Sadržaj

Plivanje i vodeni sportovi

Volimo leto jer nudi toliko različitih mogućnosti za sportove na vodi na otvorenom – plivanje, ronjenje, ronjenje, kajak, kanu, surfovanje, a ne smemo zaboraviti ni sve popularniji SUP. Ako ste se i vi zaljubili u neku od ovih aktivnosti, verovatno ste u međuvremenu primetili da vaš klasični kupaći kostim nije dorastao svim izazovima – ograničava vam pokrete, ne drži sve na mestu kako bi trebalo, i nije retkost da posle nekoliko nošenja bude spreman samo za smeće. Razlog za to je jednostavan – klasični kupaći kostimi namenjeni uživanju na plaži uz brčkanje i kratko kupanje u moru nisu adekvatni za bavljenje vodenim sportovima na otvorenom. Izbor podloge za određene vodene aktivnosti može biti izazovan zadatak. Različite aktivnosti zahtevaju različitu funkcionalnost i dizajn kupaćih kostima. Ali ne brinite – naš vodič će vam pomoći da razumete razlike između klasičnih kupaćih kostima i onih namenjenih ovim aktivnostima i na šta treba da obratite pažnju pri njihovom izboru.

Koja je razlika između klasičnih kupaćih kostima i sportskih?

Kao što smo u uvodu naglasili, klasični kupaći kostimi su dizajnirani za opušteno uživanje na moru, reci ili jezeru. Naravno, predviđene su za vodene aktivnosti, ali samo ako se tim aktivnostima bavite ležernije. Njihove glavne karakteristike su usmerene na estetiku. U prvom planu je dizajn, odnosno izgled koji želite da postignete u dotičnom jastuku, a često je udobnost na drugom mestu. Zbog toga nisu pogodni za intenzivnije aktivnosti na vodi, uglavnom zbog nedostatka podrške i specifičnih funkcionalnosti.

Kod takozvanih sportskih kupaćih kostima na prvom mestu su funkcionalnost, podrška i udobnost, a to se ne odražava samo na materijal već i na dizajn. Oni imaju ergonomski dizajn koji smanjuje otpor u vodi, pruža podršku i omogućava slobodu kretanja. Materijali su odabrani za optimalne performanse, izdržljivost i otpornost na hlor, UV zrake i abraziju. Ističu se svojim aerodinamičnim dizajnom sa minimalnim šavovima za što manje iritacije i dodatnim pojačanjima na ključnim mestima. Pružaju podršku u predelu grudi, struka i kukova i kompresiju za mišiće.

Materijal za sportske kupaće kostime

Kupaći kostimi za sportske aktivnosti koriste specifične materijale koji pružaju funkcionalnost, izdržljivost i udobnost. Najčešći materijali od kojih se prave sportski jastučići su:
Poliester: Otporan na hlor, UV zrake i trenje. Brzo se suši i zadržava oblik, što ga čini idealnim za kupaće kostime koji se često koriste u bazenima.
Elastan (Spandeks/Likra): Poznat po svojoj elastičnosti i sposobnosti da se rastegne do 5-7 puta u odnosu na prvobitnu veličinu. Kombinuje se sa drugim materijalima kako bi pružio udobnost i fleksibilnost. Idealno za plivanje, ronjenje i druge vodene sportove.
Neopren: Sintetička guma koja se koristi za izradu odela za ronjenje i surfovanje. Obezbeđuje izolaciju, zadržava toplotu i pruža zaštitu od hladne vode. Debljina neoprena varira u zavisnosti od temperature vode.
Najlon: Lagan, otporan na trenje i brzo se suši. Često se koristi u kombinaciji sa elastanom za sportske kostime koji zahtevaju fleksibilnost i izdržljivost.
Polipropilen: Otporan na hemikalije i vlagu, koristi se za dodatnu izolaciju i zaštitu u ekstremnim uslovima.

Sportski kupaći kostimi za određene vodene aktivnosti

Kao i kod kupovine klasičnog badića, uvek pri isprobavanju obratite pažnju da vam je dotični model udoban i da vas nigde ne sputava. Isprobajte nekoliko modela, pa čak i veličina da biste pronašli idealan za vas. Imajte na umu da odabrani kupaći kostim ne sme nigde da se stisne ili useče u vas. U stvari, trebalo bi da se osećate kao da nosite drugu kožu u svom sportskom kupaćem kostimu. U zavisnosti od određene vodene aktivnosti, biraćete modele koji se razlikuju po dizajnu, specifičnostima, a često i po materijalu.

Kupaći kostimi za plivanje

Kupaći kostim za plivanje je dizajniran da smanji otpor u vodi i omogući slobodno kretanje. Kostimi se često prave od poliestera ili elastana, materijala koji su otporni na hlor i brzo se suše. Jednodelni kostimi i hulahopke su popularni modeli jer smanjuju otpor i omogućavaju maksimalnu slobodu kretanja. Naime, što je više zatvoren dizajn, to više pomaže u smanjenju trenja. Bibs takođe imaju dodatnu podršku, posebno oko grudi i struka, kako bi se osigurala stabilnost i udobnost tokom plivanja.

Kupaći kostimi za ronjenje

Za ronjenje je potreban poseban kupaći kostim koji može da izdrži pritisak i pruži dodatnu zaštitu. U stvari, prilikom ronjenja više govorimo o „odelima/kostimama” nego o „badicima”. Neopren je najčešći materijal za vlažno odelo zbog svoje izolacione sposobnosti da pomaže u održavanju telesne temperature. Debljina neoprena varira u zavisnosti od temperature vode. Za toplije vode dovoljan je tanji neopren (oko 3 mm), dok je za hladnije vode potreban deblji neopren (5 mm ili više). Ronilačka odela mogu biti jednodelna ili dvodelna sa kapuljačama, rukavicama i čizmama za dodatnu izolaciju. Takođe, često imaju rajsferšluse za lakše oblačenje. Pružaju zaštitu od morskih organizama, abrazije i UV zraka.

.

Kupaći kostimi za ronjenje

Kada govorimo o odelu za ronjenje, ono kombinuje karakteristike kostima za plivanje i ronjenje. Slično kupaćim kostimima, materijali su otporni na hlor i brzo se suše. U toplijim vodama dovoljni su tanji materijali kao što su spandeks ili likra. Dajte prednost jednodelnim kostimima i dužim šortsevima, jer takvi modeli pružaju dodatnu zaštitu od sunca, ali i od morskih organizama, poput meduza. Kostimi treba da pružaju dovoljnu podršku bez ograničavanja kretanja, posebno oko grudi i struka.

Kupaći kostimi za surfovanje

Surfovanje zahteva kupaći kostim koji je funkcionalan, udoban i pruža neophodnu zaštitu. Neopren je najčešći materijal za surfovanje jer pruža toplotnu izolaciju i zaštitu od habanja. Tanji neopren (1-2 mm) je pogodan za toplije vode, dok je deblji neopren (3-5 mm) bolji za hladnije vode. Jednodelna odela (odela) ili dvodelni kostimi sa košuljama i šortsima „rashguard” pružaju optimalnu kombinaciju zaštite i slobode kretanja. Odela treba da pruže dobru podršku, posebno oko grudi i struka, kako bi se obezbedila stabilnost tokom surfovanja.

Kupaći kostimi za kajak i kanu

Ove vodene aktivnosti se možda ne praktikuju direktno u vodi, ali kako postoji mogućnost pada u nju, za njih je neophodan kupaći kostim. Veoma je važno odabrati mokro odelo koje se brzo suši, a za hladnije vode izaberite neopren, dok je kombinacija spandeksa i lire dobar izbor za toplije vode. Kako ćete biti izloženi suncu, a sunčevi zraci se dodatno reflektuju na površinu vode, preporučujemo da izaberete kupaći kostim koji pokriva što veći deo tela. Takođe možete izabrati košulje “rashguard” sa dugim rukavima. Duži šorts/šorts preporučujemo da izaberete iz veoma praktičnog razloga – zbog naglih pokreta i klizave površine, manja je šansa da se duži modeli skupljaju tokom ovih aktivnosti u vodi i stvaraju neprijatnost na donjem delu tela.

.

Kupaći kostimi za SUP

SUP zahteva kupaći kostim koji je udoban, pruža zaštitu i omogućava slobodu kretanja. Dvodelna odela su popularna jer nude više slobode kretanja, a dugi ili kapri šorts pružaju dodatnu zaštitu od sunca. Takozvane „rashguard” majice, koje dodatno štite gornji deo tela od sunca, idealan su izbor.

Kako pravilno održavati sportske kupaće kostime

Pravilno održavanje sportskih kupaćih kostima je od suštinskog značaja za produženje njihovog veka i očuvanje funkcionalnosti. Ovo je posebno važno jer često sportske značke mogu biti skuplje, pa želite da traju što duže. Pravilno održavanje kupaćeg kostima je veoma važno.
Bez obzira da li ste jastučić koristili u slanoj ili slatkoj vodi, važno je da ga isperite nakon svake upotrebe. NEMOJTE pratiti kupaće kostime u mašini za pranje veša, uvek to radite ručno. Naime, mašina za pranje veša može oštetiti elastična vlakna. Uvek koristite blage deterdžente i nikada ne koristite izbeljivače ili omekšivače jer oni slabe vlakna i mogu da se zalepe za tkaninu. Ako je moguće, kupaći kostim ne sušite direktno na suncu kako boja ne bi izbledela i sam materijal ne bi oslabio. I ovde važi pravilo – NIKADA ne sušite kupaći kostim u mašini za sušenje veša.
Prateći ove savete, možete odabrati i održavati kupaće kostime koji će vam pružiti najbolju podršku i udobnost za sve vaše vodene avanture. Bez obzira na aktivnost, pravilno odabran i održavan kupaći kostim značajno će poboljšati vaše iskustvo u vodi, omogućavajući vam da se fokusirate na uživanje i postizanje svojih ciljeva.