Trčanje

Tehnologija materijala može značajno poboljšati performanse trčanja i efikasnije prevazići izazove trčanja. A ako tražite lakoću, udobnost, brzo sušenje i regulaciju temperature, onda je odeća koja propušta vazduh neophodna za prolećno trčanje.
Tokom prolećnih meseci, kada temperature variraju do 10 °C i više, ključno je da nosite prozračnu odeću dok trčite. Još je važnije da se brzo suši, jer mokra odeća može brzo da bude razlog za prolećne prehlade i viroze.

Šta su materijali koje se brzo suše?

Kao što ime govori, brzo sušeći materijali su svi oni materijali koje se brzo suše. Međutim, ovo je daleko od njihove jedine karakteristike. Takođe su poznati po efikasnoj regulaciji telesne temperature i odličnom upijanju vlage. Ovaj potencijal brzosušećih materijala prepoznali su i proizvođači odeće za trčanje, zbog čega se praktično sva prozračna odeća za trčanje pravi od ove vrste materijala. Brzosušeći materijali su dizajnirane da odvode znoj sa tela, potiskujući ga ka spoljašnjim slojevima odeće i na taj način omogućavaju efikasnije prirodno isparavanje znoja. Ova vrsta materijala se prave od različitih materijala, koristeći različite tehnologije.

Najčešće tehnologije brzo sušećeg materijala

Američka kompanija Invista je 1986. godine počela da razvija tehnologiju Coolmak, koja je bila poliesterskog materijala koja dobro odvodi vlagu. Za to vreme veliki napredak je postignut iu drugim materijalima, ali prvi patent za ovog tada revolucionarnog materijala podnet je tek 1998. Do tada su trkači uglavnom koristili pamučnu odeću. Nakon početne faze uvođenja, tehnologije materijala koje se brzo suši su nastavile da se razvijaju i danas ih praktično svi brendovi odeće za trčanje koriste u svojoj odeći za trčanje. Širok asortiman ove vrste odeće sa najnovijim tehnologijama dostupan je iu prodavnicama INTERSPORT:

  • Dri-FIT: Odlično upija znoj i odvodi ga sa tela, tako da se nećete osećati znojnim. Tehnologija je dostupna u svim majicama i pantalonama za trčanje brenda Nike, koji omogućavaju prozračnost i brzo sušenje.
  • AEROREADY: Obezbeđuje prozračnost i suvoću materijala i na taj način u velikoj meri doprinosi udobnosti tokom vežbanja. Tehnologija je tipična za majice za trčanje i pantalone za trčanje adidas.
  • ACTIBREEZE: Pruža izuzetnu ventilaciju i osećaj suve i svežine na različitim temperaturama. Ovu tehnologiju je razvio brend ASICS, tako da ćete uživati u njenim prednostima deli u muškim i ženskim majicama za trčanje.
  • DRY PLUS: Pruža vam udobnost i optimalnu klimu tela u svoj odeći za trčanje brenda Energetics.

Glavne prednosti prozračne odeće za trčanje

Vazdušna odeća je danas neizostavan deo opreme za trčanje. Njihove glavne prednosti su svakako mogućnost uklanjanja vlage i s tim povezano brzo sušenje tkanine i mogućnost cirkulacije vazduha. Ali to je daleko od svega. Za sve sportske entuzijaste važne su i sledeće prednosti pri izboru vazdušne odeće:

  • Regulacija telesne temperature: Veća prozračnost omogućava optimalnu cirkulaciju vazduha u odeći, što pomaže u regulisanju telesne temperature i sprečava pregrevanje i hlađenje tela.
  • Regulacija znojenja: Zbog efikasnog uklanjanja vlage, vaša koža ostaje suva uprkos znojenju, čime se smanjuje verovatnoća neprijatnosti i trljanja odeće o kožu.
  • Povećane performanse: Prozračna odeća igra ključnu ulogu u povećanju udobnosti tokom trčanja i povezanom povećanju performansi u trčanju.
  • Veća mobilnost: Vazdušna odeća je lagana, mekana i optimalno pristaje telu, dizajnirana da omogući nesmetano kretanje tokom trčanja.
  • Kontrola mirisa: Prozračna odeća takođe obično uključuje tehnologije protiv mirisa koje sprečavaju rast bakterija i održavaju odeću svežom uprkos intenzivnom vežbanju.

Saveti za izbor prozračne odeće za trčanje

Izbor materijala

Za izradu tkanina koje se brzo suše koriste se različiti materijali. Dok je pamuk prirodna tkanina koja se najbrže suši, neka sintetička vlakna se suše još brže. Među najčešćim su:

  • Najlon – jedan je od najpopularnijih materijala u odeći za trčanje. Osim što se brzo suši, izuzetno je rastezljiv, pa optimalno pristaje pokretima tela.
  • Polipropilen – je veoma vodootporan materijal, pa je odličan izbor za spoljne slojeve odeće za trčanje, kao što su jakne za trčanje ili anorake. Materijal obezbeđuje suvoću tokom vežbanja i toplotu u slučaju hladnog vremena.
  • Poliester – je materijal koji se odlikuje izdržljivošću i efikasnim uklanjanjem vlage. Zbog veće sklonosti ka razvoju bakterija i gljivica, odeća od poliestera zahteva malo više pažnje u nezi i održavanju.
  • Spandeks – je sintetički materijal koji je veoma rastezljiv, pa vam omogućava da se slobodno krećete dok trčite.

Fitnes

Za maksimalne performanse trčanja, ključno je da odeća za trčanje optimalno pristaje vašem telu. Košulje i pantalone za trčanje koje su prevelike ili premale će vam smetati i iritirati kožu tokom trčanja, pa uvek birajte odeću prave veličine.

Održavanje

S obzirom na to da se odeća za trčanje često pere, pri izboru treba uzeti u obzir i poteškoću održavanja. Važno je poštovati uputstva za negu, što će obezbediti njihovu dugotrajnu upotrebu i sačuvati njihovu funkcionalnost.

Održiv izbor odeće za trčanje

Prilikom odabira odeće za prve prolećne trkaće kilometre nije važno samo da dobro izgleda, već i da dobro funkcioniše. Stoga, uverite se da su dizajnirani sa tehnologijama brzog sušenja koje vam pružaju potpunu udobnost tokom trčanja, omogućavaju povećanje performansi i štite vaše telo od preterane toplote i napora.

Uticaj modne industrije na životnu sredinu je sve veći i mnogi potrošači su počeli da shvataju važnost svojih odluka kada je u pitanju izbor sportske odeće. Zato proizvođači odeće tome posvećuju sve više pažnje i traže materijale i koriste tehnologije koje izazivaju što manji uticaj na životnu sredinu. Gotovo svi vodeći brendovi danas koriste reciklirane materijale u proizvodnji odeće za trčanje, sa ciljem da smanje svoj ekološki otisak i smanje potrošnju energije i vode. Ovde možete pregledati ceo održivi izbor odeće za trčanje.