Sadržaj

Trčanje

TRČANJE, PATIKE ZA TRČANJE

Trčanje je više od fizičke aktivnosti – to je način života koji može pozitivno uticati na tvoje zdravlje i blagostanje. Ako si nov u svetu trčanja, ovi saveti će ti pomoći da započneš svoju avanturu trčanja sa samopouzdanjem i sigurnošću.

1

Nike REACTX INFINITY RUN 4

1. Izaberi prave patike za trčanje
Pravilno izabrane patike su ključne za udobnost i prevenciju povreda. Patike za trčanje brendova Nike, adidas, Asics, Under Armour, Hoka One One i drugih renomiranih brendova pružaju dobru podršku  i amortizaciju koja je potrebna za udobno trčanje.U Intersportu će ti stručno osoblje pomoći da izabereš patike koje odgovaraju tvom stopalu, iskustvu i trkačkom stilu.

Nike Reactx Infinity Run, Nike Air Zoom Pegasus, adidas Ultraboost, Asics Gel-Nimbus,  su neki od modela koji su popularni među trkačima.

2. Počni polako i postepeno povećavaj intenzitet
Nemoj se odmah upuštati u intenzivne treninge.Počni sa laganim trčanjem na kratkim udaljenostima, poput 1-2 kilometra, sa sporim tempom. Postepeno povećavaj udaljenost i brzinu kako tvoje telo postaje jače i prilagođava se trčanju.

3. Zagrevanje i Istezanje
Pre trčanja, uradi nekoliko istezanja za noge, leđa i ruke kako bi pripremio mišiće za trčanje, nakon istezanja zagrej mišiće laganim trčanjem na mestu ili šetnjom 5-10 minuta. Nakon trčanja, istegni mišiće ponovo kako bi smanji rizik od povreda.

4. Fokusiraj se na tehniku disanja i trčanja
Praktikuj duboko disanje tokom trčanja – udahni kroz nos i izdahni kroz usta. Fokusiraj se na ritmično disanje koje će ti pomoći da održiš stabilnost i izdržljivost.

5. Postavi realistične ciljeve i prati napredak
Postavi cilj da trčiš određenu udaljenost ili da postigneš određeno vreme prilikom trčanja. Zapiši svoje treninge i rezultate kako bi mogao da pratiš svoj napredak i prilagođavaš svoje ciljeve.

6. Oprezno sa povredama
Ako osetiš bol ili nelagodnost tokom trčanja, odmah se zaustavi i odmori. Ne ignoriši bol, već potraži savet stručnjaka. Pravilno zagrevanje, istezanje i pravilna tehnika trčanja mogu pomoći u prevenciji povreda.

7. Hidratacija i Ishrana
Pravilna hidratacija i ishrana su ključni za uspešno trčanje. Pij dovoljno vode pre, tokom i posle trčanja. Ishrana treba da bude uravnotežena i bogata hranljivim materijama kako bi imao dovoljno energije za trčanje.da trčiš određenu udaljenost ili da postigneš određeno vreme prilikom trčanja. Zapiši svoje treninge i rezultate kako bi mogao da pratiš svoj napredak i prilagođavaš svoje ciljeve.

8. Vežbe snage
Uključi vežbe snage, kao što su sklekovi, trbušnjaci i čučnjevi, u svoj trkački program kako bi ojačao mišiće i smanjio rizik od povreda.

9. Odmor i oporavak
Daj svom telu dovoljno vremena da se oporavi između treninga. Odmor je važan deo procesa oporavka koji će ti pomoći da izbegneš preterano opterećenje mišića.

10. Uživaj u procesu
Pronađi stazu za trčanje koja ti prija, slušaj omiljenu muziku dok trčiš ili pridruži se trkačkoj grupi kako bi delio iskustva i motivisao se sa drugima.

Nadam se da ti ovi primeri pomažu da bolje razumeš kako da primeniš savete u praksi!