Sadržaj

Trendovi

Nema osobe koja ne obožava dugi letnji raspust, jer leto je za većinu doba kada se mogu opustiti i odmoriti dušu i telo. Zbog toga se letnji meseci smatraju najkraćim, jer izuzetno brzo prolaze i začas stiže vreme za polazak u školu.

Evo nekoliko saveta kako da Vam povratak u školu i ponovno uspostavljanje rutine prođu što bezbolnije.

Učinite prvi dan škole opuštenim i laganim

Izložite detetu pozitivne aspekte polaska u školu da biste za njega stvorili pozitivna očekivanja prvog dana škole, bez obzira u koji razred polazi. Podsetite ih da će videti stare drugare i upoznati nove, razgovarajte s njima o pozitivnim iskustvima koja su možda imali u prošlosti u školi ili sa drugim grupama dece.

Mnoga deca su nervozna zbog novih okolnosti, uključujući preseljenje u novu školu, odeljenje ili novog učitelja. To se može dogoditi u bilo kojoj dobi. Ako se vaše dete čini nervoznim, može biti korisno uvežbati ulazak u novu situaciju.

Pre prvog dana škole, vodite ga u obilazak nove škole ili učionice. Podsetite ga da verovatno ima mnogo učenika kojima je prvi dan škole neudoban.

Nastavnici znaju da su učenici nervozni, pa će se potruditi da se svi osećaju što ugodnije. Ako smatrate da je vaše dete nervozno, pitajte ga šta ga brine i pomozite mu da reši probleme, kako bi se nosilo sa novom situacijom.

Najviše pažnje posvetite odabiru ranca

Školski ranac vašeg deteta verovatno će biti najstresniji predmet prilikom kupovine za novu školsku godinu. Ranac će vaše dete svakodnevno koristiti za nošenje stvari u školu i iz škole, tako da mora biti otporan za svakodnevnu upotrebu, uključujući putovanja u školu i iz škole, čuvanje u ormaru i grubo rukovanje dečjim stvarima.

Pošto se ranac koristi svakodnevno, obratite pažnju na nekoliko kriterijuma: trebalo bi da bude kvalitetan, optimalno se prilagođava vašem detetu (nemojte mu kupovati prevelike, radije produžite kaiševe paralelno sa rastom deteta ).

Takođe se pobrinite da kaiševi budu udobni i da njihov oblik odgovara detetovim ramenima.

Ne dozvolite da nose ranac sa prekomernom težinom, težina punog ranca ne bi trebalo da prelazi 15% telesne težine deteta.

Lov na odeću – napravite avanturu od dosadne kupovine

Godišnja potraga za odećom se intenzivira i nastavlja ulaskom u novu školsku godinu, pa se preporučuje da kupovinu obavljate na kraju leta kako bi se deca mogla vratiti u školu sa stilom, jer će im nova odeća po njihovom izboru dati dodatni motiv za pohađanje škole.

Zato planirajte kupovinu rano, tako da imate najbolji izbor, ujutro kada su deca pospana i puna energije, a napolju još nije vruće.

Između toga napravite pauzu i izvedite ih na ručak i sladoled, napravite avanturu iz dosadne kupovine – kako biste olakšali sebi i deci.

Odeća i obuća treba da budu za svakodnevnu upotrebu

Zapamtite da nova školska godina nikako ne znači novu i potpuno obnovljenu garderobu za vaše dete. Obavezno proverite stanje ormara i uzmite detetu ono što mu zaista treba, najpopularnija je odeća za slobodno vreme koja se prilagođava godišnjim dobima. Za dete je najbolje da se u školi oblači slojevito.

Marke odeće ne bi trebalo da igraju posebnu ulogu (osim u kvalitetu) jer verovatno želite da naučite dete da odeća ne čini čoveka.

Ako je određena marka popularna u školi vašeg sina ili ćerke i traži je, molimo Vas da razmislite da li je možete priuštiti. Nije potrebno preterivati ili udovoljavati svakom zahtevu.

 Prevoz do škole

Ako put do vašeg posla vodi pored škole vašeg deteta i uskladi se sa vašim rasporedom, stvar je jednostavna, inače je potrebno malo više organizacije da biste dete prevezli u školu i iz nje.

Ako živite blizu škole, možete da nabavite bicikl ili trotinet za dete. Mlađe dete na putu do škole i iz škole, uvek bi trebalo da bude u pratnji odrasle osobe – ako ne Vas, onda da tu bude druga odrasla osoba, roditelj školskog druga ili neko kome verujete.