Trčanje

Proleće donosi čitav niz stvari koje svakom trkaču izmame osmeh na lice. Za početak tu su oprema koja je ponovo veselih i jarkih boja i prirodni vitamina D.

Verovatno ste prilično oduševljeni da izađete sa trake za trčanje i izađete napolje, barem ja znam da jesam – ili, ako ste već trčali napolju, da odbacite te jakne i rukavice, prestanete da brinete o vetru i ledu i naravno, promenite svoju fitnes rutinu.

Sa zadovoljstvom vas obaveštavamo da je završeno ono što je verovatno bilo dugih, prohladnih nekoliko meseci treninga u zatvorenom prostoru i kilometraže na traci za trčanje ili trčanja po smrzavanju.

Ipak, budite oprezni jer oduševljeni lepim vremenom i nođeni elanom koji nas vodi u proleće, lako možemo da prteramo sa kilometražom ili tempom. Ove greške mogu da nas odvedu u povredu i pauzu a to niko ne želi.

Zato sa vama deli mojih 5 saveta kako da napravite bezbednu tranziciju sa zimskog na prolećno trčanje:

Proverite svoje patike za trčanje

Odvojite vreme da pogledate svoje patike i uverite se da su spremne za povećanje kilometraže koju prelazite. Prave patike su važne za opštu mehaniku trčanja, ako nosite istrošene patike a povećate kilometražu, možete da se povredite.

Proleće je odličan trenutak za nabavku novih patika za trčanje iz dva razloga:

  1. Postepeno ćete ih razgaziti i sami tim ćete postepeno povećavati kilometraže, što će vas zaštititi od pretreniranja
  2. Nove patike su uvek dodatna motivacija za trkače

Posetite lekara i fizioterapeuta

Baš kao i vaš automobil ili bicikl i vaše telo ima potrebu za malim servisom svremena na vreme. Proleće je odličan tajming da posetite lekara i uradite osnovne sportske preglede kako bi ste se uverili da je telo spremno za naporne treninge koji vas olekuju.

Takođe, ako ste imali povrede u prošlosti, ovo je odličan trenutak da posetite fizioterapeuta ili doktora specijalistu koji može da uradi kontrolu kako se povreda ne bi ponovila.

Zaštitite se od sunca

Samo zato što nije glavna letnja sezona ne znači da ne morate da se zaštitite od sunca. Čak i po oblačnim danima, krema za sunčanje je jednako neophodna za vaše trčanje kao i pravi par nogavica ili helanki, kako bi vaša koža bila bezbedna i izbegla oštećenja od sunca.

Fondacija za rak kože preporučuje nanošenje kreme za sunčanje 30 minuta pre izlaska napolje i ponovno nanošenje svaka dva sata.

Kilometražu povećavajte postepeno

Poslednja stvar koju želite je neka vrsta povrede od prekomernog treninga.

U sezonu uđite lagano sa postepenim treningom srenjih dužina, laganijih tempo treninga i sa manje intervala nego što ste navikli.

Intervalni trening u kombinaciji sa treningom snage može da bude od pomoći u skidanju nekih kilograma koje ste nabacili u toku zime, ali i da dodatno ojača srce i pripremi ga za sve ono što nas očekuje u sezoni pred nama.

Prijavite se na što više trka

Sunčani dani su savršena prilika da pronađete lake, kraće trke u kojima ćete uživati sa prijateljima i porodicom dok se lakše vraćate u redovnu rutinu treninga. Ovo će vam pomoći da budete odgovorni prema svom glavnom cilju i da se dobro spremite za glavnu trku sezone koju ste sebi zacrtali kao cilj. Pogledajte kalendar svih trka u Srbiji i regionu na sajtu trcanje.rs