Ostali sportovi

Vožnja rolera je odličan način da poboljšate zdravlje srca, ojačate mišiće i sagorite kalorije, a takođe je i odličan vid zabave. Zbog toga se sve više ljudi opredeljuje za posete lokacijama na kojima se mogu voziti i potpuno opustiti.

Da li ste znali da vožnja rolera sagoreva do 600 kalorija za jedan sat? To je sportska aktivnost u kojoj aktivirate mišiće nogu, zadnjice i kora, a istovremeno stimulativno deluje i na vaš kardiovaskularni sistem. Pored svega, izuzetno je zabavno, tako da se nikada nećete osećati kao da je zamorno ili dosadno tokom vežbanja.

U Srbiji postoji nekoliko  izuzetno popularnih destinacija za vožnju rolera, koje možete iskoristiti da biste bili u formi. Ovde su neke od najboljih staza:

Ada Ciganlija u Beogradu

Ada Ciganlija je popularna rekreativna zona koja nudi mnogo aktivnosti na otvorenom, uključujući i vožnju rolera. Jezero je okruženo prekrasnim zelenilom i parkovima, a ima i mnogo staza za vožnju rolera koje su uređene i osvetljene za noćnu vožnju.

Staze na Adi Ciganliji su asfaltirane i u dobrom su stanju. Dužina staza varira od nekoliko stotina metara do nekoliko kilometara, tako da postoji staza za svačiji ukus i nivo veštine. Tu su i neke staze koje su izgrađene posebno za brzu vožnju, s mnogo zavoja i nagiba, što ih čini idealnim za iskusne rolere.
Kako bi se izbegle gužve, najbolje je doći ujutro ili kasno uveče, kada je manje ljudi. Takođe, uvek je važno nositi zaštitnu opremu, poput kacige, štitnika za kolena i laktove, kako bi se izbegle povrede u slučaju pada.

Veliki park u Novom Sadu:

Veliki park u Novom Sadu je prekrasan park koji je dobro poznat među fanovima rolera. Park ima više od 5 kilometara staza koje su idealne za vožnju rolera, bicikla ili trčanje. Staze su glatke i široke, što ih čini sigurnim.

Veliki park ima više ulaza, a najpopularniji ulaz je kod Spensa, najvećeg sportsko-poslovnog centra u Novom Sadu. Od tog ulaza, staza se proteže prema zapadu parka, kroz predivne zelene površine. Staza za vožnju rolera obuhvata i neke delove obližnjeg Fruškogorskog parka.

Kej u Nišu

Kej je atraktivno mesto za vožnju rolera i trčanje uz obalu reke Nišave. Postoji nekoliko staza koje se protežu uz reku, a koje su idealne za rekreativnu vožnju rolera.

Staza je najvećim delom glatka i ravna, dugačka nekoliko kilometara i osvetljena tokom večeri. Uz stazu, postoje i mesta za odmor, kao i nekoliko kafića i restorana. Na keju se takođe nalaze sportski tereni, teretana na otvorenom i igrališta za decu, što ga čini idealnim mestom za porodični izlet.

Zlatibor

Ovo poznato planinsko turističko mesto nudi mnogo aktivnosti za posetioce, uključujući i vožnju rolera. Na Zlatiboru se nalazi nekoliko mesta na kojima možete voziti rolere, a neka od njih su

Obilaznica Zlatibora – To je staza koja se proteže kroz celi Zlatibor, s predivnim pogledom na planine i zelene šume. Staza je duga oko 14 km, što znači da je idealna za duge vožnje. Staza ima nagibe i zavoje, što čini vožnju zabavnom i izazovnom.

Ski staza Tornik

Ova staza se nalazi na skijaškom centru Tornik, ali se može koristiti i za vožnju rolera tokom leta. Staza je duga oko 3 km i ima nekoliko nagiba i krivina, što je idealno za vozače s iskustvom.

Pot za rolanje je ravna in odmaknjena od prometa, zato se ob lepem vremenu tu nabere lepo število rolarjev. Za najmlajše in manj izkušene je to odličen poligon za nabiranje izkušenj, najbolj zagreti rolarji pa običajno opravijo pot v obe smeri.

Jezero

Oko jezera na Zlatiboru postoji nekoliko staza koje su idealne za vožnju rolera. Staze su ravne i glatke, što je dobrodošlo kada su početnici u pitanju.

Ove lokacije su samo neke od najpopularnijih staza za vožnju rolera u Srbiji. Pre nego što krenete u avanturu na rolerima, uvek proverite ima li nekih ograničenja i sigurnosnih mera koje treba uzeti u obzir.

Da li smo vas ubedili sakupljenim predlozima za jedinstvenu avanturu na rolerima? Zatim uzmite rolere i krenite da istražujete nova mesta dok radite nešto dobro za svoje telo!

U prodavnicama i INTERSPORT online prodavnici možete pronaći sve što vam je potrebno za vaše rolanje – od rolera do kaciga i štitnika. Pogledajte ponudu ovde.