Sadržaj

Trčanje

Bez obzira na to da li ste strastveni trkač ili ste tek “protrčali”, trening sigurno nećete odložiti jer dolazi leto, a sa njim i visoke temperature. Trčanje leti može biti izazov, ali kao što trčanje zimi zahteva adaptaciju, tako i trčanje leti uz dobru pripremu, osluškivanje tela i odabir odgovarajuće opreme, nije nemoguća misija. U stvari, trčanje leti otvara potpuno drugačiju perspektivu trčanja.

Letnje trčanje ima svoje specifične karakteristike. Naravno, zbog visokih temperatura, povećane vlažnosti i jakih štetnih sunčevih zraka to može biti izazovno. Trkači često ističu da letnji trening može biti demotivišući. Međutim, uz mere predostrožnosti i pravilnu pripremu, može biti prijatno i blagotvorno za zdravlje.

Korisni saveti za trčanje tokom leta

Zapamtite da je telu potrebna priprema za promenu vremena. Veruje se da se telo za dve nedelje navikne na nove vremenske uslove. Stoga, ako u tom prvom periodu primetite da vam je trening neočekivano težak i naporan, dajte sebi vremena. Usporite, fokusirajte se na disanje i slušajte svoje telo – pratite osećaj napora i prilagodite tempo trčanja u skladu sa tim. Prilagodite doba dana i radite trening rano ujutro ili kasno uveče. Izbegavajte po svaku cenu najtopliji deo dana, tačnije od 10 do 16 časova, ne samo zbog vrućine već i zbog štetnih sunčevih zraka.

Ako je ikako moguće, prenesite trening sa zapaljenog asfalta u prirodu, najbolje u senci parka ili šume. Ne zaboravite na dodatnu hidrataciju – ako će vam trening trajati duže od pola sata, obavezno ponesite potrebnu količinu vode sa sobom. Takođe, ne zaboravite da pijete tečnost pre trčanja. Odlična opcija je konzumiranje sportskih napitaka koji dopunjuju elektrolite.

Letnje patike za trčanje

Ako ste primetili da vaše postojeće patike za trčanje nisu tako udobne tokom letnjih meseci, ne brinite, stopala vam nisu porasla i ne zamišljate to. Veliki broj trkača ima poseban par patika za letnje trčanje iz jednog jednostavnog razloga – leti se stopala pod uticajem toplote mogu proširiti, a postojeći par, koji nam je do pre nekoliko nedelja savršeno pristajao, može da stegne. , štipanje i čak izazivanje plikova. Osim toga, stopala se prirodno više znoje pod uticajem visokih temperatura, a tokom trčanja dolazi do pojačanog trenja. To obično dovodi do neprijatne iritacije i plikova. Zbog toga je važno da leti izaberete patike nešto veće od uobičajene veličine. Da biste išli u kupovinu simulirajući što realnije stanje vaših stopala tokom letnjeg trčanja, uputite se u prodavnicu u kasnim popodnevnim satima. Tokom tog dana nosite zatvorene cipele i “dobićete” malo otoka na nogama i na kraju izaberite broj koji vam je najudobniji. Ako osetite bilo kakvu nelagodnost, stezanje ili stezanje kada ga isprobate, izaberite veću veličinu ili drugi model.

Obratite pažnju na prozračnost materijala. Izaberite patike napravljene od mrežastih tkanina koje omogućavaju bolji protok vazduha i pomažu da vaša stopala budu donekle “hladna” i suva. Dobro je što odabrani par takođe efikasno odvodi vlagu, što pomaže u sprečavanju nakupljanja znoja, što smanjuje rizik od plikova i iritacije. Od velike pomoći su takozvani ventilacioni otvori, rupe koje se nalaze na strateškim mestima koja omogućavaju protok vazduha. Antibakterijski ulošci mogu smanjiti mirise i održati stopala svežima. Određeni modeli patika već dolaze uz njih, ali ako planirate da kasnije stavite uložak u patike, ponesite ga sa sobom kada ga isprobate i kupite. Držite patike u rukama i osetite njihovu težinu. Naime, letnje patike treba da budu što lakše kako bi se smanjio umor i poboljšale performanse.

Dodatna oprema za letnje trčanje

Možemo sa sigurnošću reći da je fraza za letnje trčanje, što je manja i lakša, to bolje. Obavezni deo opreme su brzosušeće majice kratkih rukava ili bez rukava i šorc. Obratite pažnju na visokokvalitetne i brzo sušeće čarape kako biste smanjili potencijalni rizik od iritacije i plikova. Nemojte ni pomišljati da idete na letnji trening trčanja bez kape i kreme sa visokim zaštitnim faktorom. Ako idete na duže staze, tu je mali ranac za trčanje u kome možete da se opskrbite sa dovoljno tečnosti. Takođe ponesite kremu za sunčanje jer morate da nanesete dodatni sloj zbog znojenja.

Trčanje u toplim uvjetima može poboljšati vašu kardiovaskularnu izdržljivost jer tijelo uči učinkovitije regulirati temperaturu. Tijekom ljetnih mjeseci mišići se brže zagrijavaju, što može smanjiti rizik od ozljeda i skratiti vrijeme zagrijavanja. Trčanje u teškim uvjetima, poput ljetnih mjeseci, može također poboljšati vašu mentalnu snagu i otpornost. Trčanje ljeti može biti izvrsno iskustvo uz pravilnu pripremu i poštivanje mjera opreza. Hidratacija, prikladna odjeća i obuća, prilagodba tempa i odabir optimalnog vremena za trčanje ključni su za sigurno i ugodno trčanje tijekom toplih mjeseci.