Fitnes, trening i joga

Početak treniranja može biti uzbudljivo i izazovno iskustvo, ali je definitivno korak ka zdravijem i aktivnijem životu. U početku, pogled na hiljadu i jednu spravu, mnoštvo različitih dodataka, nabildovanih i fiti osoba može uplašiti mnoge. I sasvim je normalno da kao početnik ne znate odakle da počnete i šta da očekujete. Uz pozitivan pristup, malo motivacije i pravi plan, možete brzo početi sa dobro osmišljenim i prilagođenim treninzima koji će vam otvoriti vrata za postizanje vaših sportskih ciljeva. Pripremili smo za vas nekoliko saveta koji će vam svakako bar malo olakšati početak.

Pre nego što odete u teretanu

Postavite svoje ciljeve: Šta želite da postignete fitnesom? Gubitak težine, povećanje mišića, bolju kondiciju? Jasni ciljevi će vam pomoći da odaberete vežbu i da budete motivisani. Istovremeno, važno je početi polako i postepeno povećavati intenzitet vežbi, dajući tako svom telu dovoljno vremena da se navikne na novu rutinu.

Pronađite pravu teretanu za vas: Proverite obližnje teretane na sajtu, pročitajte recenzije i mišljenja, proverite cenovnike, a zatim izaberite onaj koji najbolje odgovara vašim potrebama i budžetu.

Obavezna oprema za posetu teretani

Za početak će vam trebati samo nekoliko osnovnih stvari, ali vremenom možete prilagoditi i nadograditi svoju odeću, opremu i obuću kako bi odgovarali vašim potrebama i vrsti obuke.

  1. Udobna sportska odeća

Izaberite odeću koja omogućava opušteno kretanje i napravljena je od prozračnih materijala koje se brzo suše.

  1. Prikladne sportske cipele

Par udobnih patika koji pružaju dobru potporu stopalu i skočnom zglobu su neophodni u teretani. To mogu biti patike za trčanje ili patike za fitnes. Potonji nude veću stabilnost i odličan su izbor za trening snage. Imajte na umu da u teretanu možete ući samo sa čistim patikama, pa je najpogodnije koristiti ovaj par samo u teretani kako biste uštedeli vreme na čišćenju.

  1. Bidon ili boca za vodu

Važno je da ostanete hidrirani tokom treninga, pa trenirajte uvek bidon sa vodom pri ruci.

  1. Torba ili ranac

Izaberite torbu ili ranac, koji će obezbediti dovoljno prostora za odlaganje odeće, obuće, vode, sportskih grickalica ili dodatnu opremu za fitnes.

Saveti za vašu prvu posetu teretani

U početku, ključ je postaviti čvrstu osnovu za bezbedno i efikasno fitnes putovanje. Da biste maksimalno iskoristili svoje vreme u teretani, obavezno:

  1. Zagrevanje i hlađenje

Vežbu uvek započnite zagrevanjem mišića i zglobova. To mogu biti vežbe za dinamičko istezanje mišićnih grupa koje ćete ih tokom treninga aktivirati i 5-10 minuta hodanja ili laganog džogiranja na traci za trčanje. Pre izvođenja svake vežbe preporučuje se da vežbu prvo izvedete bez ikakvog opterećenja ili sa veoma malim težinama. Nakon treninga, obavezno se ohladite i istegnite mišićne grupe. Takođe možete pribegavati samomasaži sa valjkom
.

  1. Fokusirajte se na tehniku vežbanja

Usavršavanje pravilne tehnike najveća je usluga koju možete sebi učiniti. U početku, ako to radite ispravno, može se osećati pomalo neprirodno, jer u svakodnevnom životu često postoji kompenzacija kretanja. Ipak, najbolje vreme za usavršavanje tehnike je odmah na početku. forme, jer ćete automatizovati pravilan način izvođenja vežbi, a pravilna tehnika je najvažnija za bezbedno izvođenje, najbolju efikasnost, maksimalan napredak i prevenciju povreda.

Ako niste sigurni u vezi sa izvođenjem određene vežbe, zatražite savet od fitnes trenera ili pronađite pouzdane izvore na internetu.

  1. Raznolikost vežbi

Uključivanjem raznih vežbi u svoj program, ostaćete motivisani duže. Na primer, jedan dan treninga snage za gornji deo tela, jedan dan treninga snage donjeg dela tela, jedan dan kardio vežbi i jedan dan vežbi pokretljivosti. Svakog meseca ili mesec i po menjate i vežbe koje izvodite u okviru jedne vrste treninga. Za strukturiraniji i prilagođeniji plan obuke, naravno, kontaktirajte ličnog trenera ili drugog kvalifikovanog profesionalca.

  1. Odmor i oporavak

Kao što je već pomenuto, odmor je jednako važan kao i sama vežba. Odvojite vreme za dane odmora i podržite svoje telo zdravom ishranom, adekvatnom hidratacijom i dovoljno sna.

Odlazak u teretanu je korak ka zdravijem načinu života. Nemojte se sramotiti – svi su početnici, a teretane podržavaju svoje članove na svakom koraku. Uz nekoliko osnovnih komada sportske odeće i opreme, uz savete stručnjaka i doslednost, možete brzo da dobijete prve vidljive rezultate – primetićete i promenu u svom osećaju blagostanja. Počnite polako, slušajte svoje telo, postavite realne ciljeve i, što je najvažnije, uživajte. Srećno na vašem fitnes putu!