Sadržaj

Biciklizam

Obično biciklisti zimi odlože svoj bicikl ili pređu na sobni bicikl za vežbanje. Razlog za takvu odluku su najčešće hladni i nepovoljni vremenski uslovi i neadekvatna oprema za bicikliste, koji po hladnijem vremenu zahtevaju odeću koja je prilagođena hladnoći i vlazi. Međutim, vožnja biciklom može biti prijatna čak i zimi. Evo samo nekoliko osnovnih saveta koje treba imati na umu.

Tajna je u slojevitom oblačenju

Da li ste znali da se tajna udobne vožnje bicikla u hladnijim danima ne krije u najskupljoj jakni, već u slojevitom oblačenju? Kvalitetna biciklistička jakna svakako doprinosi većoj udobnosti, ali ne zadovoljava u potpunosti sve situacije, jer se vremenski uslovi mogu promeniti u trenutku.

Slojevito oblačenje omogućava biciklisti da se skine u slučaju zagrevanja i obrnuto – u slučaju zahlađenja ili pogoršanja vremena dobija dodatnu odeću. Ono što vam pomaže da se zagrejete je vazduh koji vaša odeća prima. Što više slojeva nosite, više toplog vazduha ćete primiti. Kada idete na vožnju, uvek vodite računa o vremenskoj prognozi, jer je to prvi pokazatelj kako da se obučete.

Aktivan donji veš je najvažniji sloj odeće kada je hladno 

Aktivan donji veš se nosi direktno na koži, pa je veoma važno da njegov kvalitet omogućava eliminisanje vlage i da istovremeno zadržava telesnu toplotu. Može biti izrađen od sintetičkih tkanina ili od mekane i udobne merino vune.

Aktivan donji veš se može nabaviti za žene i za muškarce. Njegova osnovna uloga i zadatak je da zadrži toplotu, ali da istovremeno eliminiše znoj i suši se. Zimi nije praktičan samo za vožnju biciklom, već i za mnoge druge aktivnosti kao što su planinarenje, skijaško trčanje, skijanje ili sankanje. Kada birate donji veš, obavezno izaberite onaj koji je namenjen za intenzivne sportske aktivnosti, posebno ako vozite bicikl intenzivnim tempom.

 

Preko aktivnog veša nosite termo odeću

Nosite termo biciklističke helanke i majicu preko osnovnog sloja odeće. Najudobnije i najtoplije su svakako biciklističke termo helanke sa naramenicama, koje su anatomski prilagođene muškarcima i ženama. Za hladne dane, praktične su i za brdske bicikliste, koji preko njih mogu da nose široke šorceve i tako zadrže svoj „brdski biciklistički” izgled. Helanke sa naramenicama su dobrodošle uglavnom zato što dobro pokrivaju i štite lumbalni deo.

Kvalitetnu i udobnu odeću za zimske uslove nije teško pronaći, a među brendovima koje cene biciklisti svakako su Craft i McKinley. Među njihovim proizvodima naći ćete i dobre biciklističke termo majice, koje prijatno greju telo i istovremeno savršeno eliminišu vlagu tela. Ako tražite pristupačnu i kvalitetnu odeću, brend Nakamura će biti odličan izbor.

 

Nikada nemojte poći bez vetrovke

Nosite vetrovku preko aktivnog donjeg veša i termo odeće, kada je veoma hladno vreme. Obično su izrađene od materijala koji štiti od vetra i dobro zadržava toplotu. Termo vetrovke su spolja obložene vodootpornim slojem, koji omogućava da u slučaju kiše ili snega voda ne prodre unutra. Uvek možete skinuti i obući vetrovku, ako smatrate da je potrebno, u toku vožnje i staviti je u ranac.

Zaštitite noge i ruke koje su najizloženije hladnoći i vetru

Kada temperatura padne, vaše noge i ruke to prvo osete. Zbog toga je odeća koju nosite u rezervnim džepovima, kao što su čarape i rukavice veoma praktična. Dlanovi i stopala su svakako najviše izloženi kada vozite bicikl po hladnom vremenu. Ali postoji rešenje za sve probleme: čarape za noge, rukavice za dlanove.

Svaki biciklista se bar jednom suočio sa hladnim i ledenim prstima na rukama. To je opasan uticaj na dobrobit bicikliste i sprečava bezbedno kočenje i menjanje brzina. Zbog toga je kupovina termo rukavica izuzetno važna, jer štite od vetra i zadržavaju toplotu. Obično su izrađene od vodootpornog materijala, a unutrašnjost je od toplog flisa.

Kapa i zaštitne naočare štite glavu

U toku vožnje bicikla, glava je najviše izložena vetru i kiši. Za hladne dane priuštite sebi termo kapu koja će vam zagrejati glavu, osim očiju, koje ćete zaštititi naočarima. Čvrsto podešavanje kape omogućava da biciklistička kaciga bude udobna i bezbedno postavljena na glavu.

Prijatno je voziti se po lepom i toplom vremenu i tada je potrebno malo biciklističke odeće. Međutim, vožnja biciklom može biti izuzetno udobna, atraktivna i efikasna čak i u hladnim danima. Strastveni entuzijasti biciklizma sa sobom uvek ponesu biciklistički ranac, u njemu imaju termo bocu i rezervnu odeću. Kada krenete u ranim jutarnjim satima, kada su temperature i dalje ispod nule, sa maramom za vrat možete zaštititi i deo lica.