Biciklizam

Bicikl i proleće jednostavno idu zajedno! Teško je zamisliti prve tople dane bez vašeg omiljenog prevoznog sredstva na dva točka. Bicikl je izuzetno praktično prevozno sredstvo koje ne samo da nas brzo i efikasno dovodi do odredišta, već predstavlja i fantastičan trening za celo telo. Ne smemo zaboraviti ni njen ekološki aspekt.

Da li bicikl ima nedostatke? NE! Poslednjih godina, električni bicikli su postali izuzetno popularni. Ovo nije iznenađujuće, jer električni bicikli imaju mnogo prednosti. Oni pokazuju kako se postojeći proizvod može poboljšati samo tehnologijom.

Moderan električan bicikl kakav danas poznajemo, sa ugrađenim baterijama i efikasnim motorom, evoluirao je u poslednjih nekoliko godina. U stvari, razvoj lakših i efikasnijih modela za električni bicikl omogućio je sam napredak koji se dogodio u oblasti litijum-jonskih baterija u poslednjih 20 godina. Mnogi ga s pravom smatraju jednim od najvećih dostignuća ekološkog transporta ove decenije.

Kako se električni bickl razlikuje od »običnog« bicikla?

Električni bicikl ima mnogo prednosti. Od uobičajenog se razlikuje po ugrađenom elektromotoru koji pruža dodatnu podršku pri vožnji, što olakšava vožnju. Ovo je korisno kako u gradskoj vožnji tako i u prirodi, posebno na usponima ili u situacijama kada je potrebno više truda. U isto vreme, električni bicikli vam takođe omogućavaju da se vozite na klasičan način, ako vam ova pomoć nije potrebna ili ne želite.
Zahvaljujući pomoći elektromotora, vozači mogu lakše da putuju na veće udaljenosti bez osećaja napora. Električni bickl je odličan izbor za ljude koji tek počinju da se osposobljavaju, jer mogu imati koristi od pomoći motora.

Koje su prednosti električnog bicikla za gradsku vožnju?

Mnogo je razloga zašto električni bicikl postaje sve popularniji izbor prevoznog sredstva u gradu. Beskrajne saobraćajne gužve, bez obzira da li na posao idete automobilom ili javnim prevozom, te želja za održivijim i ekološki prihvatljivijim prevoznim sredstvom ubeđuju sve više ljudi da izaberu električni bicikl. U poređenju sa običnim biciklom, električni bicikl za gradski prevoz ima nekoliko prednosti.

Na primer, ako koristite svoj bicikl za putovanje na posao, trebalo bi da ponesete svežu rezervnu košulju sa sobom za svaki slučaj (svakako tokom leta). Sa električnim biciklom vam neće trebati, jer možete podesiti električnu asistenciju i tako brže i uz manje napora stići do odredišta. Bez obzira na to koliko pomoći pri pedaliranju podesite, i dalje se fizički naprežete i sagorevate kalorije. Ako vam to nije dovoljno, možete se počastiti redovnim treningom na električnom biciklu nakon posla bez dodatne pomoći. Uvek je dobro imati više opcija na raspolaganju – a to je upravo ono što vam električni bicikl daje.

Njegova adaptivna asistencija pri pedaliranju je izuzetno praktična, jer čak i ako ste umorni, ne morate da odustanete od svog omiljenog prevoza i treninga. Neka vaš električni bicikl radi umesto vas dok uživate na svežem vazduhu i sa osmehom na licu se probijate kroz najveće gradske saobraćajne gužve. Sa električnim biciklom takođe nećete morati da brinete o pronalaženju parking mesta, a dugoročno je to odlična investicija jer ćete uštedeti na gorivu i/ili kartama za javni prevoz. I da ne zaboravimo koliko ćeš nerava uštedeti…

Sa električnim biciklom u prirodu

Na drugoj strani postoje i takozvani e-MTB, električni brdski bicikli, koji su postali sve češći izbor za ljubitelje prirode. Brdski električni bicikl je posebno dizajniran za vožnju po planinskim stazama i terenima. Ovaj bicikl kombinuje najbolje karakteristike konvencionalnog brdskog bicikla i električnog bicikla, što znači da vozači mogu da se nose sa strmijim usponima, izazovnijim terenom i dužim deonicama.

Obično električni brdski bicikli imaju moćne elektromotore, bolje baterije i čvrstu konstrukciju prilagođenu vožnji po neravnom terenu. Takođe često imaju dodatne karakteristike kao što su veće gume sa dubljim gazećim slojem za bolje prianjanje i poboljšane kočnice i vešanje kako bi se obezbedila stabilnost i kontrola na izazovnim stazama.

Kao i kod drugih vrsta električnih bicikala, vozači obično mogu da izaberu nivo motorne podrške ili čak da isključe motor da bi vožnju približili tradicionalnom brdskom biciklu ako je potrebno ili žele.

Brdski električni bicikli postali su popularni među vozačima koji žele da istražuju planinske staze sa manje fizičkog napora ili da produže vožnju bez brige o umoru.

Šta treba da znate pre kupovine električnog bicikla

Zamislite kupovinu električnog bicikla kao dugoročnu investiciju koja će vam sigurno koristiti fizički, vremenski i finansijski. Uštedećete vreme koje sada provodite u saobraćajnim gužvama, uštedećete na gorivu, parkingu i kartama za javni prevoz i više se kretati.

Pre kupovine električnog bicikla razmislite za šta ćete ga najčešće koristiti. Ako ćete ga koristiti za gradsku vožnju i jednostavan teren, izaberite električni bicikl dizajniran za gradsku vožnju. Ali ako vam je potreban električni bicikl za avanture u prirodi i brdima, kupite brdski električni bicikl.

Maksimalna radna brzina motora je 25 km/h. Baterije se pune u proseku dva do tri sata. Imajte na umu da će prvo punjenje trajati nešto duže – oko šest do osam sati. Pošto su to litijum-jonske baterije, mogu se puniti bez obzira da li su potpuno prazne ili ne. Nakon punjenja, baterija, u zavisnosti od terena, temperature i težine vozača, nudi 50 do 100 kilometara vožnje.

Kao i kada koristite klasični bicikl, ne zaboravite da kupite kacigu, koja je neophodna kako za gradsku vožnju, tako i za vožnju u prirodi. Sigurnost uvek mora biti na prvom mestu!

Električni bicikl ima mnogo prednosti, bilo za upotrebu u gradu ili za vožnju po brdima. Potpuno je jasno zašto je njegova popularnost toliko porasla poslednjih godina, a verujemo da će električni bicikli postati izbor sve više pojedinaca.