Biciklizam

bicikli za najmlađe

Sve što treba da znate pre kupovine bicikla za vaše dete

Prvi bicikl je neizostavan deo najlepših uspomena iz detinjstva za većinu ljudi – uz to fantastično prevozno sredstvo smo po prvi put iskusili neverovatnu slobodu i nezavisnost. Upravo iz tog razloga, pravilan odabir prvog bicikla je od izuzetne važnosti. Jer dečji bicikl ne treba biti samo kvalitetan, već mora i da dobro izgleda.

Kako deca rastu, tako vremenom razvijaju i specijalne želje, potrebe i ambicije koje se tiču izgleda i performansi bicikla. Kada savladaju osnove vožnje na dvotočkašu. Počinju da obaraju soptvene rekorde u brzini, a najhrabriji među njima se čak oprobaju i u skokovima i drugim trikovima. Mnogi dečji bicikli se danas mogu pohvaliti fantastičnim performansama i brzinama koje poseduju bicikli za odrasle.

 

Bicikli za najmlađe

Verovatno se pitate kada je pravo vreme za prvi bicikl… Tačan odgovor ne postoji jer sve zavisi od spretnosti deteta – neka deca već sa četiri godine nauče da voze bicikli sa dva točka. A poneki tek kada krenu u osnovnu školu. Starija deca će “teže” naučiti da voze bicikli, jer imaju veći strah od padova, povrede ili od veličine bicikla. Nekima je problematično da održavaju ravnotežu pa ih i to usporava prilikom učenja. Deca koja su često vozila bicikli na četiri točka, lakše će savladati i vožnju na dva, kada im se skinu pomoćni točkići.

 Kako odabrati veličinu bicikla?

Prilikom odabira prvog dečjeg bicikla, najvažniji je pravilan odabir veličine. Dečji bicikli dolaze u nekoliko dimenzija, sa točkovima od 12, 16, 20 i 24 inča. Najmanji odgovaraju deci visine od 90 do 110 cm, bicikli sa točkovima od 16 inča idealni su za decu visine između 100 i 125 cm, točkovi od 20 inča su namenjeni deci visine od 110 do 135 cm, a 24-inčni točkovi su napravljeni za decu koja su visoka između 125 i 155 cm.

Oprema za bezbednu vožnju

Vožnja biciklom pored osećaja slobode i uživanja u brzini sa sobom može nositi i potencijalne rizike i zato je jako važno da svoje dete što pre naviknete na nošenje zaštitne kacige i štitnika za kolena i laktove. Decu bi trebalo edukovati i o ponašanju u sobraćaju i mogućim rizicima. Osim kacige i štitnika, deo zaštitne opreme čine i zvonca i reflektujući elementi.

Poželjno je da dečji bicikl poseduje štitnik za lanac jer se može desiti da lanac “uhvati” ivicu dečjih pantalona i da to bude uzrok pada.

U početku je poželjno korisiti pomoćne točkove kako bi se detetu osigurala veća stabilnost. Točkovi na dečjim biciklima se mogu opremiti različitim tipovima guma. Gume sa glatkim profilom su poželjne za vožnje po asfaltu, dok je za vožnju u prirodi poželjno montirati gume grubljeg profila.

Na kraju, ne smemo zaboraviti na brojne dekorativne elemente koji su dostupni na tržištu, koji će bicikl učiniti interesantnijim za malu decu.

Bicikli za decu