Sadržaj

Skijanje i zimski sportovi

Štapovi za skijanje

Štapovi su veoma važna skijaška pomoć. Oni nam pomažu u uspostavljanju i hvatanju ravnoteže, a uz njihovu pomoć možemo voziti i kretati se ravnim terenom.

Odabir štapova

  • ski štapovi su izrađeni od aluminijuma ili ugljeničnih vlakana, ovo drugo karakteriše znatno manja težina;
  • neki modeli nude posebne kopče koje se mogu pričvrstiti na trake koje se postavljaju na rukavice;
  • pri izboru, moramo voditi računa o odgovarajućoj dužini, uzimajući u obzir da smo na skijama viši za visinu skija, vezova i pancerica;

U prodavnici, pravu dužinu merimo okretanjem štapa na glavu i primanjem na pancerice. Dužina na kojoj ruka u laktu stvara pravi ugao je odgovarajuća.

KOPAONIK RAJ NA ZEMLJI

Kada zima zavlada Srbijom, ponosno možemo da kažemo da je tada naš najveći raj za skijanje planina Kopaonik. Poznata i kao Srebrna planina, pruža ljubiteljima snežnih čarolija nezaboravno iskustvo kroz zimske avanture. Mogli bismo je proglasiti jednim od naših najprepoznatljivijih zaštitnih znakova.

Zbog ove prelepe planine imamo posebno mesto na nordijskoj mapi. Ovo prelepo mesto krije najveće skijalište u Srbiji u kome je podignuta prva žičara. Od 1981 godine Ski centar Kopaonik dobija status  međunarodnog skijaškog centra.  Danas u okviru ovog skijaškog centra postoje 23 žičare koje su u vezi sa stazama  ukupne dužine 44km za alpske i 18km za nordijske discipline.