Biciklizam

Kakav je to dečiji bicikl bez pedala?

Dečiji bicikl bez pedala ili danas popularno “guralica” je bicikl za one najmanje. Ukoliko želite da vaše dete savlada ravnotežu na biciklu, a ima tek dve godine, to je pravi izbor za vas. Dete na guralici najbolje i najbrže nauči princip održavanja ravnoteže. Guralica dolazi bez pedala i ne postoji mogućnost ugradnje pa ćete guralicu koristiti do treće ili četvrte godine vašeg deteta kada će ono krenuti na pravi bicikl. Vrlo brzo nakon toga, vaše dete je spremno za vožnju bicikla bez pomoćnih točkića. Guralice najčešće dolaze bez ili sa samo jednom kočnicom. Kako ne može imati veliku brzinu, kočnice nisu presudni faktor kod zaustavljanja jer dete najčešće koči nogama.

Koja veličina mi treba?

Prvi korak kod kupovine dečijeg bicikla je određivanje veličine bicikla. Postoji nekoliko metoda, ali svakako to morate da odredite pre nego što se odlučite za model, jer veličina bicikla utiče na učenje vožnje bicikla kod dece.

Postoji nekoliko metoda kod određivanja veličine, a mi vam savetujemo da kombinujete sve kako biste došli do prave veličine.

Dečiji bicikli se razlikuju po veličini točkova, pa tako imamo veličine od 12-26 inča odnosno cola. Najmanja veličina je za decu do četiri godine dok je najveća za sve starije od 10 godina. Kako je veličina točkova u odnosu na godine vašeg deteta delimično tačna metoda utvrđivanja, potrebno je izmeriti detetu unutrašnju visinu noge od pete do prepone. Nakon toga je potrebno izmeriti detetu visinu, koju ćete dobiti, tako da pod pravim uglom položite knjigu s tvrdim koricama na zid odmah iznad detetove glave. Tamo gde knjiga dodiruje detetovu glavicu, tamo napravite malu oznaku, zatim izmerite udaljenost od podloge do oznake. Dete treba da bude naslonjeno na zid i bosih nogu. Nakon što utvrdite te dve mere, možete da koristite sledeću tablicu kako biste ustanovili koja je veličina prikladna za vaše dete.

STAROST 2-4 godine 2-5 godina 4-6 godina 5-8 godina 7-11 godina 10+ godina
VELIČINA BICIKLA
u inčima
12″ 14″ 16″ 20″ 24″ 26″
VISINA DETETA
u centimetrima
82 – 100 cm 98 – 106 cm 104 -122 cm 120 – 130 cm 127 – 142 cm 140 – 150 cm
Dužina u unutrašnjem delu noge do raskoraka 30 – 40 cm 36 – 44 cm 40 -54 cm 52 – 59 cm 57 – 66 cm 64 – 70 cm

Kakav bicikl mi treba?

Kada ste izmerili dete i izabrali modele koji odgovaraju uzrastu, najbolji je trenutak da uključite i dete u odabir jer je važno da mu se bicikl sviđa. Naravno da ćete mu i vi u tome pomoći. Dečiji bicikli danas dolaze u raznim izvedbama. Postoje za devojčice i za dečake, postoje oni sa menjanjem brzina i bez te opcije, postoje oni koji imaju prednju suspenziju za ublažavanje udaraca prilikom prelaska neravnina na podlozi, i oni s krutom prednjom viljuškom.

Ako planirate da svoje dete vodite više u parkove s popločanom ili betonskom podlogom, onda možete da izaberete bilo koji bicikl, ali ako želite dete da vodite na zemljanu podlogu ili neki šumski put, onda bi trebalo da izaberete model s prednjom suspenzijom i svakako s brzinama. Bicikli za manju decu ne dolaze sa suspenzijama i brzinama, pa će vam u tom slučaju izbor biti lakši. Bicikle bez prednje suspenzije takođe možete da vozite po zemljanim podlogama, ali za onu stariju decu preporučujemo bicikle sa prednjom suspenzijom.

Zašto neki dečiji bicikli imaju samo jednu kočnicu?

Dečji bicikli za manji uzrast imaju jednu kočnicu koja se nalazi na upravljaču bicikla i upravlja kočenjem prednjeg točka, dok je druga kočnica, odnosno ona koja upravlja kočenjem zadnjeg točka, ugrađena u sastav pogona. Dete koči tako da pedale okrene za pola kruga unazad i time aktivira kočnicu zadnjeg točka. Ovaj sistem je intuitivan za decu i brzo ga savladaju, pa će tako taj oblik kočenja biti relativno lak dete da nauči.

Da li vaše dete zna da vozi bicikl?

Sva deca zapravo znaju da voze bicikl, neki ga voze sa pomoćnim točkićima sa strane, neki bez. Ukoliko vaše dete ne zna da vozi bicikl samostalno i da održava ravnotežu, potrebno je da u početku dok ne savlada samostalno vožnju, ima zadnje pomoćne točkiće koji se jednostavno montiraju i skidaju. Za vreme učenja je dosta važno da dete naučite i da koči, jer kad savlada vožnju bez pomoćnih točkića to će biti veoma važno.

Da li treba da skinem pomoćne točkiće da bi moje dete naučilo da održava ravnotežu na biciklu?

Pomoćni točkići mogu da se pomeraju lagano prema gore kako bi bicikl mogao sve više i više da se naginje.  Za početak ćete s vremena na vreme podizati pomoćne točkiće i tako usmeriti dete da mora malo više da pazi na ravnotežu kako bi moglo nesmetano da se vozi. Iz našeg iskustva, deca nauče bicikl da voze bez pomoćnih točkića kroz jedan do dva dana vežbanja, ali da potpuno savladaju tehniku kočenja i zaustavljanja i spuštanja noge, potrebno nedelju i više dana. Ono što je naročito važno je da dete ne navikavate na pomoćne točkiće, jer će mu biti mnogo teže da savlada vožnju bez. Iskoristite vreme pomoćnih točkića da dete nauči da koči, nakon toga ih skinite i krenite sa učenjem.

Zaštitna oprema?

Naravno, vaše dete mora biti sigurno na biciklu, a današnja ponuda opreme vam to i omogućava. Potrebno je da dete ima zaštitnu kacigu odgovarajuće veličine. Veličinu kacige birate tako što izmerite opseg dečije glave u visini čela u centimetrima i uporedite sa veličinom kacige iz naše ponude. Naše kacige imaju oznaku veličine u centimetrima. Odabir boje i dezena prepuštamo vama.

Ako imate opremu i bicikl, ostaje vam samo da izađete na svež vazduh i naučite dete da ga vozi.