Sadržaj

Plivanje i vodeni sportovi

ronjenje

Ronjenje je verovatno najprivlačnija morska aktivnost. Pod vodom sve je drugačije, kombinacija tišine i mira. U tom beskrajnom plavetnilu žive fascinantna bića koja uvek zadivljuju svojim izgledom, lepotom i usklađenim kretanjem. Upravo su zbog toga morske dubine fascinirale najveće avanturiste i istraživače kroz istoriju. More ih je privuklo ka sebi kao magnet i potpuno ih očaralo…

Ali da bismo otkrili podvodni svet, potrebna nam je i kvalitetna ronilačka oprema..

1

Cressi Sub NANO, maska za ronjenje

MASKE

Savremene maske moraju da obezbede dobru vidljivost. Maske za ronjenje su opremljene dvostrukim staklom i kvalitetnim gumenim obodom koji sprečava ulazak vode u unutrašnjost. Bolji modeli su opremljeni posebnim plastičnim umetcima, koje nazivamo reduktorima zapremine. Oni samo popunjavaju prazna mesta u maski gde bi inače bio vazduh. Vidno polje je takođe važno. U principu, važi pravilo da se vidljivost povećava sa blizinom stakla do očiju.

DISALJKE

Na prvi pogled, disaljke izgledaju kao veoma jednostavan deo opreme koji nam omogućava pristup svežem vazduhu dok ronimo na površini. Međutim, čak i izbor disaljke zahteva određenu pažnju. Disaljke sa harmonika gumenim delom nisu najbolji izbor, jer se voda može akumulirati u pregibima. Prečnik cevi je veoma važan, jer se ronilac previše napreže kada diše kroz preusku disaljku. S druge strane, kod preširoke disaljke dolazi do prevelikog naprezanja prilikom pražnjenja vode iz nje. U principu važi pravilo da disaljke treba da budu dugačke između 38 i 40 centimetara i prečnika između 20 i 22 milimetra. Usnik mora biti udoban i ne sme izazvati alergije. Najpogodniji su silikonski usnici.

1

Cressi Sub ALPHA ULTRA DRY

3

Tecnopro S7 C

1

Tecnopro F6 C TRAVEL

2

Tecnopro F6 C TRAVEL JNR

PERAJA

Peraja povećavaju efikasnost plivanja, što je često od presudne važnosti u podvodnim aktivnostima. Upravo peraja omogućavaju ronjenje na veće dubine. Peraje su različite dužine i tvrdoće. Izrađuju se od gume, kvalitetne plastike, a odnedavno i od stakla i karbonskih vlakana. Pored toga, na peraje se dodaju različita ojačanja koja povećavaju njihovu torzionu stabilnost i eliminišu uvijanje duž ose. Mekši gumeni modeli su uglavnom namenjeni lakšim roniocima, dok bi teži ronioci trebalo da biraju tvrđe modele. U principu, važi pravilo da elastičnija peraja omogućavaju bolji potisak, ali zahtevaju nešto više energije od ronioca.