Plivanje i vodeni sportovi

Naočare za plivanje su jedan od najboljih dodataka u podvodnom svetu. Poznajemo ih nekoliko decenija, ali poslednjih godina postaju sve napredniji i tehnološki sofisticiraniji. Ovo je glavni razlog zašto se mnogi plivači muče sa pitanjem koje naočare za plivanje izabrati.

Naočare za plivanje nam omogućavaju da podignemo nivo plivanja na viši nivo. Zbog toga su posebno važni u vreme kada počinje sezona kupanja na bazenima i kada je vreme da usavršimo tehniku plivanja.

Šta treba uzeti u obzir pri izboru naočara za plivanje?

Danas, sa širokim spektrom naočara za plivanje različitih brendova i funkcijama koje nude, odabir pravih je sve samo ne lak. Zato vam savetujemo da se pre kupovine dobro raspitate šta vam je zaista potrebno i na šta treba obratiti pažnju. Sve ovo i više naučićete u nastavku.

Prilikom odabira naočara za plivanje treba uzeti u obzir tri važna faktora:

  1. Naočare za plivanje moraju vam savršeno pristajati i biti vodonepropusne
  2. Naočare za plivanje moraju biti udobne i ne smeju da vrše pritisak na nos i očnu šupljinu
  3. Naočare za plivanje se ne smeju zamagliti i ne smeju se izgrebati

1. Naočare za plivanje moraju vam savršeno pristajati i biti vodonepropusne

Pogrešno je mišljenje da prianjanje naočara u najvećoj meri zavisi od njihovog remena. Pristajanje vaših naočara za plivanje zavisi isključivo od pečata naočara. Zato preporučujemo da pre kupovine isprobate naočare, jer samo tako možete saznati da li vam odgovaraju.

Naočare za plivanje su najčešće ovalnog oblika i imaju silikonski pečat. Ovo mora da obezbedi osećaj vakuuma najmanje delić sekunde tokom testiranja, inače će čaše propuštati vodu. Naočare za plivanje takođe mogu da propuste vodu ako se šire oko uglova očiju, pa birajte između ovalnih oblika.

2. Naočare za plivanje moraju biti udobne i ne smeju da vrše pritisak na nosno područje i očnu šupljinu

Kada pomislimo na udobnost naočara za plivanje, to ne treba poistovećivati sa njihovim pristajanjem. Vaše naočare za plivanje mogu savršeno da pristaju oko vaših očiju, ali šta ako vrše pritisak na vaš nos i područje očnih duplji. Takve naočare vam ne odgovaraju, pa isprobajte drugačiji model naočara – možda će naočare sa podesivim nosom biti pravi izbor.

3. Naočare za plivanje se ne smeju zamagliti i ne smeju se izgrebati

Da li je važna boja sočiva?

Prilikom izbora naočara za plivanje, treba uzeti u obzir i boju sočiva. Verovatno ste primetili da naočare za plivanje imaju sočiva različitih boja – i to sa razlogom: