Sadržaj

Skijanje i zimski sportovi

Snowboarding je sinonim za zimsku originalnost, relaksaciju, kreativnost i maštu.

Postoji poseban tip ljubitelja snega, koji su u suštini slični kalifornijskim surferima, ali i alpskim skijašima. Njihov sport je snowboarding. Potiče iz Sjedinjenih Američkih Država, gde je sredinom 1960-ih izmišljen novi sport, koji predstavlja neku vrstu snežne verzije surfera na talasima i rolanja na asfaltu. Ideja je rođena nakon čiste slučajnosti kada je Sherman Poppen napravio grudvu za svoje ćerke. U stvari, on je samo povezao dve skije da bi dobio samo jedan širi deo, a na prednjem delu je instalirao konopac, za koji su sedevojke držale dok su trčale prema dolini. Novi sportski rekvizit je nazvan “snurfer”, što je skraćenica engleskih reči “sneg” i “surfer”. Ubrzo nakon toga pristao je da napravi svoju novinu za masovnu prodaju. Do kraja šezdesetih godina prodali su više od million komada. Zatim su drugi stupili na scenu – Tom Sims, Jake Burton … Snowboarding je ubrzo rođen, nakon snurfa. Sve je postalo toliko popularno da su čak i ozbiljne novine, kao što je Newsweek, pisale o novom zimskom fenomenu.

Snowboarding je vrsta antipoda skijanju, mnogo je uprošćen, slobodan i kreativan. Tako je, vrlo brzo, počeo da raste i da se pretvori u poseban način života ili čak i subkulturu koju predstavlja posebna muzika, stil oblačenja, ponašanje, estetika … Ne samo to, oni kažu da su snowboarderi vrsta umetnika.

Snowboarding ima mnogo vrsta i varijacija. Sve je uobičajena izuzetna doza opuštanja i adrenalina. Naravno, svi ovi trendovi se prate u Intersportu, tako da ćete na našim policama naći šareni izbor dasaka, odeće i opreme, koji će svima pomoći da zamisle za sebe najprikladniji oblik plesa na snegu.