Sadržaj

Planinarenje, alpinizam i kampovanje

Srbija je popularna destinacija za putovanja mnogih putnika. Beograd, Novi Sad i Niš samo su neki od gradova koji oduševljavaju svojom istorijom i autentičnom kuhinjom. Nešto manje poznata su, međutim, neka druga prirodna područja koja nude obilje mogućnosti za aktivan odmor.

Ako još nemate prave ideje za ovogodišnji aktivni odmor ili vikend putovanje i želite da se upustite u nove avanture, nastavite da čitate. Odabrali smo neke od najatraktivnijih destinacija kod nas koje će vas oduševiti svojom prirodnom lepotom.

Jezero Zaovine

Tirkizno plava boja i bistra voda dovoljni su razlozi da posetite jezero Zaovine. Jedan je od bisera zapadne Srbije, koji se nalazi na nadmorskoj visini od 881,5 m, na planini Tari, i jedan je od najvećih ribnjaka pastrmke.

Nastalo je pregradom toka reke Beli Rzav, u čijoj dolini se nalaze i ostaci srednjovekovnih gradova i utvrđenja. Rezervat prirode je odlično prirodno okruženje za šetnje i pešačenje. Takođe ćete naići na mnoge divlje plaže na kojima možete odvojiti vreme za opuštanje.

Suva planina

Suva planina ili „Alpi na jugu Srbije” nalazi se na autoputu Beograd – Niš – Sofija. Najviši vrh Trem je na nadmorskoj visini od 1810 m. Celo područje je zaštićeni rezervat prirode, koji karakterišu ugljenične stene i naslage peščara.

Prilikom posete svratite u selo Koritnjak, gde se nalazi izvor lekovite vode i bunar iz vremena kralja Aleksandra. Impresioniraće vas i pogled sa izletišta na Bojaninu vodu i Sokolski kamen. Ovo je takođe odlična destinacija za zimu, jer možete skijati na stazi Sokolskog kamena.

Potpećka pećina

Potpećka pećina se nalazi u selu Potpeć, 14 km od Užica. Poznato je po ulazu u obliku potkovice. Njegova širina se kreće između 22 m na dnu i 12 m na vrhu. Pećina je nastala zahvaljujući podzemnim vodama Drežničke doline i oduševiće vas svojim stenama i ukrasima.

700 stepenika vas vodi do njegovog ulaza ili izlaza – zato se uverite da ste u dobroj fizičkoj kondiciji pre posete. Stalna temperatura pećine je 9,5°C, zato se obucite prikladno.

Ovčarsko – kablarska klisura

Ovčarsko – kablarska klisura je prirodni fenomen koji se nalazi između Kablara i Ovčara. Od Čačka je udaljen 18 km i dugačka je 20 km. Kroz klisuru protiče Zapadna Morava na koju se pruža nezaboravan pogled ako se popnete na planinu Kablar.

Ovčarko – kablarska klisura je bogata brojnim manastirima, pa se ovaj kraj naziva i Sveta Gora. Pored bogatog istorijskog nasleđa i atraktivnih vidikovca, bićete impresionirani i bogatom florom i faunom. U klisuri je i grad Ovčar Banja, poznat po banjskoj vodi temperature između 35 i 38°C.

Lazarev kanjon

Lazarev kanjon je najdublji i najduži kanjon kod nas. Dugačak je 9 km i visok između 300 i 500 m. Nalazi se u istočnoj Srbiji u blizini Bora i oduševiće vas svojim pećinama i liticama. Najpoznatije su Lazareva pečina, Mandina, Hajdućica i Dubašnička pećina. Zbog strmog i nepristupačnog područja nije u potpunosti istražen.

Među najpoznatijim pećinama je Lazareva pećina, koju krasi izvorska voda i izuzetno atraktivni stalaktiti. Nekada je služila kao lovačko utočište, jer je u njoj pronađeno oruđe iz bakarnog doba. Čitav kraj impresionira svojom jedinstvenom vegetacijom.

Deliblatska peščara

Da biste videli najveću pustinju u Evropi, morate svratiti u severoistočnu Srbiju, gde se peščana pustinja zove Deliblatska peščara. Prostire se na 35.000 hektara i dom je više od 900 različitih biljnih vrsta.

Pritoka Dunava je takođe deo ovog rezervata prirode, pa ne čudi što ćete naići na mnogo riba i ptica. Deliblatska peščara je bogata stazama za pešačenje, trčanje i biciklizam, pa je idealna destinacija za sve ljubitelje prirode i sve one koji vode računa o svom telu i zdravlju.

Vodopad Tupavica

Jedna od najlepših prirodnih lepota naše zemlje koja oduzima dah je svakako vodopad Tupavica. Nalazi se u parku prirode Stara planina, u blizini sela Dijkinci. Leži na nadmorskoj visini od 1050 m, a visina mu je 15 m.

Najidealnije vreme za posetu je kasna jesen ili rano proleće, a na lepe prizore možete naići i zimi. Do vodopada možete ići peške ili biciklom, svejedno, a na kraju ćete biti nagrađeni prelepim pogledom.

SVA SPORTSKA OPREMA U INTERSPORTU

Uživanje u lepotama prirode biće još prijatnije ako na izlet krenete dobro opremljeni. Zato ne zaboravite da ponesete odgovarajuću sportsku opremu, posebno planinarsku odeću, obuću i ranac. Međutim, ako ste neki deo opreme zaboravili kod kuće, Intersport prodavnice vas čekaju širom naše zemlje, na 30 lokacija, gde možete pronaći popularne brendove iz celog sveta.