Sadržaj

Planinarenje, alpinizam i kampovanje

Jednostavno morate da volite planine. Prihvataju svakoga u svoj luksuz i retko koga ostavljaju ravnodušnim. Ako ništa drugo, planine nas uče iskrenosti, poštovanju i istrajnosti. Sva tri su korisna i u poslu i u svakodnevnom životu. Pomažu nam u rešavanju problema, da ne pobegnemo od njih već da se borimo da ih rešimo. 

Umišljenost ne pripada planinskom svetu. Samo jedna mala greška, samo jedan kamen ili jedno proklizavanje, je dovoljno da dođe do pada, zato uvek moramo da mislimo bistro glavom. I kada konačno stignemo do odredišta i vrha, posmatrajući obrise puteva i malih kuća, počinjemo da shvatamo koliko smo mali u odnosu na planine. Zato i jeste poseta planini odmor za telo i dušu. A kada se vratimo svakodnevnom životu, bogatiji smo za jedno iskustvo. 

Zimi su planine posebno lepe. Oni sijaju na horizontu i zovu nas iz toplog doma na nezaboravnu avanturu. Ali upravo u ovome vreme kada je planinska belina naročito primamljiva, neophodno je za njihovu posetu da se pažljivo pripremimo. 

Prividni komfor i lepota su u brdima brzo promenljivi tokom zime. Planine prekrivene snegom, diktiraju odlično poznavanje vremenskih uslove, veliko iskustvo i znanje o odgovarajućoj upotrebi zimske planinarske opreme.. Ako nemate završen kurs o zimskom planinarenju, bolje je da sačekate proleće i lepše vreme. Ali ako se ipak odlučite na ovu avanturu, pored znanja i iskustva ključ je i odgovarajuća odeća, obuća, kaciga, komplet za lavinu oprema i prva pomoć.

Čak i u nižim planinskim predelima treba biti oprezan. Planinarske štapove moramo opremiti prstenovima za sneg, inače će se zabiti u sneg i neće nam mnogo pomoći. Na vodootpornu zimsku planinarsku obuću stavljamo lance, sve oplemenjujemo čak i sa vodootpornim helankama.Prvu pomoć, čeonu lampu i rezervnu odeću držimo u rancu.. Kapa i rukavice se podrazumevaju. 

Zimi u planinskom svetu uvek važi pravilo od višeslojnog oblačenja, bez obzira da li obilazimo visoke planine ili niže brda gde snega možda i nema. Kvalitetan aktivni veš treba da predstavlja osnovni sloj odeće. U kombinaciji sa ostalim odabranim komadima možemo da budemo mirni, jer nam zima ne stiže lako do kostiju. 

Čovek je uvek mali u planini. Zimi ovo postaje još izraženije. Poseta planini i tokom zime je odličan izbor, ali samo uz pravu opremu i prethodnu pripremu.