Sadržaj

Trčanje

Za pravu zimsku rekreaciju nema odmora. Najbolji trkači trče čak i kada su dani kraći, temperatura  niža, a vreme nije najprijatnije. Oni nose odeću koja pruža dovoljnu toplotnu zaštitu, brzo se suši i dobro odvaja vlagu. Činjenica je da nisu svi trkači aktivni tokom zime. Ako provodite hladne dane u zimskom snu činjenjica je da ćete sa dolaskom proleća i sunčanih dana teže ući u formu. Ali sa upornim treningom lako ćete postići željene rezultate.

Faza je važna

Miris proleća zasigurno će vas izvući iz zimske hibernacije. Prekrasni dani sigurno će biti posebna motivacija da ponovno nosite patike i budete spremni za trčanje. Važno je to činiti postepeno. Preporučljivo je započeti kratki trening kako bi se kardiovaskularni sistem i mišići vratili na uobičajena opterećenja tokom aktivnog proleća. Počnite s manjim udaljenostima, najviše tri puta nedeljno. Kada se budete osećali potpuno spremno možete početi sa većim rastojanjima. Mišići takođe imaju svoj ritam i sigurno će se brzo prilagoditi tokom intenzivnog trčanja.

Pridružite se grupi koja radi

Ako ste već trenirali u grupi koja je trčala, možda je najbolje da joj se ponovo pridružite, jer  svaka grupna aktivnost je upola lakša. Kada budete trenirali u grupi bićete motivisani i postizaćete bolje rezultate. Na taj način možete razmenjivati iskustva sa drugim trkačima i efekti će biti svakako bolji. Verovatno ćete doći i do saznanja da niste jedini koji ste uživali u zimskom odmoru, ali da zajedničkim snagama možete međusobno da se pomažete i vrlo brzo vratite u kondiciju i postignete željene rezultate.

Postavite cilj

Sa dolaskom proleća održavaju se i neki veliki cross-country događaji, kao što je beogradski maraton. Možete iskoristiti ove događaje za motivaciju. Mnogo je lakše aktivirati se ako imate na umu određeni cilj. Svaki od ovih događaja uključuju zajedničko učestvovanje, tako da ćete zajedničkim snagama lakše osetiti onu staru dobu trku strasti.

Nove patike za motivaciju

Proleće je takođe idealno vreme da proverite stanje vaše opreme. Možda je nova sezona pravo vreme za kupovinu novih patika, što takođe može biti dodatna motivacija. Šta je lepše od novih patika koje su elastične i pružaju dobar zahvat. Trčanje u novim patikama je posebna vrsta užitka. Ako nađete par koji vam odgovara, sigurno će vas motivisati da trčite na daljinu poput Forresta Gumpa.