Kako da izaberete prave skije?

Bez obzira na to, na kom smo nivou skijanja, uvek su nam potrebne skije, koje po dužini, geometriji, stabilnosti i savitljivosti odgovaraju našem znanju i telesnim sposobnostima.

Skije se dele na:

Svestrane skije– Izrađene su tako, da omogućavaju izvođenje kako dugih tako i kratkih zavoja, i u osnovi su namenjene skijanju po uređenim stazama.

Brdske skije – Njihova šira osnova omogućava veću plovnost u mekšem snegu, zbog toga su primerene i za skijanje van uređenih staza.

Skije iz takmičarske klase – Za dobre rekreativce, koji uživaju u kraćim zavojima, su primerne slalomske skije pod oznakom SL. Za one, koji uživaju u dužim zavojima tu su veleslalomske skije pod oznakom GS.

Ženske skije– Skije, koje su izrađene upravo za žene, su pre svega lakše, uz to vezovi su namešteni više prema unapred, što im omogućava lakše manevrisanje i bolju prohodnost.

NA SKIJANJE NE IDEMO BEZ…

Skijanje sa svojom dinamićnošću i energičnošću omogućava neizmerne užitke, a ujedno donosi brojne opasnosti. Opasnosti možemo izbeći s upotrebom zaštitne opreme kao što je kaciga, skijaške naočare i zaštita za leđa.

Kaciga i naočare ili kaciga s naočarima?

I ne znamo, da kacige s integrisanim naočarima, odnosno vizirom, imaju toliko ljubitelja. Ukoliko svaku zimu provodite po nekoliko vikenda ili dana na skijalištima, cenićete udobnost, preciznu izradu i saznanje da nosite jedan deo opreme manje.

U poređenju s klasičnom kacigom i naočarima, kacige s ugrađenim naočarima nude veće vidno polje, a proizvođači su se pobrinuli za dobar sistem ventilacije, i visok kvalitet stakla, koje se prilagođava promenljivim svetlosnim uslovima.

ŠTA JE POTREBNO DA ZNAMO O PANCERICAMA?

Od ključnog značaja su veličina i tvrdoća pancerica

Pancerice moraju biti odgovarajuće veličine. U prevelikim pancericama noga neće biti dovoljno fiksirana, što baš nije sigurno. U premalenim pancericama rizikujete bol u nogama, i neugodne žuljeve.

Koju tvrdoću pancerica ćemo izabrati, zavisi pre svega od nivoa skijaškog znanja i telesne težine. Tvrde pancerice su namenjene skijašima s vrlo dobrim skijaškim znanjem, i većom telesnom težinom. Tvrdoća pancerica se označava takozvanim fleksom, koji označavaju brojevima od 50 do 150. Što je veći fleks, to je pancerica tvrđa.

Ženski skijaški kutak

Deca na snegu

Deca obožavaju zimu i sneg.  Da li Ima nešto lepše od bezbrižnih zimskih pustolovina s crvenim obrazima i iskricama sreće u očima. Zimska radost mora da bude osnovna vodilja deci, koja tek počinju da upoznaju skijaške tajne.

Prvi korak je svakako izbor odgovarajuće opreme. Sa dobro izabranom opremom deca će već prilikom prvih skijaških koraka da dobiju prave skijaške osećaje, koje će u postupku daljeg učenja samo nadograđivati. Oprema mora da odgovara dobu i telesnoj visini dece. Zato nema smisla kupovati za sezonu unapred. Manjoj deci, koja tek uče prve spustove na snegu, kupite što kraće skije. Kasnije (između 5. i 10. godina) skije ne smeju da prelaze visinu nosa.