Sadržaj

Trendovi

GET IN SHAPE 

Ukoliko ne volite teretane i zatvorene prostore za vežbu, a želite da ostanete u formi i vežbate u prirodi, onda je ovo pravi tekst za vas. Pogotovo ukoliko u bliskoj budućnosti planirate odlazak na skijanje. Savet je da sa vežbanjem počnete 6 nedelja pre odlaska na planinu i kombinujete gimnastiku sa aerobnom aktivnošću. Potrebno je da tri puta nedeljno vežbate po sat vremena i da u svoj dnevni ritual uvrstite korišćenje stepenica umesto lifta. 

Takođe, najbolja priprema za skijanje jeste brzi hod u prirodi, zato vam u nastavku donosimo četiri planine idealne za jednodnevni izlet i trening. 

Avala 

Najniža planina u Srbiji, nalazi se na svega 18km od centra Beograda i na nadmorskoj visini od 511 metara. Obiluje prirodnim lepotama, bogata je izvorskom vodom, kao i istorijskim spomenicima. Na Avali se nalazi grob Neznanom junaku, kao i toranj sa kog se pruža pogled na prelepu Šumadiju. Predlog za trening jeste da se brzim hodom ili nordijskim stilom uz pomoć štapova za planinarenje popnete do ovih znamenitosti. 

Rtanj 

Mistična planina oblika piramide od Beograda je udaljena tri sata, pa ukoliko planirate posetu Rtnju predlog je da krenete rano ujutru. Od podnožja do vrha će vam trebati od 3-4 sata hoda u zavisnosti od toga kolike pauze pravite i kojim tempom idete. Računajte da će vam toliko trebati i za povratak, pa je planina Rtanj malo veći zalogaj, ako ste početnik. 

Fruška Gora 

Nacionalni park Fruška Gora udaljen je svega sat vremena vožnje kolima od Beograda, a nalazi se i u blizini Novog Sada. Bogata je izvorima, vrelima i veštačkim jezerima. Ovaj biser Vojvodine krasi bogat biljni i životinjski svet, pa se nemojte iznenaditi da u toku šetnje naiđete na srndaća. Fruška Gora je pogodna i za laganiju šetnju, pa je pravo mesto za početne treninge. 

Jastrebac 

Na svega 20 km od Kruševca nalazi se planina Jastrebac poznata po kao najšumovitija planina u ovom delu Balkana. S obzirom na činjenicu da ima blagu klimu, ova planina je pogodna za bavljenje svim sportskim aktivnostima od planinarenja, biciklizma, do šetnje. 

Kada idete na planinu ili na obližnje brdo zimi i po snežnim uslovima, ne zaboravite odgovarajuću opremu. Nosite toplu odeću, ponesite i dodatnu sa sobom za svaki slučaj. U bocu sipajte dovoljnu količinu toplog napitka (čaja ili kafe) i ponesite energetsku čokoladicu. Takođe, ne zaboravite dobre, neklizajuće i vodootporne cipele za planinarenje. Za penjanje na pomenuta brda zimi se preporučuju i planinarske kamašne koje sprečavaju ulazak snega u samu obuću.

Više saveta o tome kako pristupiti bezbednom penjanju i hodanju u zimskim uslovima pročitajte na blogu Zakoračimo u zimsku bajku.