Sadržaj

Biciklizam

hidratacija_biciklizam

Hidratacija za bicikliste. Dok se drumski biciklisti i dalje kunu u flašice za vodu, brdski biciklisti i turistički biciklisti koriste rančeve za hidrataciju.

Hidratacija je takođe izuzetno važna na biciklistu. Konzumiranje dovoljne količine tečnosti pre, tokom i posle vežbanja u velikoj meri poboljšava rezultate treninga, ubrzava regeneraciju i smanjuje umor. Kada idemo na biciklističku turu, moramo se pobrinuti da sa sobom ponesemo dovoljno vode. Ranije smo vodu uglavnom skladištili u kanisterima, koji naravno imaju kvantitativna ograničenja. Odnedavno, međutim, možemo sebi da pomognemo biciklističkim rančevima, u koje možemo da stavimo mehur od tri litra sa vodom i da nam ostane još poprilično prostora za raznu dodatnu opremu.

Međutim, i boce za vodu i biciklistički ruksaci imaju neke prednosti, ali i nedostatke.

1

Bidoni

Bidoni

Boce se smatraju biciklističkim klasicima. Drumski biciklisti ih se nikada neće odreći. U stvari, oni mogu da ugrade dva držača za flaše na ram svog bicikla, koji mogu da drže ukupno jedan i po litar vode. Prednost dve boce za vodu je u tome što u jednu možete čuvati vodu, a u drugu energetski napitak. Kada ostanemo bez tečnosti, jednostavno stanemo u odmaralište i napunimo boce. Boce za vodu se takođe relativno lako čiste, jer se mogu prati u mašini za pranje sudova. Važno je da su flaše za vodu napravljene od visokokvalitetne plastike koja nije štetna po zdravlje i pre svega ne sadrži bisplenol (BPA). Takođe je veoma važno da boce budu 100% nepropusne – to je naznačeno oznakom “Leak Proof”. U svakom slučaju, preporučuje se zamena bidona novima najmanje jednom godišnje.

Ponuda bidona je strahovito porasla poslednjih godina, što je takođe rezultat dobre svesti o značaju hidratacije. Sa izborom flaše za vodu teško da možete pogrešiti, važno je samo da odaberete pravu veličinu prema količini tečnosti koja vam je potrebna i prema mestu na koje ćete je ugraditi. Najveći deo ponude je brenda Camelbak, specijalista za hidrataciju, ali možete pronaći i Cytec, Nalgene, Topeak i druge.

1

Bidon

1

Ranac za hidrataciju

Rančevi

Drumski biciklisti koji se kunu u aerodinamiku nikada neće nositi ranac na leđima. Sasvim je drugačije sa brdskim biciklistima i biciklističkim putnicima. Za njih, biciklistički rančevi su skoro norma. Postoji nekoliko prednosti:

– u ranac je moguće staviti vodeni mehur, zapremine do 3 litra;

ranac nudi i svojevrsnu zaštitu u slučaju pada;

– uz pomoć ranca možemo se zaista dobro pripremiti za turu, jer uvek možemo poneti rezervnu košulju, vetrovku ili jaknu, prvu pomoć, alat, pumpu, energetsku pločicu

Prilikom odabira biciklističkog ranca, morate voditi računa o odabiru prave veličine. Ranac ne sme biti poluprazan, jer može biti izuzetno neugodan pri spuštanju. Takođe je važno da ranac dobro stoji na leđima i da je opremljen specijalnim kaiševima, koji služe za dodatno pričvršćivanje u predelu struka i grudnog koša prilikom spusta. Samo na taj način čvrsto stoji na svom mestu čak i na neravnom terenu.

biciklizam

U asortimanu Intersport prodavnica i u online prodavnici možete pronaći dobro snabdeven kutak sa rančevima renomiranih proizvođača kao što su McKinley, Deuter i Jack Wolfskin.