Sadržaj

Planinarenje, alpinizam i kampovanje

Osetili smo hladnoću oko nas. Priroda je prekrivena belim velom, a sneg čini pejzaž bajkovitim. Zimski prizori prirode nas lako očaraju i skrenu pažnju sa toga da budemo oprezni. Zbog toga je važno da se na zaleđene ili snežne ulice i planine ide sa dobrom opremom. Obuća je veoma važna zimi i ključna je za udoban i siguran korak.

Bilo da je u pitanju vikend poseta gradskoj pijaci, šetnja psa ili večernji izlazak i uživanje u prazničnoj rasveti, važno je odabrati pravu obuću i dodatke. Vodootporna i ona obuća koja sprečava prodiranje oštrog, hladnog vetra, trebalo bi da bude vaš prvi izbor. Zbog topline i činjenice da vam neće upadati sneg, izaberite obuću koja je dublja, a odluka da koristite kamašne je još pametnija.

1

Energetics GAITERS LOW, kamašne

Ako ste među onima koji ne odustaju od lutanja po brdima i planinama, čak ni zimi i po snegu, onda treba mnogo više pažnje da posvetite izboru cipela za planinarenje. Za hodanje po snegu sa nagibom, zimska verzija cipela za planinarenje možda neće biti dovoljna. Zimi je po takvim uslovima obavezna upotreba lanaca.  “Mini dereze”, “lanci” ili “ketnice” su posebno korisni za gradske zimske šetnje ili prilikom penjanja na okolna brda. Postoji nekoliko vrsta dereza, ali je svima zajedničko to što donekle sprečavaju klizanje i lako se postavljaju na zimske čizme.

Nikada ne posećujte visoka brda ili planine samo sa mini derezama. Dereze i cepine su obavezne za ozbiljnije uspone. Prave planinske dereze se bez izuzetka koriste samo sa planinarskom alatkom cepin, a nikada sa štapovima za planinarenje. Pored toga, potrebno je naučiti i naviknuti se na upotrebu pravih planinskih dereza. Dereze se uvek koriste na već korišćenom ili zaleđenom snegu.

Kada je sneg svež, krplje ulaze u igru! Krpljanje po snegu je hodanje po snegu sa posebno prilagođenom obućom, koja ima veliku površinu, tako da stopalo ne tone duboko u sneg prilikom hodanja. Zbog toga se krplje mogu koristiti za hodanje po veoma dubokom i mekom snežnom pokrivaču, a praktične su za celu porodicu, mlade i starije. Šetnje po snežnom pejzažu su fantastično lepe i omogućavaju obilje zabave i zimskih radosti.

1

McKinley SNOWCROSS 3.0 + COVER, krplje

Lepota i opasnost su zimi usko povezane. Poštovanje, naklonost, dobronamernost i nesebičnost i dalje su najbolji način da se bezbedno istražuje priroda, brda i planine u toku zime.