Sadržaj

Biciklizam

Prvi zraci proleća brzo probude želju za vožnjom bicikla. Ako niste koristili bicikl preko zime, nije bezbedno voziti ga bez servisa ili barem pregleda. Da biste izbegli nepotrebna iznenađenja pri prvoj vožnji, pripremite svoj bicikl i pridržavajte se preporuka.

Korak 1: Operite bicikl

Bicikl koji ste zimi držali u uglu ili prašnjavoj garaži mora da je nakupio nešto prljavštine. Ova činjenica posebno važi kada je bicikl odložen bez prethodnog čišćenja. Stoga, operite bicikl pre prvog pregleda. Pripremite toplu vodu i dodajte neko neagresivno sredstvo za čišćenje ili najbolje sredstva dizajnirana za čišćenje bicikala. Operite bicikl od vrha do točkova mekanim sunđerom.

Ako takođe želite da temeljno operete sklop pogona, koristite odmašćivač. Poprskajte lanac, zupčanike i menjač i ostavite odmašćivač da deluje. Na kraju, očistite ove delove sredstvom za čišćenje. Isperite ceo bicikl čistom vodom.

Korak 2: Proverite gume

Posle dužeg mirovanja, gume će se svakako blago ispumpati . Ako ne koristite bicikl preko zime, preporučljivo je još izduvati gume. Prvo ispustite sav vazduh iz gume i napunite je preporučenim pumpama, koje se razlikuju u zavisnosti od tipa bicikla.

Takođe proverite istrošenost guma. Sve gume imaju određeni profil i ograničenje habanja. Kako kvalitet guma takođe diktira bezbednu vožnju, obavezno proverite da li su istrošene. Pukotine i rupe na gumi su znak da ih treba zameniti. Proverite sa proizvođačem koje gume su najbolje za vaš stil vožnje.

Korak 3: Proverite rad i istrošenost kočnica

Jedan od najvažnijih zadataka kontrole bicikla je rad kočnica koje su prvenstveno odgovorne za bezbednost bicikliste. Rad ručica kočnica i istrošenost kočionih pločica moraju da se provere. Ako su gume istrošene ili ostave trag na prstenu, moraju se zameniti. Ako imate disk kočnice na svom biciklu, proverite odozgo nadole da vidite koliku masu još imaju pločice. Pločice možete promeniti sami, ili otići u obližnji servisni centar.

Korak 4: Testirajte sklop pogona

Podmazati lanac preporučenim sredstvom. Jednom rukom kapajte niz lanac dok drugom rukom okrećete ručicu. Na kraju obrišite lanac krpom da biste uklonili višak masnoće ili ulje. Ako je na lancu previše masti, više će navlači prljavštinu na sebe.

Nakon podmazivanja lanca, proverite sklop zupčanika. Ručnim pokretanjem točka, stalno menjajte brzine i pazite da su promene glatke. Ako kod kuće nemate stalak za bicikl, prođite jedan krug po dvorištu i proverite rad brzina tokom vožnje.

Korak 5: Opremite bicikl dodacima za bezbednu vožnju

Pre nego što krenete na put, nikada ne zaboravite na dodatnu opremu koja obezbeđuje bezbednu vožnju. Ako ne želite da ostanete na putu kada vam pukne guma, uverite se da imate rezervnu i pumpu. Za sigurniju vožnju tokom dana, a posebno noću, dodajte reflektore i prednje i zadnje svetlo na bicikl. Ako je vaš bicikl prevozno sredstvo do posla, dodajte držače torbi i blatobrane da vas zaštite od nepotrebnog prskanja.

Pre prvih vožnji posetite Intersport sportsku radnju i opremite se odgovarajućom odećom i drugim aksesoarima, kao što su pumpe, svetla, reflektori, sedišta, oslonci i nosači, kao i druga oprema koja će vam sigurno olakšati brigu za čist i bezbedan bicikl.

1

Nakamura KID GLOVES GIRL

1

Intersport SQUEZZE BOTTLE INT 0.65L

1

Nakamura MV 29

Kada ste pripremili bicikl za biciklističku sezonu i obratili pažnju na sve gore navedene tačke, ne smete zaboraviti najvažniju stvar, a to ste vi. Za vreme zime, dok bicikl miruje, još uvek možete da se pozabavite mnogim drugim aktivnostima, kao što su planinarenje, skijaško trčanje, skijanje, plivanje… Stoga rutu prve prolećne vožnje prilagodite kondiciji.