Sadržaj

Skijanje i zimski sportovi

Svaki deo opreme za skijanje predstavlja deo mozaika, koji doprinosi sigurnosti i uživanju u toku skijanja. Oči su izuzetno osetljiv deo tela, koji nije potpuno prilagođen zahtevnim vremenskim uslovima u toku skijanja. Moramo ih zaštititi od hladnoće, svetlosti, vetra i snega. Pored osnovne zaštite, ključnu ulogu imaju stakla, koja regulišu količinu svetlosti i pružaju zaštitu od UV zraka.

Tamnija stakla se koriste po sunčanom vremenu i za skijanje na glečerima, gde zbog visokog intenziteta svetlosti može doći do snežnog slepila. Moderna tamnija stakla imaju sloj ogledala, koji onemogućava da se vide oči skijaša. Tamnija stakla mogu biti crna, tamnocrvena ili tamno zelena.

1

Atomic SAVOR BIG STEREO, skijaške naočare

1

Bolle NEVADA SMALL, ženske skijaške naočare

1

Smith AS FRONTIER, skijaške naočare

Tipovi stakla

Stakla skijaških naočara mogu da budu cilindrična ili sferna.

Cilindrična stakla imaju dobre karakteristike u odnosu na cenu. Sferna stakla imaju veliki broj prednosti u odnosu na cilindrična stakla: perifernu vidljivost, odsjaj, distorziju i anti-maglenjenje.

Boja stakla

Vrlo je važno odabrati odgovarajuću boju staklu u skladu sa vremenskim uslovima i jačinom svetlosti radi bezbednosti samog skijaša.

Providne su odličan izbor za noćni spust, sive za oblačno vreme, zlatne i tamno plave za sunčano.

Dobro je imati naočare na kojima mogu da se zamene stakla i da se prilagode uslovima.

Tehnologije

Tehnologije su ono što razlikuje jedne skijaške naočare od drugih i daje im prednost prilikom odabira.

Doubleflex tehnologija, zahvaljujući dvostrukom sočivu u kombinaciji sa Fogstop premazom, pruža dugotrajnu otpornost na zamagljivanje, istovremeno osiguravajući da se sočiva ne smrzavaju.

100% UV zaštita od štetnih UV-A, UV-B i UV-C sunčevih zraka.

Fogstop je antistatički premaz protiv magle na unutrašnjoj strani sočiva obezbeđuje pogled bez rose.

P-80 + Anti-Fog je integrisani sloj protiv magle u unutrašnjem sočivu. Tehnologija raspršuje molekule vode po površini sočiva i ograničava nakupljanje vlage, što može ometati jasan pogled na teren ispred vas.

Carbo Glass Anti-Scratch je visokotehnološki zaštitni premaz koji se nanosi na spoljašnost sočiva i stvara štit koji značajno smanjuje ogrebotine na površini sočiva.

Flow-Tech ventilacijski sastav u okviru naočara omogućava usmereno strujanje vazdua duž unutrašnje površine sočiva, što smanjuje mogućnost nakupljanja vlage i održava vaš pogled čistim.

Pogled od 180° – široko vidno polje zahvaljujući sfernom sočivu i dizajnu bez okvira. Panoramski pogled ceo dan, u svakom vremenu.

Over the Glasses – Zbog velikog okvira, naočare se mogu nositi preko običnih dioptrijskih naočara.

Q-Lite (Quattroflex Lite) tehnologija poboljšava kontrast, čini boje živopisnijim i pruža oštriji pogled. Ovo omogućava očima da budu manje napregnute, duže ostaju fokusirane i bolje funkicionišu u ključnim trenucima.

Održavanje skijaških naočara

Najvažnija pravila jesu:

  1. nikad ne ostavljajte naočare staklima okrenutim na dole, na taj način ćete izbeću grebanje samog stakla;
  2. koristiti mekanu krpu za brisanje;
  3. vodite računa da budu suve pre vraćana u torbicu.
  4. koristite navlake za stakla.
1

Intersport COVER, dodatak za skijaške naočare

2

Intersport COVER, dodatak za skijaške naočare

3

Intersport COVER, dodatak za skijaške naočare

4

Intersport COVER, dodatak za skijaške naočare