Sadržaj

Biciklizam

Negujemo ljubav prema brzini koju razvijamo sopstvenim naporom i mišićima. Volimo vetar u kosi, trijumf nakon uspešno savladanog brda, osećaj otkrivanja novih predela. Postoje  znatne razlike između članova ove velike zajednice. Neki biciklisti preferiraju asfalt, dok drugi veruju da  gradska vožnja manjka sa adrenalinom . Posebno su odlučni planinski biciklisti koji se najbolje osećaju na šumskim i planinskim stazama.

Brdski biciklisti su ljubitelji prirode i adrenalina. Oni su neka vrsta granice između planinara i biciklista. Uvek traže nove izazove i uživaju duboko u divljini. Planinski biciklizam je možda najmlađi oblik biciklizma, koji se počeo razvijati sredinom sedamdesetih godina prošlog veka. Tada su ljubitelji biciklizma počeli otkrivati ​​čaroliju terenske vožnje. U tu svrhu su prilagođavali bicikle koji su u to vreme bili vrlo teški za održavanje. Tokom sledeće četiri decenije planinski bicikli doživeli su tehnički i tehnološki napredak.

Koje su bitne komponente planinskog bicikla?

Naravno, planinskom biciklisti je potreban poseban bicikl za svoj način vožnje, koji je u stanju izdržati opterećenje na terenskoj vožnji.

Brdski bicikl se razlikuje od ostalih bicikala po čvršćoj, konstrukciji koja takođe ima drugačiju fizionomiju. Položaj na brdskom biciklu prilično se razlikuje od položaja na gradskom biciklu. Osim fizionomije, veliku zaslugu ima i povećana širina volana. Brdski bicikl takođe mora omogućiti vožnju do staze. U tu svrhu menjač mora nuditi znatno različiti stepen prenosa.

Nedavno su brdski bicikli opremljeni prednjim točkovima sa tri lanca. Grublje kočnice su takođe vrlo važne. Prvo smo razgovarali o takozvanim kočnicama V, ali danas je većina visokokvalitetnih brdskih bicikala opremljena disk kočnicama. Osim toga, brdski bicikli opremljeni su širokim gumama s grubim profilom. Većina modernih brdskih bicikala opremljena je prednjim amortizerima.

Brdski biciklisti se razlikuju po načinu odevanja

Za razliku od gradskih biciklista koji nose usku odeću, brdski biciklisti čak i načinom odevanja, odskaču svojom slobodnijom prirodom.

Poput gradskih biciklista, nose posebne biciklističke helanke, koje su podebljane u području prepona. Ali obično preko njih nose još i širok šorc sa džepovima.

Često su obučeni u majice sa dugim rukavima, koje ih štite u slučaju pada sa bicikla. Iz istih razloga takođe koriste rukavice i, naravno, kacigu koja je nešto robusnija od gradskih verzija kaciga za biciklizam.

Planinski biciklisti koriste ranac

Gradski biciklisti prenose vodu u posebnim flašicama zvanim bidon. Energetske čokoladice stavljaju se u zadnji džep biciklističkog ranca. Planinski biciklisti preferiraju posebne torbice. Svesni su da u divljini nema prodavnica, a definitivno ne žele ostati bez hrane koja im daje energiju, vode i, naravno, potrebne rezervne opreme i alata. Sve se to lako stavlja u adekvatne rančeve, koji su nešto uži i viši.

Unutrašnjost im je opremljena posebnim džepom za vodu.

Ranac mora imati ima dovoljno mesta za rezervnu majicu, pumpu za vazduh i neke bitne alate.

Kako početi?

Biciklistička vožnja prirodno zahteva nešto drugačiju tehniku ​​i neke dodatne veštine. Stoga je poželjno razmotriti učestvovanje u kraćem kursu, gde ćete biti upoznati sa specifikacijama vožnje biciklom.

Kao i kod svake nove stvari, brdskom biciklizmu treba pristupiti temeljno i metodično. Počnite sa kraćim i jednostavnijim obilascima koji ne uključuju tehnički zahtevne uspone i spustove. Tako ćete se naviknuti na brdski bicikl i teren po kom ćete voziti. Paralelno sa brojem kilometara povećavaće se i vaše samopouzdanje.

Na taj način ćete biti spremniji za zahtevnije aktivnosti brdskog biciklizma svakog dana, a onda vas očekuju novi vrhovi koji su spremni za osvajanje!