Trčanje

Dobre i uspešne priče po pravilu nastaju kao kolateralna korist predanosti, strasti, zadovoljstva, radosti … A priča o malo drugačijim patikama Hoka One One bez sumnje je dokaz gornjih navoda. Neuobičajeno je to ime. Hoka One One,  se izgovara “ho-kah oh-nay oh-nay”, na Maurskom znači “leteti iznad Zemlje”. Brend su osnovali francuski planinski trkači i zavisnici adrenalina Jean-Luc Diard i Nicolas Mermoud.

Moglo bi se reći da su u slobodno vreme trkači, a na poslu su se bavili gravitacijskim sportovima. Sportiste su razveselili sa dosta inovacija na području skijanja i biciklizma. Međutim, njihovo ogromno znanje dobro im je došlo, čak i kada su počeli dizajnirati patike. Naime, oni su svoj večni moto preneli i na ovu aktivnost, koji su saželi u jednostavno pitanje: “Kako možemo ići još brže?”

Ideja sa vrha Novozelandske planine

Ideja, da bi vrlo brzo morali dizajnirati patiku za trčanje, nastala je na vrhu planine na Novom Zelandu, sa koje ih je čekao 50 kilometara dugačak i za njihova stopala vrlo neugodan silazak. Baš na tom mestu ih je vodila sledeća misao: zašto bismo trčali ako možemo leteti.

Tako je nastala obuća, čija je glavna karakteristika jedinstveno dizajnirana geometrija srednjeg dela đona, koja se odlikuje većim volumenom, mekšom gustoćom i većom reflektivnošću pene od standardnih patika. Uz maksimalnu amortizaciju, omogućuje svim trkačima dinamičnije  i stabilnije trčanje. Dizajneri su od samog početka znali, da je prirodno kretanje stopala, izuzetno važno za glatkoću koraka u trčanju. U svoju ideju su ugradili i geometriju minimalnog pada s valovitim dizajnom, koji pomaže održati stabilan tempo.

Patike Hoka One One, prvo su prihvaćene sa neodobravanjem, pa čak i podsmehom. Na neki način bile su prava suprotnost bosonogog trčanja, koje je pre nekoliko godina bilo izuzetno popularno. No, ubrzo su mnogi trkači počeli shvatati njihove prednosti. Kreatori patika ne samo da su njima razveselili  ultramaratonski svet, već su na neki način rešili i univerzalni problem trčanja.

Hoka One One su patike za sve vrste trkača, od amaterskih trkača do vrhunskih sportista koji žele poboljšati svoje performanse. Zahvaljujući toj obući trčanje je lakše, učinkovitije i poslednje, ali ne najmanje bitno – jednostavnije. Suština patika Hoka One One leži u vrhunskoj amortizaciji. Uvek traže načine kako olakšati amortizaciju, i da ono bude trajnije.

Učinkovita tehnološka rešenja

Kreatori obuće Hoka One One, od samog početka bili su uvereni da je geometrija suština svega. Zato su dizajnirali takozvanu ” ljuljašku” Meta Rocker, koja je svojevrsni nožni kružić. Jedinstveni dizajn srednjeg đona, temelji se na maloj razlici između pete i nožnih prstiju, koji trkača gura prema napred.

Uz to, patike Hoka One One imaju malo drugačiji položaj stopala od klasične obuće. Stopala leže duboko u srednjem đonu, a ne na njemu. To je i suština takozvanog aktivnog okvira stopala (Active Foot Frame). Stoga svaka Hoka One One patika nudi nedeljivu stabilnost i vodi stopalo bez ograničenja ili težine dodatnog potpornog materijala. Aktivni okvir deluje poput sedišta u trkačkom automobilu – ljulja se, podupire i dodatno stabilizuje vaše stopalo sa strane.

Osim toga, patike su opremljene i tehnologijom J-Frame koja pruža potporu i vodi stopalo bez upotrebe krutih i nepouzdanih materijala. Profly je središnji uložak od pene dvostruke gustoće, koji omogućuje meko sletanje i brz odziv. U petnom delu amortizacija je mekša, a na prednjem delu je čvršća. To daje trkačima meko sletanje i brz prelazak na sledeći korak.

Od sada i u Intersport prodavnicama

Iz svih navedenih razloga, sve više trkača bira patike Hoka One One, koje od danas možete pronaći i na policama Intersport prodavnica. Na raspolaganju su modeli Clifton 6, Arahi 4, Speedgoat i Speedgoat GTX. Prva dva modela dizajnirana su za ulične trkače, a poslednja dva za trkače koji trče u prirodi. Speedgoat GTX takođe dolazi sa membranom GoreTex, što ga čini jedinstvenim u zahtevnijim i otežanim vremenskim uslovima. Svi modeli dostupni su u ženskoj i  muškoj verziji.