Trendovi

“Gde god da kreneš, ponesi vreme sa sobom”, glasi refren popularne pesme grupe Crovded House. Izgleda da smo poslednjih godina postali prilično opsednuti vremenskim prognozama. U međuvremenu, meteorologija je toliko napredovala da bi naučnici mogli precizno prognozirati vreme. Ponekad smo gledali kroz prozor da bismo videli kakvo nas vreme očekuje. Danas je dovoljno da pogledamo samo ekran pametnog telefona, tableta i računara. Međutim, ovo nije uvek najbolje rešenje, jer se često dešava da vreme napolju i nije toliko loše kao što je prognozirano. Međutim, savremene aplikacije koje se odnose na (mikro) lokalne vremenske stanice imaju prilično malo prednosti, ali pre svega pružaju veoma precizne podatke. Poznato vreme znači veće uživanje, bezbrižnost i pre svega, sigurnost. Sportske aktivnosti koje se odvijaju u prirodi su izuzetno zavisne od vremena. Skijanje u magli svakako nije prijatno, surfovanje bez vetra je dosadno, a u olujnim uslovima može biti i fatalno, planinarenje po lošem vremenu je dosadno i istovremeno opasno,  planinski biciklizam po blatnjavim površinama takođe nije zabavan, poseta nekom sportskom takmičenju po kiši ne predstavlja uživanje … U planiranju vaše aktivnosti na otvorenom može Vam pomoći veliki broj izuzetno korisnih aplikacija za vremenske prilike, sa kojima možete olakšati boravak u prirodi.

Na Web-u postoji more takvih aplikacija. Većina njih radi na Androidu i IOS-u. Neke su besplatne, neke se plaćaju. Iz tog razloga smo izabrali nekoliko, za koje mislimo da Vam mogu pomoći prilikom planiranja omiljenih sportskih aktivnosti na otvorenom.

Bergfex Ski i Bergfex Wetter

Bergfex Ski i Bergfex Wetter su popularne aplikacije za ljubitelje skijanja i planina. Prvi nudi vremenske podatke o skijalištima trinaest evropskih zemalja, a s druge strane možete pronaći informacije o šest alpskih zemalja. Kod ovih aplikacija, tačni podaci o mikro-lokaciji mogu se dobiti šest dana unapred. Zahtevniji korisnici, takođe mogu razmotriti profesionalne verzije koje nude još preciznije i sveobuhvatnije podatke.

Windfinder

Jedriličari i mornari su veoma zavisni od vremena. Zapravo, vremenski uslovi mogu biti od životne važnosti za njih. Aplikacija Windfinder nudi vremenske informacije o vetrovima, plimi, visinama talasa, atmosferskim vremenskim uslovima … Sve ovo može pomoći pomorcima da planiraju svoje aktivnosti ili da prilagode svoje planove i pronađu sigurnu luku ako su već na moru.

Activity Weather

Activity Weather je aplikacija koja predviđa vremenske podatke deset dana unapred o čak 150.000 mesta u svetu. Ako ste putnik koji kombinuje putovanje sa sportskim aktivnostima, tada će ova aplikacija biti savršena za Vas. Aplikacija sadrži informacije o UV indeksu četiri dana unapred. Uz to, sve podatke možete deliti i sa svojim prijateljima.