Sadržaj

Biciklizam

Bicikl oprema obuća odeća

Iako mnogi biciklisti već stavljaju svoje bicikle u ćošak, jesen i zima takođe mogu biti prijatno doba godine za nove biciklističke avanture. Samo se za to treba dobro pripremiti, a izbor biciklističke odeće je presudan.

Koju odeću odabrati za vožnju bicikla na niskim temperaturama?

Kako se obući za vožnju biciklom u hladnijim jesensko-zimskim danima pitanje je sa kojim se muče mnogi biciklisti kada razmišljaju o vožnji bicikla u hladnijem delu godine. Odabir prave odeće je ovde svakako presudan.

Važno je da odeća za biciklizam bude napravljena od materijala koji se brzo suši i koji efikasno odvodi vlagu. Ovo će sprečiti da se vaš znoj ohladi na koži, tako da nećete biti mokri i neće vam biti hladno tokom vožnje. Ne zaboravite da je biciklistička odeća za ovu sezonu otporna na hladnoću, vetar i vlagu, jer ćete jedino tako ostati potpuno suvi

Višeslojna oblačenje – gornji deo tela

Međutim, nije važno samo da vam je na biciklu toplo, već i udobno. Zato birajte elastičnu odeću koja savršeno pristaje vašem telu. Pravilno višeslojno oblačenje osigurava da ćete biti otporni na različite temperature:

 

Osnovni sloj

Pravi osnovni sloj biciklističke odeće može biti ključni faktor u tome da li vam bude hladno na biciklu ili ne. Zbog toga, za jesensko-zimsku vožnju bicikla izaberite tanak, zategnut i lagan osnovni sloj koji će efikasno ukloniti vlagu sa površine vaše kože. Najbolje je ako je to pripijena majica dugih rukava od materijala kao što su poliester, poliamid ili polipropilen.

Srednji sloj

Ako ste odabrali kvalitetan osnovni sloj, nećete imati problema sa odabirom srednjeg sloja za vašu biciklističku odeću. Glavna funkcija ovog srednjeg sloja biciklističke odeće je prilagođavanje trenutnim temperaturama. U zavisnosti od toga, možete izabrati klasični gornji deo biciklističke odeće, srednje tešku majicu dugih rukava ili biciklističku jaknu srednje težine.

Spoljni sloj

Spoljni sloj biciklističke odeće za jesen-zimu pruža nam zaštitu od spoljašnjih vremenskih uticaja. Stoga su najvažnije funkcije spoljašnjeg sloja zaštita od vetra i vodootpornost, a izbor odgovarajuće odeće zavisi uglavnom od trenutnih vremenskih uslova:

Višeslojno oblačenje – donji deo tela

Noge su deo tela koji se često zanemaruje kada je u pitanju pravilno biranje slojeva biciklističke odeće. Previše slojeva ili pogrešna tkanina mogu značajno uticati na naše pedaliranje, tako da moramo biti posebno oprezni.

.

Za niske temperature, zimske biciklističke pantalone su stoga neizostavan deo vaše garderobe. Posebnu pažnju treba obratiti na zaštitu kolena i prednjih butnih mišića, jer su ti delovi najizloženiji niskim temperaturama. U tu svrhu izaberite kvalitetne zimske biciklističke čarape koje pružaju dodatnu zaštitu od vremenskih nepogoda na ovim prostorima, a istovremeno stvaraju dvostruki sloj odeće.

.

Koji je najbolji način da zaštitite izložene delove tela?

U jesen i zimu ne treba zaboraviti najizloženije delove tela, poput dlanova, stopala i glave ili ušiju. Još su podložniji promrzlinama na niskim temperaturama, pa ih dobro zaštitite.

.

Dlanovi

Visokokvalitetne zimske rukavice koje su otporne na vetar i vlagu su ključne za udobno jesensko-zimsko bicikliranje. Ruke će vam biti toplije čak i ako se pridržavate svih pravila pravilnog višeslojnog oblačenja koja smo pomenuli. Ipak, neće biti suvišno ako ispod spoljnih rukavica nosite tanje rukavice za dodatni sloj zaštite tokom ekstremnih temperaturnih fluktuacija.

Stopala

Biciklisti često pate od hladnih ili čak utrnutih stopala. Da biste to sprečili, na raspolaganju su vam različite opcije zaštite. To su termo čarape, biciklističke patike i razne galoše koje možete izabrati prema trenutnim vremenskim uslovima. Uz ove proizvode dobijate tri zaštitna sloja koja vam dobro dođu u slučaju niskih temperatura.

Glava i uši

Da li ste znali da se 20% toplote može izgubiti preko glave? Stoga je više nego očigledno da je dobra zaštita glave i ušiju ključna u slučaju niskih temperatura. U tu svrhu stavite traku za glavu ili kapu ispod kacige, a maramu ili bandanu oko vrata.

Pored nešto nižih temperatura i kraćih dana, jesenje i zimsko vreme umeju da budu veoma nepredvidivi. A ako i vi želite da provedete bar malo vremena na biciklu u ovom delu godine, izaberite kvalitetnu biciklističku odeću.