Sadržaj

Planinarenje, alpinizam i kampovanje

Proleće je idealno vreme za planinarenje. Prijatne temperature i buđenje prirode iz hibernacije dovoljni su razlozi da ne morate čekati do leta. Međutim, postoje neke važne stvari koje treba imati na umu za bezbedan i zabavan put u planine u ovo doba godine.

Ako zimi niste redovno vežbali, biće korisnih saveta pre nego što vas namame fotografije sa društvenih mreža i odvedu u prelepi svet planina.

Uverite se da imate odgovarajuću opremu

Iako su prolećne temperature prijatne, brzo nas može iznenaditi sneg ili nepovoljni vremenski uslovi na planinama. Zato je veoma važno da ponesete odeću i obuću koja odgovara trenutnim vremenskim prilikama na vašem odredištu.

Izaberite odgovarajuću odeću i obuću

Ne zaboravite vetrovku ili vodootpornu jaknu koja će vas zaštititi u slučaju lošeg vremena. Planinarske cipele treba da budu i vodootporne, imajući u vidu da i sneg može da nas iznenadi u ovom periodu.

Uvek imajte ranac sa sobom

Naravno, od presudne je važnosti pravi ranac i sva oprema koja mora biti u njemu. Ne zaboravite toplu rezervnu odeću, kapu i rukavice. Zatim lični komplet prve pomoći, aluminijumsku foliju, čeonu lampu, mobilni telefon sa punom baterijom i naravno hranu i piće. Kolibe na većim nadmorskim visinama možda neće biti otvorene nakon redovnog radnog vremena, pa to proverite, da biste izbegli neprijatna iznenađenja.

Dobro razmislite o svojoj fizičkoj spremnosti

Većina čak i najvatrenijih rekreativaca koristi zimsko vreme za odmor i regeneraciju tela. Zbog toga smo u ovom periodu obično nešto manje aktivni nego inače, o čemu se mora voditi računa pre početka pešačke sezone i odabrati odgovarajuću visinu i teren, a posebno dužinu pohoda.

Vi birate stazu koja odgovara vašem nivou kondicije

U ovom trenutku proverite težinu rute i koliko vremena će vam trebati za to. Imajte na umu da na putu može biti provalija, strmog terena, stena i drugih prirodnih prepreka. Ali koje ćete možda teže savladati u zavisnosti od vremenske situacije, ili ćete možda morati da se okrenete.

Prilagodite brzinu hodanja svom nivou kondicije

Pre početka aktivne planinarske sezone važno je da realno procenite svoju fizičku spremnost i sa stanovišta da nećete preterati u planinarskim avanturama. Preporučujemo da počnete sporijim tempom i da pravite više kratkih pauza ako je potrebno. Naravno, nije suvišno naglasiti da je potrebno prilagoditi se najslabijoj karici u grupi. Planinarenje u grupi je prijatan društveni događaj, ali što je više ljudi potrebno je više razumevanja i strpljenja.

Uvek proverite vremenske prilike

Iako je vreme u dolini sunčano, magla ili druge vremenske pojave mogu brzo da vas iznenade u brdima. Zato uvek proverite vremenske prilike u oblasti u koju idete. Veb kamere mogu biti odličan izvor informacija, jer vam mogu pomoći da vidite kakvo je vreme u određenom području.

Proverite da li je staza prekrivena snegom ili zaleđena

Čak i ako je poslednji sneg pao pre nekoliko nedelja, imajte na umu da on još uvek može biti na obeleženoj stazi. A pri niskim temperaturama sasvim je moguće da je kolovoz na pojedinim delovima i dalje zaleđen. Zato nikako ne zaboravite na odgovarajuću obuću, štapove za planinarenje i drugu opremu. U ovo vreme, kada se sneg na planinama topi, nije suvišno proveriti prognozu lavina i shodno tome se opremiti ili promeniti destinaciju za planinarenje.

Vodite računa o životinjama i njihovom životnom okruženju

Moramo znati da se za to vreme i životinje bude iz hibernacije i vraćaju u svoje prirodno okruženje. Za njih je proleće važno godišnje doba, kada ponovo traže hranu za svoje mlade, grade gnezda i traže nove domove. I dok je proleće idealno vreme za posmatranje prirode i životinja iz ove perspektive, imajte na umu da tu prirodu delite sa njima.

Vodite računa o očuvanju prirodne sredine

Planinarenje u proleće je još zabavnije i zanimljivije, jer nam sama priroda pruža beskrajne mogućnosti za atraktivne poglede. Ogromni vodopadi, brze reke i druge prirodne atrakcije još više dolaze do izražaja u ovo doba godine, što ih čini popularnom destinacijom za izlete za mnoge planinare. Ovde nije suvišno naglasiti da je zbog klizavog terena neophodno biti posebno oprezan, kao i da se u isto vreme moramo pobrinuti da priroda i posle naše posete planinama ostane netaknuta.