Sadržaj

Biciklizam

Biciklizam je izvrstan način za održavanje zdravlja. Redovna vožnja bicikla može poboljšati vaše kardiovaskularno zdravlje, smanjiti rizik od srčanih bolesti, povećati mišićnu snagu i izdržljivost, pomoći u gubitku telesne mase, čak i poboljšati vaše raspoloženje i mentalno zdravlje.

Osim toga, biciklizam može biti i ekološki prihvatljiv način prevoza, pa ga mnogi ljudi koriste kao alternativu automobilu ili javnom prevozu, jer ne proizvodi emisije štetnih gasova i zagađujućih čestica, pa se tako može smanjiti i uticaj globalnog zagrevanja.

Gradski biciklizam i briga o sredini

Gradski biciklizam je vrsta biciklizma koji se odvija u urbanim sredinama. To može uključivati vožnju bicikla po gradskim ulicama, biciklističke staze ili putovanje na biciklu do posla ili škole. Gradski biciklizam može biti ekološki način prevoza, koji smanjuje gužve u saobraćaju i doprinosi boljem kvalitetu vazduha u gradovima. U gradskom biciklizmu važno je obratiti pažnju na sigurnost, što podrazumeva nošenje kacige, svetla i reflektirajuće opreme, kao i poštovanje saobraćajnih pravila i znakova. Neki gradovi imaju javne sisteme gradskih bicikala koji omogućuju ljudima da iznajme bicikle na kratko vreme i vrate ih na drugoj lokaciji, što je praktično za one koji ne poseduju sopstveni bicikl ili ne žele nositi bicikl u grad.

Biciklizam je postao popularan način kretanja u Beogradu, pogotovo u poslednjih nekoliko godina. Grad je uveo brojne inicijative za poboljšanje biciklističke infrastrukture, kao što su biciklističke staze, biciklistički parking, i sistem za iznajmljivanje bicikala. U Beogradu postoji veliki broj biciklističkih staza koje prolaze kroz gradski centar, parkove i šetališta uz reke.

Kada je u pitanju Novi Sad, u gradu postoje brojne staze za bicikliste, a najpopularnije su one koje se protežu duž Dunava i Fruške gore. Takođe, postoje i brojne biciklističke staze koje povezuju Novi Sad sa okolnim gradovima i selima. U gradu postoji i nekoliko biciklističkih klubova koji organizuju vožnje i druženja za ljubitelje ovog sporta. Ako želite da iznajmite bicikl, u Novom Sadu postoji nekoliko mesta na kojima to možete uraditi, a cena iznajmljivanja obično zavisi od modela bicikla i dužine iznajmljivanja.

Brdski biciklizam

Brdski biciklizam (mountain biking) je vrsta biciklizma koja se odvija na neravnim terenima, uglavnom u prirodi. Ovaj sport zahteva upotrebu specijalizovanih bicikala s debelim gumama, amortizerima i snažnim kočnicama kako bi se omogućila vožnja preko kamenja, korenja i drugih prepreka na stazi. Postoje mnoge destinacije u Srbiji koje su idealne za ovu vrstu aktivnosti.

Jedno od popularnih područja za planinski biciklizam u Srbiji je nacionalni park Tara, koji se nalazi na jugozapadu zemlje. Ovaj park nudi prekrasne krajolike, bogatu floru i faunu i raznolike biciklističke staze.

Osim Tare, Zlatibor i Kopaonik takođe su poznati po svojim biciklističkim stazama, koje nude različite stepene težine i pogodne su za sve nivoe iskustva.

Kod nas postoje i mnoge biciklističke ture koje vam mogu pomoći da otkrijete najbolje destinacije i staze za planinski biciklizam. Bilo da ste početnik ili iskusni biciklista, sigurno ćete pronaći nešto što će zadovoljiti vaše potrebe.

U Intersportovim radnjama možete pronaći širok asortiman kako bicikala pogodnih za gradsku vožnju, tako i onih specijalizovanih za brdski biciklizam. Pored toga, čeka vas mnoštvo dodatne opreme kao što je adekvatna odeća koja odvodi vlagu sa tela, naočare, patike za biciklizam, jakne za hladnije dane i još mnogo toga!

Nakamura CATCH 5.2
Nakamura SUNSET 28 LADY
Visitor OLTENIA
Nakamura PLATINUM 3.0

Ukratko, biciklizam može biti vrlo koristan za zdravlje ako se praktikuje na siguran način, pa je sjajna opcija da ostanete aktivni i istovremeno smanjite svoj negativan ekološki uticaj.