Planinarenje, alpinizam i kampovanje

Planinarenje postaje sve popularnije među odraslima, jer pruža brojne benefite kada su zdravlje i kondicija u pitanju. Takođe, želje za to da naši najmiliji budu sa nama u ovakvim pohodima su neminovne, stoga želimo da budemo sigurni u njihovu kondiciju. Dete takođe treba adekvatno pripremiti na to da planinarenje nije uvek lak poduhvat, što je gotovo sigurno malo teži zadatak.

Da li mislite da je entuzijastički pristup roditelja ili staratelja dovoljan za detetovo oduševljenje planinama? Stručnjaci su uvereni da se time treba pozabaviti, kao i naći sistematičniji pristup deci. Za početak je najbolji pokazetelj da dete odvedete u šumu, šetate sa njim uz potoke, prelazite ih, penjete se na niže brdo, spuštate se kratkim peskovitim obalama, skačete sa kamena na kamen u suvom koritu i slično. Nikako nemojte prisiljavajti dete ni na šta, jer to može biti kontraproduktivno, jer najvažnije je da sve radi sa zadovoljstvom i entuzijazmom.

Ponudite detetu raznolikost i dinamičnost

Obradujte svoje dete tako što ćete se opredeliti za brzo hodanje, koje će biti propraćeno promenom dinamičnosti kretanja, dok istovremeno pružate nešto što će mu držati pažnju. Pokažite mu razne veštine povezane sa tehnikom hodanja. Naviknite ga na osnove penjačkih tehnika. Takođe, ispričajte mu zanimljive priče vezane za okolinu u kojoj se nalazi. Najbolji način je da razmišljate poput vašeg mališana i stavite se u njegovu situaciju, kako bi izvukli što adekvatnije činjenice o tome šta mu prija, a šta ne tokom pohoda na vrhove.

Detetu takođe treba omogućiti da neko vreme samostalno vodi obilazak, da sam pronađe neku prečicu ili prolaz. Započnite priču o stenama na koje naiđete na putu. Naučite ga novim imenima biljaka. Recite mu koja je razlika između jele i omorike i slično.

Šta treba izbegavati pre i tokom pešačenja sa decom

Penjanje po stenama za dete može brzo postati monotono. Odlazak u planine može se doživeti kao potpuno banalno dešavanje. Izbegavajte prerano ustajanje subotom i nedeljom, ne stavljajte ranac koji je pretežak na leđa, kupite mu prikladne i udobne planinarske cipele, ne idite na obilazak koji je nezanimljiv, pretežak i prostire se u nedogled.

Takođe je izuzetno važno da se ne svađate pred decom u šetnji. Pazite da se u avanturu ne upuštate po visokim temperaturama. Neki slatkiš uz osvežavajući napitak može biti dobra kompenzacija za njihov uložen trud. Pokušajte da ih što manje ograničavate kada su istraživački instinkti u pitanju. Takođe, pokušajte da svoje ambicije prilagodite mogućnostima mališana. Najvažnije je da su ture prilagođene deci i potpuno bezbedne.

Planinarenje sa mališanima uzrasta od pet godina

Najidealniji uzrast mališana za upoznavanje ove discipline je između pet i sedam godina, iako ne postoji starosna granica. Tome svedoči činjenica da neki ljudi otpočinju svoje planinarske podvige tek u srednjem ili kasnom dobu, ali i dalje akumuliraju više od hiljadu različitih tura.

Planinarenje sa petogodišnjim detetom ne bi trebalo da podrazumeva spavanje pod neadekvatnim skloništem. Sa starijom, iskusnijom i već entuzijastičnom decom možete sebi priuštiti neku improvizaciju. Od suštinske je važnosti da najmlađu decu u planinama na početku prati neko ko zna kako da impresionira dete, neko ko ima osećaj za duge i zanimljive razgovore i koji može brzo da ugasi svaku svađu među mališanima.

Spisak opreme za mlade planinare

Dečije oduševljenje planinarenjem jedna je od obaveznih stavki koja bi trebalo da ih prati na svakoj pešačkoj turi. Takođe je izuzetno važna oprema koju će dete posedovati. Pripremite pažljivo i dosledno napravljenu listu. Kategoriju opreme za mladog planinara podelite u četiri osnovne kategorije: planinarska oprema, ostala odeća i obuća, druga oprema i dokumenti.

Planinarska oprema obično uključuje vreću za spavanje, ranac, planinarske cipele, planinarske pantalone, jaknu, štapove za planinarenje, vuneni džemper, kapu, rukavice, bocu za vodu ili bocu za piće. U kategoriju ostale odeće i obuće ubrajamo donji veš, dve trenerke, rezervne pantalone, rezervne čarape, rezervne majice, čizme, patike, papuče, šorts za trening, kupaće kostime, peškir za kupanje.

Ostala oprema uključuje sredstva za ličnu higijenu, baterijsku lampu sa rezervnom baterijom, kišobran, džepni nož za namaz, svesku i olovku, flastere, društvene igre i sportsku opremu, pesme za logorsku vatru. Obavezna dokumenta na putu su overena zdravstvena knjižica i broj telefona roditelja.

Opremu ćete, naravno, prilagoditi godišnjem dobu i vremenskim prilikama. Proverite da li je sva oprema u adekvatnom stanju. Prodavnice Intersport nude vrhunsku opremu za vašeg mladog ambicioznog planinara. Ponudu možete pogledati i u internet prodavnici intersport.rs

Planinarski zabavnik

Za najveći stepen entuzijazma vašeg malog junaka, pobrinućete se kupovinom planinarskog zabavnika za adekvatno evidentiranje svake avanture. Prva je namenjena najmlađim planinarima; za decu uzrasta od četiri do devet godina.

Planinarski zabavnik je radna sveska o planinama sa zadacima za učenje, obrazovanje i zabavu. U njemu ćete naći čak 44 različite vrste zadataka različitih nivoa težine. Opremljen je duhovitim ilustracijama i ilustrativnim fotografijama. Zabavnik je pun ljubaznih edukativnih komentara. Najefikasniji je ako dete to rešava zajedno sa odraslim, iskusnijim planinarom.