Plivanje i vodeni sportovi

Leto je savršeno vreme za uživanje u osvežavajućim vodenim aktivnostima, a ronjenje i snorkeling su definitivno među najpopularnijim. Ovi sportovi nude jedinstvene mogućnosti za uživanje u prirodnim lepotama podvodnog sveta i spokoju vode. Ronjenje omogućava bliske susrete sa morskim životom i skrivenim čarima podvodnih pejzaža, dok SUP nudi zabavan način da se održite u formi i opustite se. Bilo da ste iskusan sportista ili početnik, ovaj vodič će vam pomoći da se pripremite da izvučete maksimum iz svog ronjenja i ronjenja. Spremite se za uzbudljive avanture i otkrijte kako vam ova dva sporta mogu doneti nova iskustva i osveženje u toplim letnjim danima.

Ronjenje – zabavna aktivnost za sve uzraste

Ima li boljeg osećaja nego staviti masku i disalicu na glavu i peraje na noge? Ova aktivnost, koju vole i deca i odrasli, ne samo da je izuzetno zabavna, već i blagotvorno utiče na naše fizičko i psihičko zdravlje. Ronjenje je odličan način za poboljšanje kardiovaskularnog zdravlja. Stalno plivanje i kretanje u vodi stimulišu rad srca i pluća, povećavajući njihov kapacitet i efikasnost. Zbog otpora vode, telo mora više da radi da bi se pomerilo, što ubrzava rad srca i jača srčani mišić. Kontrolisano disanje kroz disalicu takođe poboljšava funkciju pluća. Kod ronjenja su uključene skoro sve mišićne grupe, a posebno mišići nogu, ruku, leđa i trupa. Plivanje perajama zahteva upotrebu nogu i kukova, dok su ruke i ramena odgovorni za održavanje ravnoteže i uzgona. Redovna aktivnost u vodi povećava snagu i tonus mišića. Naravno, kretanje u vodi poboljšava i fleksibilnost tela, a dugotrajno ronjenje povećava izdržljivost. Voda pruža otpor koji zahteva veći opseg pokreta u zglobovima, čime se povećava fleksibilnost.

Ronjenje je energetski intenzivna aktivnost koja može pomoći u kontroli i gubitku težine. Telo sagoreva više kalorija zbog hladne vode i stalnog kretanja, što može doprineti gubitku težine i održavanju zdrave telesne težine. Ali nije sve u fizičkim prednostima. Ronjenje u mirnom i tihom podvodnom okruženju ima smirujući i opuštajući efekat i pomaže u smanjenju nivoa kortizola (hormona stresa) i podstiče osećaj smirenosti. Posmatranje podvodnog života i uživanje u prirodnim lepotama morskih ekosistema može povećati osećaj zadovoljstva i sreće. Fokusiranje na tehniku disanja, kontrolu tela i prelepo okruženje pomažu u podizanju svesti o prisustvu trenutka i poboljšanju jasnoće uma.

Oprema za ronjenje

Za ronjenje je potrebna posebna oprema koja obezbeđuje sigurnost, udobnost i efikasnost pod vodom, a njen izbor uglavnom zavisi od ozbiljnosti sa kojom se bavite ovim sportom. Sve što vam je potrebno možete pronaći u ronilačkim setovima, ali, naravno, možete kupiti i opremu pojedinačno.

  1. Maska za ronjenje Osnovni deo opreme je maska koja omogućava dobru vidljivost pod vodom. Podesite masku kako bi dobro pristajala vašem licu bez curenja vode. Pre stavljanja maske, unutrašnjost sočiva premažite sredstvom protiv magle da biste što duže uživali u podvodnom svetu.
  2. Disalica, kao što ime govori, omogućava vam da dišete na površini vode bez potrebe da podižete glavu. Pričvrstite disalicu na traku za masku i koristite je za disanje dok ste na površini vode.
  3. Peraja Za veću efikasnost kretanja pod vodom, peraje su obavezan deo vaše opreme. Odaberite peraje koje odgovaraju vašoj veličini nogu i stilu ronjenja. Obucite ih pre ulaska u vodu i pomerajte se dugim, kontrolisanim potezima.

SUP za ljubitelje veslanja

Stand-up paddleboarding (SUP) je odličan vodeni sport koji je poslednjih godina sve popularniji. SUP kombinuje elemente surfanja i veslanja, pri čemu veslači stoje na širokoj i stabilnoj dasci i koriste veslo da se kreću kroz vodu. To je raznovrsna aktivnost koja se može praktikovati na različitim vodenim površinama, uključujući mora, jezera, reke i mirne uvale. Veslanje na supou jača mišiće celog tela, poboljšava ravnotežu, kardiovaskularnu kondiciju i fleksibilnost. Mišići trupa, ruku, ramena i nogu su posebno angažovani, što omogućava odličan trening. SUP takođe ima mnoge mentalne prednosti. Provođenje vremena na vodi pruža osećaj mira i opuštenosti, smanjuje stres i poboljšava mentalno zdravlje, dok veslanje u prirodi može povećati osećaj povezanosti sa okolinom.

  1. SUP daska i kako je izabrati Daska je glavni deo opreme koji vam omogućava da stojite i krećete se na vodi. Izaberite dasku prema svojoj težini, visini i iskustvu. Svestrane daske su najbolje za početnike i rekreativne veslače. Svestrani su i pogodni za različite vodene površine, uključujući jezera, reke i male talase. Turing daske su dizajnirane za duže veslanje i glatko kretanje. Duže su i imaju šiljast nos za veću efikasnost i brzinu, dok su daske za surf kraće i okretnije, idealne za veslanje talasima. Takmičarske table su uže i duže, dizajnirane za brzinu i takmičenje i pogodne za naprednije veslače. Razlikujemo tvrde i daske na naduvavanje. Ploče se prave od materijala kao što su epoksid, plastika ili ugljenična vlakna. Oni su izdržljivi, brzi i daju bolje rezultate, ali ih je teže transportovati i čuvati. Daske na naduvavanje su među najpopularnijim vrstama i napravljene su od čvrstog PVC materijala. Lako se skladište i transportuju i otporne su na udarce. Osim same daske, za surfovanje je potrebna i dodatna oprema za sigurnost i uživanje na vodi. Evo liste osnovne opreme koja vam je potrebna za SUP.

  1. Veslo Jednostavno rečeno, veslo vam omogućava da se krećete kroz vodu. Izaberite veslo koje je oko 15-20 cm duže od vaše visine. Držite veslo jednom rukom na T-ručici, a drugom rukom na ručki bliže veslu. Koristite duge, kontrolisane poteze za veslanje.
  2. Šešir i sunčane naočare Nosite šešir sa vizirom i sunčane naočare sa UV zaštitom da biste se zaštitili od sunca i odsjaja sa površine vode. Da ne biste izgubili naočare, koristite gajtan za naočare.

Pored izuzetne fizičke aktivnosti, osvežavajući sportovi na vodi kao što su ronjenje i snorkeling takođe nude duboku vezu sa prirodom i vodenim okruženjem. Ronjenje pruža intiman uvid u podvodni svet koji krije mnoga čuda i jača zdravlje tela i duha, dok SUP spaja zadovoljstvo veslanja sa mirnim trenucima na vodi. Bilo da ste iskusan sportista ili početnik, ovi sportovi su prilika da istražite, naučite i uživate u letnjim danima. Spremite se, opremite se i uživajte u svim radostima koje ovi sportovi mogu da ponude.