Sadržaj

Ostali sportovi

Ako niste bili zainteresovani za skejtbord ili longbord, možda će vam biti teško da uočite razliku između to dvoje. Verovali ili ne, iako izgledaju slično, imaju potpuno različite namene. Kada birate koji bi vam bio najbolji za vožnju, razmislite o glavnom razlogu zbog kojeg ga želite: za izvođenje trikova ili kao sredstvo za vožnju po gradu?

Poreklo skejtborda i longborda

Da bismo zaista razumeli razliku između longborda i skejtborda, zaronimo u njihovu istoriju. Surferi ranih 1950-ih toliko su voleli osećaj hvatanja talasa da su želeli da donesu isto iskustvo na kopno tokom onih dana kada nije bilo talasa. Nakon što su uzeli drvenu površinu, izrezali dasku od nje i montirali točkove ispod, nastao je skejtbord. Kada su skejtborderi shvatili da su ove daske prevelike i previše ravne za izvođenje trikova, smanjili su ih. Do 1990-ih, surferi su shvatili da je daska za skejt premala za “krstarenje” i da se zapravo ne vozi kao daska za surfovanje. Tako su ponovo prilagodili dizajn i veličinu skejtborda kako bi postali ono što sada znamo kao longboard. Ali koje su ključne razlike između longboarda i skejtborda?

Oblik i veličina

Ako stavite longboard i skejtbord jedan pored drugog, primetićete koliko su ravni nos i rep longboarda. Na skejtbordu ćete videti više zakrivljenosti na nosu i repu kako biste lakše izvodili trikove i okrete. Ne treba da čudi što su longboardi, naravno, duži. Mogu biti dugačke i do 150 cm, dok je tipičan skejtbord dugačak oko 92 cm. Ovde postaje zbunjujuće: dugačke daske takođe dolaze u veličinama od čak 71 cm. Ako vas dužina zbuni, zapamtite da je ključna razlika između ove dve daske u tome što su longborde ravne, a skejtborde zakrivljene. Dakle, ako vidite ravnu, kraću dasku, verovatno je to samo kratki model longboard.

Fleksibilnost ploče

Ako je vaš cilj da naučite nove trikove, onda želite da vaša skejtbord daska bude tanja, što znači da će imati više fleksibilnosti. Za bolje trikove, želite da vaša fleksibilnost bude meka ili srednja. Što vam daje određenu stabilnost i osećaj nalik na oprugu da vam olakšaju skokove. Mnoge dugačke daske su dizajnirane da postignu maksimalnu brzinu dok se spuštaju nizbrdo. Da biste bili stabilni, dugačke daske obično imaju deblje daske sa malo savitljivosti za podršku tokom vožnje.

Osovina i točkovi

Očigledno, i skejtbord i longbord imaju pričvršćene točkove, a baza koja ih pričvršćuje se zove osovina. Na skejtbordu, osovine su čvršće i uže, što olakšava izvođenje trikova po vašem izboru. Takođe su iste veličine kao najveća širina palube za skejtbord. Longboards imaju fleksibilniju osovinu koja vam omogućava da se lakše vozite. Što je savršeno za longboardere koji žele da krstare na dugim stazama ili trkaju nizbrdo. Duge skejtbord daske takođe imaju šire osovine, obično oko 150 milimetara do 180 milimetara. Za bržu i glatkiju vožnju, točkovi za longboard su veliki i mekani. Skejtbordovi imaju manje i tvrđe točkove koji olakšavaju rukovanje trikovima i skokovima. Ako planirate samo da vozite dasku, mekši točkovi omogućavaju glatkiju i koordinisaniju vožnju.

Benefiti vožnje skateboarda i longboarda

Jedna od najboljih aktivnosti koje možete da vežbate je vožnja skejtborda ili longborda. I možete ih voziti iz zadovoljstva u slobodno vreme ili ih koristiti kao neku vrstu alata za intenzivnu obuku.

Poboljšanje ravnoteže

Balans je važan za bilo koju aktivnost, uključujući hodanje. Poboljšanje ravnoteže može vam pomoći da poboljšate sve fizičke aspekte vašeg životnog stila. Longboard i skejtbord zahtevaju jači osećaj ravnoteže. Zato što kontrola daske tokom kretanja može postati izazovna bez odgovarajuće ravnoteže i snage trupa. Postoje razne vežbe koje možete da radite svaki dan da biste postepeno poboljšali svoju ravnotežu.

Možete početi tako što ćete stajati na jednoj nozi sa savijenom drugom nogom i podići ruke uz telo. Ovo će popraviti ravnotežu i ojačati noge. Kada savladate osnovne veštine ravnoteže, spremni ste da skočite na skejt ili longbord da biste ih još više poboljšali! Vožnja na dasci zahteva ravnotežu da biste stekli veštine poput skakanja i preskakanja. A učenje ovih trikova će vam pomoći da ga još više poboljšate.

Oslobađanje stresa

Kao i druge fizičke aktivnosti, skejtbord ili longbord će pomoći vašem telu da se oslobodi stresa i da se oslobodi toksina kroz znoj. Osećaćete se manje pod stresom jer vežbanje izaziva oslobađanje hormona sreće, kao što su endorfini. Ova aktivnost na otvorenom će vas takođe povezati sa prirodom, prirodno opustiti i omogućiti vam da poboljšate kvalitet života.

Kardiovaskularna aktivnost

Svaka fizička aktivnost će poboljšati vaš kardiovaskularni sistem povećavajući broj otkucaja srca. Dobra kardiovaskularna aktivnost će vam pomoći da povećate izdržljivost, održite jak imuni sistem, ojačate srce i očistite arterije. Longboard i skejtbord se oslanjaju na sposobnost vašeg tela da pravilno manipuliše, ubrzava i upravlja daskom. Dolazak do te tačke je putovanje, ali će pozitivno uticati na vaš život i zdravlje svojim kardiovaskularnim prednostima. Čak i ako vaš glavni cilj nije da izgubite težinu, učešće u kardiovaskularnim aktivnostima će vam prirodno pomoći da izgubite višak kilograma.

Povećanje fleksibilnosti

Iako možda mislite da je joga jedini način da poboljšate svoju fleksibilnost, postoje i drugi načini da pomognete svom telu da se istegne. Neke radnje na skejtbordu, kao što je usporavanje ili podizanje nosa daske, zahtevaju od vas da zauzmete položaj nalik čučnju, a ako vam nedostaje fleksibilnost, ovo bi moglo biti izazovno. Srećom, što više vežbate longboard ili skejtbord, to će vaša fleksibilnost postati bolja.

Potrebna zaštitna oprema

Bez obzira na to da li ste za novu aktivnost odabrali longboard, skejtbord ili oboje, ne smete zanemariti zaštitnu opremu koja vam je potrebna da biste uvek bili bezbedni i izbegli moguće povrede.

Kaciga

Nije pitanje da li vam treba šlem, već koji tip kacige vam najviše odgovara. Kada počnete, uglavnom ćete se držati nizbrdica i lakih skretanja. Zato birajte kacige sa tvrdom konstrukcijom, lake modele i uvek isprobajte šlem pre kupovine i uverite se da vam je udoban. I bez obzira na vaše samopouzdanje i iskustvo, uvek nosite kacigu kada počnete da vozite jer bi samo jedan nezgodan pad mogao da dovede do ozbiljne povrede jer ste bili bez kacige.

Štitnici za laktove i kolena

Osim ako niste nečuveno talentovani, srušićete se nekoliko puta dok učite nove trikove i veštine. Pošto je teško kontrolisati način na koji padate, vaši laktovi mogu pretrpeti veliku štetu kada padnete. Da biste ublažili bol od ovih padova, možete koristiti jastučiće za laktove. Međutim, od svih delova tela koji su u opasnosti od pada, vaša kolena su najverovatnije kandidati da prvi udare o pod. Spajanje štitnika za kolena sa jastučićima za laktove nudi vrhunsku zaštitu od neizbežnog pada.

Rukavice

Rukavice za klizanje su neophodne ako vozite longboard kroz brda i druge oštre krivine. Rukavice će zaštititi vaše ruke ako padnete i omogućiti vam da usporite bez upotrebe kočnice. U samim počecima za skejtbordove i longbordove koristile su se ni manje ni više nego baštovanske rukavice sa zalepljenim komadom daske za sečenje. Na sreću, klizne rukavice su se od tada značajno poboljšale, tako da ne morate da koristite DII proizvod, postoji zaista širok asortiman ovog pribora tako da ćete sigurno pronaći prave rukavice za sebe.

Naočare za sunce

Lako je prevideti važnost organa vida kada se fokusirate na druge delove tela, ali oči su veoma važan faktor u vožnji, a naočare za sunce će učiniti čuda da ih zaštite. Oni štite bube od vaših očiju, minimiziraju efekte vetra i ograničavaju odsjaj. Pomažu vam da jasno vidite kada se spuštate velikom brzinom, tako da ne zaboravite da nabavite dobar par.

Drugi delovi opreme kao što su štitnici za laktove, kožna odela i štitnici za kičmu mogu vas dodatno zaštititi na putu da postanete iskusniji vozač. Bez obzira šta vozite, ovi delovi sigurnosne opreme osiguravaju da ste uvek spremni za vožnju. Bilo da ste početnik ili iskusan profesionalac, aktivnosti kao što su longboard i skejtbord će vam pomoći da razvijete bolje veštine, ravnotežu i nove pokrete i poboljšate svoj život.