Sadržaj

Trčanje

Kada temperatura padne i počnu snežni dani, mnogi trkači svoje treninge presele u teretanu i računaju da je traka za trčanje dovoljna. Ipak ako ste izabrali ovaj način propuštate mnogo, jer je trčanje zimi po snegu i blatu, po hladnom vremenu odlično iz više razloga. 

Ako trčite da razbistrite svoj um, na primer, šta bi moglo biti bolje od izlaska kada su parkovi lišeni vreve i na stazama za trčanje nema ljudi?

A ako trčite da biste stekli osećaj dostignuća, prolazak omiljenom stazom pod izazovnim uslovima je daleko teži i daje vam osećaj da ste uradili nešto posebno (zato što to i jeste)

U isto vreme oprema i sama znanja o treningu napolju u toku zime su toliko napredovali da je sam trening doveden do prijatnog osećaja. 

Trik je, naravno, da se dobro obučete i nabavite opremu za regulaciju temperature koja smanjuje efekte hladnoće, snega i blata kako biste maksimalno povećali performanse – i zabavu. 

Evo nekoliko saveta kako da trčanje zimi po snegu i blatu učinite prijatnim i zabavnim iz ličnog iskustva.

Započnite trening u zatvorenom prostoru

Napolju trčim i zimi jer je to iskustvo za sebe. Kada trčite zimi, ljudi su kod kuće u hiberniranju, i zato imam osećaj kao da je staza samo moja. 

Ceo trik je da se pokrenete, a kada izađete napolje i ugledate lepotu prirode i grada oko sebe, zaboravite na zimu veoma brzo. 

Znam da je pokrenuti se i izaći na januarsku zimu nekada lakše reći nego učiniti, zato koristim trik poznat trkačima oduvek. Trik je veoma jednostavan: istezanje i opuštanje u zatvorenom prostoru pre nego što krenete na put. Nakon toga, početni šok od izlaska napolje brzo bledi. 

„Samo morate da krenete i zapamtite da ćete se zagrejati u roku od pet minuta od trčanja“

Obucite se slojevito ali ne preterano

Prva stvar koju morate da zapamtite je da se vaše telo zagreva za 10 stepeni, dok trčite i oslobađa tu toplotu. 

Ovo je važno iz dva razloga:

  1. Ako je napolju 0 stepeni, posle 5 minuta trčanja, vi ćete imati osećaj da je 10 stepeni više. Dakle trik je da se obučete za temperaturu od 10 stepeni. 
  2. Telo oslobađa toplotu i ako se obučete slojevito, u materijale koji propuštaju vlagu a zadržavaju toplotu, nećete imati problem sa zimom. 

Znajući ove dve stvari ovo je način na koji se ja oblačim za trčanje zimi (u zavisnosti koliko je hladno i da li ima vetra i padavina).

Prvi sloj je uvek aktivn veš sa dugim rukavima. Ove komade možete da potražite i na odeljenju sa skijaškom opremom. Poenta je da su ovo podmajice i helanke koje su izrađene od takvih materijala da puštaju vlagu a drže toplotu, pa će prvi sloj do tela biti suv. 

Savet plus: Izbegavajte pamuk kao prvi sloj do kože, on manje iritira kožu ali zadržava vlagu pa ćete posle nekoliko kilometara biti mokri, a ako samo malo usporite i/ili dune vetar, rizikujete ozbiljnu prehladu. 

Posle ovog sloja oblačim normalnu opremu koju nosim leti, dakle šorts i majicu. Ovaj sloj ima situ funkciju kao i leti. 

Preko njega ako je mnogo hladno, oblačim još jedan sloj dugih rukava (ovo ima smisla ako je napolju od 0 do -5).

I preko ovoga oblačim jaknu koja me štiti od vetra i kiše. 

Obavezno nosim kapu za trčanje i rukavice, jer preko šaka i temena glave čovek gubi najviše toplote.

Kvalitetan kontakt sa podlogom i dobar krampon su najvažnije stvari u toku zime

Ako pričamo o patikama za trčanje, za mene su najvažnije stavke u toku zime, kako patika pravi trenje po klizavom terenu i kako se ponaša na blatu.

Imajte na umu da kada pričamo o ove dve kategorije, gotovo sigurno pričamo i o dve različite patike. 

Postoje pokušaji da se napravi patika koja može da vam služi na suvom i snežnom vremenu i u blatu, kao što su Mizuno.

Ako ste fan trčanja po ravnom, ulicama i to je vaš prioritet, moj predlog je da u toku jeseni i izime investirate u neki jeftiniji model trail patika. Ovaj model će vam služiti kada je napolju blato i sneg.

Zimi se gradi baza, znači bez žurbe samo budite u pokretu

Baza ili osnova se gradi u toku zimskog perioda, to u prevodu znači da sada vežbate telo da može da se kreće dugo. A kada se sve otopi i dođu suvi i topli dani i kada se oslobodite odeće i klizanja, lako ćete da se ubrzate i radite na brzini. 

Zato sada samo polako, gledajte širu sliku i nemojte da vas deprimira ako vam sat pokaže da ste nikada sporiji. 

Ujedno imajte na umu da svaki korak koji napravite na klizavom, hladnom ili blatnjavom terenu vredi duplo, jer osim što telo vrši funkciju trčanja, ono zajedno sa vašim mozgom vrši i funkciju održavanja ravnoteže i prevazilaženja mentalnih i fizičkih prepreka. Ako izdržite to, na proleće ćete iznenaditi i sami sebe, to garantujem. 

Uroš Zmijanac

trčanje.rs