Sadržaj

Skijanje i zimski sportovi

Kada jesen pređe u zimu, a temperatura padne ispod nule, nestrpljivi i strasni skijaši se raduju što će prvi put stati na sneg. Međutim, budući da vremenski uslovi u našoj zemlji ne dozvoljavaju nužno rano skijanje, mnogi ljubitelji skijanja odlaze preko granice.

Među prvim skijalištima su destinacije u Austriji ili Italiji.

Austrija i Italija su tradicionalno odlične destinacije za otvaranje skijaške sezone. Vreme i uslovi na ski stazama obično su idealni za skijaške užitke već u decembru.

Ali ako uočimo da zadnjih godina sneg i u Srbiji pada već na početku zimske sezone, onda nije neophodno da se putuje preko granice, jer se može skijati na Kopaoniku, Staroj planini, dok se početnici mogu oprobati na Zlatiboru, Tari i Divčibarama.

Ako se uzme u obzir i povoljna cena smeštaja i ski pasa, ovo je definitivno najbolji izbor za otvaranje skijaške sezone.

Ski otvaranje 2021 – Srbija

Kopaonik – Tradicionalno otvaranje nove ski sezone 2021/2022. na Kopaoniku, planirano je za period od 9. do 12. decembra 2021. godine. Ski Opening na Kopaoniku održan je prvi put 2010. godine, i ne zaostaje u odnosu na slične događaje u popularnim evropskim ski centrima, sa ciljem da se na simboličan način obeleži otvaranje ski sezone na Kopaoniku.

Ski Opening Kopaonik je nakon jedanaest godina postao poznati turistički brend koji svake godine privlači sve veći broj gostiju iz celog regiona.

Tokom prošlogodišnjeg Ski openinga, usled pandemije Koronavirusa, nije bilo moguće organizovati muzičke i druge zabavne događaje. Kako će opening ove ski sezone biti organizovan, zavisiće isključivo od epidemiološke situacije u tom trenutku.

Ovogodišnja manifestacija Ski opening na Kopaoniku, počeće 9. decembra i trajaće do 12. decembra. Tokom prošlogodišnjeg ski openinga, prvi dan skijanja je bio besplatan. Dok je tokom ostalih dana važio popust od 50 % na cenu ski karata.

Za sve ljubitelje skijanja, tokom prošlogodišnje manifestacije, omogućeno je bilo besplatno korišćenje noćne staze. Ski centar je radio od 9 do 15.30 časova. Dok su noćne staze bile otvorene od 18 do 22 časa. Još uvek nemamo zvaničnu informaciju kakvi popusti će važiti ove sezone, ali se nadamo najboljim.

Stara planina – Sprema se početak skijaške sezone i na Staroj planini, lepotici koja predstavlja krov Srbije. Skijašima će i ove sezone na raspolaganju biti više od 13 kilometara belih staza. Ski karta uvek košta manje nego na Kopaoniku, nekada i upola jeftinije.

Prvi dan skijanja na Staroj planini neće biti besplatan kao što je to bila praksa ranijih godina, ali znamo da će biti veoma pristupačno, sa puno pogodnosti.

U ski centru “Stara planina u fukciji će biti prva srpska gondola Jabučko ravnište i pripadajuće staze, kao i dečiji park sa pokretnom trakom za obuku početnika. Sve će biti pripremljeno za uživanje u aktivnostima i prelepom ambijentu.

Da li ste dobro pripremljeni za otvaranje skijaške sezone?

Ako razmišljate o skijanju već na otvaranju skijaške sezone, sada je savršeno vreme da proverite i svoju skijašku opremu.

Ako ustanovite da nije u dobrom stanju, razmislite o kupovini nove opreme. Pred sezonu je ponuda u prodavnicama povoljnija, jer se najčešće na stanju nalaze količine iz prethodne sezone. U ponudi su skije, pancerice i odeća za skijanje iz prethodne sezone, pa se kupovina u ovom periodu definitivno isplati. Međutim, ako želite samo najnovije iz skijaške riznice, već postoje noviteti najpoznatijih svetskih skijaških marki Elan, Atomic, Salomon, Head, McKinley, Fischer, Nordica i drugi.

Ako je vaša skijaška oprema u odličnom stanju, onda je potrebno voditi računa o ski servisu.
.

Vreme i uslovi na ski stazama nisu jedini faktori koje moramo proveriti pre polaska. Pandemija Koronavirusa obeležila je naše svakodnevne aktivnosti, pa imajte na umu da bi otvaranje skijališta 2021 moglo biti malo drugačije, ali ništa manje zabavno.

Pre polaska potrebno je proveriti sve uslove potrebne za boravak i korišćenje žičara. Ovo je najbolji način da ovogodišnje otvaranje skijaške sezone učinite bezbrižnim i nezaboravnim!