Skijanje i zimski sportovi

Bilo da idete na jednodnevno skijanje ili na jednonedeljni odmor, lista celokupne ski opreme može biti zastrašujuća. Ako ste novi u tome, ima mnogo drugih stvari o kojima treba razmišljati. Sigurni smo da će naši saveti dobro doći.

Prvo što treba da ponesete sa sobom na skijalište je svakako mnogo dobre volje. Imajte na umu da ste ponekad umorni i hladni, tako da je ključno da zadržite pozitivan stav u takvim situacijama. Istovremeno, nemojte zanemariti naše savete koji će vaš dan skijanja učiniti još bezbrižnijim.

Održavanje skija

Učinićete mnogo za svoje skije ako se pravilno brinete o njima. Uverite se da su skije pravilno nošene koristeći posebne čičak trake za držanje skija. One sprečavaju trljanje kliznih površina jedna o drugu i istovremeno olakšavaju nošenje skija.

Savetujemo vam da nakon svake skije dobro obrišete skije peškirom, čime ćete sprečiti da ivice zarđaju, i odložite ih u torbu za skijanje.

Za najbolje skijanje, skije moraju biti pravilno servisirane. Preporučujemo vam ski servis pre nego što prvi put krenete na bele staze, a zatim po potrebi – zavisno od broja dana skijanja. Ukoliko primetite veća oštećenja na kliznoj površini, svakako je preporučljivo da je popravite što je pre moguće.

Hodanje u pancericama

Pancerice su, pored skija, neizostavni deo skijaške opreme. S obzirom na to da same po sebi nisu baš udobne, ključno je da kao početnik odaberete prave ski čizme, koje će značajno pomoći da vaša stopala manje bole.

Hodanje u pancericama može biti neudobno. Ovde budite posebno oprezni, jer ćete često morati da savladavate stepenice, kamene parkinge, zaleđene puteve i druge prepreke. Kada imate dug put do skijališta, bolje je da pancerice nosite u torbi i menjate ih samo na skijalištu.

Sve navedene probleme možete izbeći odabirom ski čizama sa GripWalk tehnologijom, koje znatno olakšavaju hodanje po svim vrstama terena. Reč je o specijalno dizajniranom donjem delu pancerica, koji je napravljen od meke i profilisane gume. Ovo obezbeđuje znatno bolje prianjanje od klasičnog plastičnog đona. Međutim, ova vrsta pancerica su kompatibilne samo sa odgovarajućim vezovima opremljenim posebnim priključcima. Vezovi sa GripWalk tehnologijom imaju poseban konkavni dizajn koji se uklapa u vilicu na cipeli. A ako vezivanje nije ispravno, ne može dovoljno dobro da pričvrsti pancericu. Dobra vest je da radi obrnuto. Dakle – skijaške čizme bez GripWalk tehnologije mogu se koristiti sa vezovima koji su već opremljeni njime. Postoji i treće rešenje. Određeni modeli ski pancerica iz prethodnih sezona mogu biti opremljeni GripWalk priključcima i na ovaj način omogućiti bezbedno hodanje i kretanje.

Kako se obući za skijalište?

Najčešći problem početnika na skijama je to što se previše ili premalo oblače. Preporučujemo da se pridržavate principa preliva luka, obezbeđujući visokokvalitetan gornji sloj sa izolacionim punilom i osnovni sloj koji dobro odvodi vlagu. Koliko ćete međuslojeva nositi, pored osnovnog i gornjeg sloja, zavisi od temperature i intenziteta skijanja. Kada birate odgovarajuću odeću za skijanje, ne zaboravite na udove. Izaberite visokokvalitetne ski rukavice za ruke, zaštitite glavu i lice kapom ili maramom.

Vrste skijaških staza

Kad god idete na skijalište, dobro je znati gde se nalazite. Sva skijališta imaju namenske mape staza koje pokazuju težinu staze, njihove veze i liftove. Mape se nalaze na raznim tačkama na ski stazi, dostupne su i u džepnom obliku, pa preporučujemo da ih uvek imate sa sobom.

Primetićete da su ski staze na mapi označene različitim bojama prema njihovoj težini:

• Plava boja označava lagane ski staze čiji nagib ne sme biti veći od 25%, osim za kraće deonice na otvorenom terenu; pogodni su za početnike koji su već počeli da stiču samopouzdanje.

• Crvena bojaoznačava staze srednje težine, čiji poprečni i uzdužni nagib ne smeju biti veći od 40%, osim kraćih deonica na otvorenom terenu; to su strme, uske i tehnički zahtevnije staze od plavih, koje nikako nisu pogodne za početnike.

• Crna boja označava teške skijaške staze, čiji nagib prelazi 40%; ovo su strme i tehnički zahtevne staze namenjene najiskusnijim skijašima.

Ne zaboravite na bezbednost na ski stazama

Skijanje se smatra sportom punim zadovoljstva i radosti, ali je istovremeno i sport brzine sa mnogo nepredvidivih situacija. Zbog toga je na ski stazama uvek neophodno poštovati pravila skijaškog bontona, što značajno povećava bezbednost sebe i drugih. Uvek idite na skijalište sa skijaškom kacigom na glavi, a i pre toga proverite 10 FIS pravila ponašanja na skijalištu. Dakle, sada ste spremni za savršen dan skijanja. Samo sačekajte pravo vreme i vaše skijaške avanture mogu da počnu!