Sadržaj

Ostali sportovi

Rolanje je kompleksna aktivnost kojom postižemo mnoge pozitivne efekte za naše telo i celokupno blagostanje.

Pored blagotvornog dejstva na kardiovaskularni i respiratorni sistem (aerobni kapacitet), rolanje vam omogućava da ojačate mišiće uz manje opterećenje zglobova. Najveći deo mišićnog rada tokom aktivnosti obavljaju mišići nogu i leđa. Kompletna oprema za rolanje uključuje: rolere, kacigu i štitnike za zglobove, laktove i kolena.

Na šta treba obratiti pažnju prilikom izbora rolera

  • Ne bi trebalo da budu preveliki, jer tada ne prianjaju dovoljno skočnom zglobu, ali je i smanjeno upravljanje rolera i samim tim povećana mogućnost povreda.
  • Moraju odgovarati veličini stopala. Roler mora čvrsto da drži stopalo u delu skočnog zgloba, ali i dalje mora biti omogućeno napred – nazad kretanje u delu zgloba.
  • Za decu, posebno od 4 do 7 godina, poželjno je da nemaju mekanu konstrukciju rolera. Početnici uglavnom opterećuju unutrašnji deo, što u slučaju previše mekanih rolera otežava uspostavljanje i održavanje položaja ravnoteže.
  • Zbog brzog rasta dečijih stopala, ima smisla odabrati rolere koje imaju mogućnost podešavanja veličine.

Šta je sa točkovima?

Točkovi na rolerima uvek imaju dve oznake – mm i A: mm označava poluprečnik točka, a oznaka A označava tvrdoću točkova. Pre kupovine novih rolera, potrebno je pogledati šta piše na njima, pošto oznake određuju maksimalnu moguću veličinu točkova.

Izbor tvrdoće zavisi od površine po kojoj ćete voziti, na primer: 75 A na dobroj podlozi (novi tereni,…) olakšava manevrisanje pri skretanju i skakanju i daje dodatnu brzinu, ali na lošijim podlogama habanje točkova je veće i rolanje je lošije (oseća se na primer svaka pukotina na terenu). Tvrdoća od 80-84 A uzrokuje manje habanje i nešto slabije manevrisanje, ali je prednost (zbog boljeg amortizovanja) pri rolanju po lošim podlogama (stara igrališta, trotoari, popločane staze). Za početnike preporučujemo točkove veličine od 70 do 72 mm i tvrdoće 78 A. Bolji rekreativci bi trebalo da izaberu točkove od 76 mm sa tvrdoćom od 80 do 82 A.

Ne zaboravite na ležajeve

Rotaciju točkova omogućavaju kuglični ležajevi različitih standarda kvaliteta. Najsporiji i najjeftiniji su ABEC 1, najkvalitetniji i najskuplji su ABEC 9. Za početnike, posebno mlađe, dobro je imati ležajeve ABEC 1 ili 3, jer omogućavaju sporiju rotaciju točkova, što znači da će lakše održavati ravnotežu i koordinaciju pri malim brzinama, za one koji su veštiji treba da koriste standard ABEC 5 i 7, a za takmičenja u brzom rolanju ABEC 9. Treba napomenuti da standard ABEC 3 poznatog proizvođača može imati bolje ležajeve od ABEC 7 standarda nepoznatog proizvođača. Ležajeve je potrebno redovno čistiti i podmazati (čišćenje ležajeva jednom u sezoni i posle vožnje po mokrim površinama može značajno produžiti vek trajanja ležajeva i na taj način održati brzinu).

Autor:

Matej Majerič, po ABC Rolanja (Pori, M., Stanovnik, M., Majerič, M.), Fakultet za sport (2012)