Sadržaj

Skijanje i zimski sportovi

Ništa ne uzbudi tako krv u venama i poveća adrenalin u organizmu kao dobar skijaški spust. Kako bi ove godine odlazak na planinu bio uspešan i kako biste u skijanju uživali bez povreda potrebno je da se pridržavate ovih zlatnih pravila.

Fizička aktivnost

Skijanje je izuzetno zahtevna fizička aktivnost pa biste pred odlazak na planininu trebali dobro da pripremite svoje mišiće. Neophodno je da vežbate tri puta nedeljno mesec i po dana pre skijaških aktivnosti. Kombinacija teretane i fitnesa je idealna jer pored kondicije jača i izdržljivost vaših mišića. Naravno, što više to bolje, pa nije zgoreg da cele godine trenirate, bilo da je u pitanju brzo hodanje, planinarenje, vožnja bicikla ili plivanje. Namerno smo naveli plivanje kao poželjnu sportsku disciplinu, jer produbljuje disanje i povećava kapacitet pluća, što je za skijaške sportove jako važno.

Čizma glavu čuva

Poznata je srpska izreka da „Čizma glavu čuva“, pa je tako i kod izbora adekvatne sportske obuće i opreme. Kvalitetne pancerice u vašoj veličini, koje odgovaraju širini stopala zaštitiće i fiksiraće zglobove prilikom obavljanja ove zahtevne fizičke aktivnosti. Takođe, značajnu ulogu igraju vezovi na skijama, pre kupovine skija obratite pažnju na to kakav joj je radijus, koliko su stabilne, široke i slično. Ukoliko ste početnik izaberite širu skiju, jer je ona stabilnija. Dolazimo do čarapa, iako ste mislili da je ovo zanemarljiva stavka, prevarili ste se. Jer kvalitetne čarape, pravljene od merino vune sprečavaju vlagu i dobar su termoizolator. Takođe je dobar izolator aktivni veš, koji se pravi od meterijala koji brzo upija vlagu i sprečava osećaj znojenja. Došli smo do ski pantalona i jakni, koje pre svega trebaju da budu praktične i lagane, sa dosta džepova u koje možete da stavite sve neophodne sitnice.

Prilikom izbora rukavica za skijanje birajte one duže, koje prelaze ivicu skijaške jakne, kako vaša koža ne bi došla u dodir sa snegom.

Kacige, u ovom slučaju bismo rekli najvažnije za kraj. Kaciga čuva glavu i obavezna je prilikom spusta sa bilo koje staze. Topla preporuka je da za ovu sezonu izaberete kacigu sa vizirom, jer vizir zamenjuje naočare. U današnje vreme se prave i viziri sa dioptrijom, što je veliko olakšanje ljudima koji nose naočare. Takođe, moguća je i zamena vizira u zavisnosti od vremenskih uslova doba dana i jačine svetlosti.

Skijaški ranac

Kada krenete na ski stazu neophodno je da okrepljenje spakujete u mali ranac. Tu spadaju flašica vode, termos sa toplim napitkom, energetske pločice i čokoladica. Takođe je potrebno da ponesete barem malo pakovanje prve pomoći i presvlaku, ukoliko planirate da na stazi budete ceo dan.