Trendovi

Porodični izlet sa malom decom može biti veoma zabavan i nezaboravan, ali u velikoj meri zavisi od lokacije za koju se odlučite. Izlet sa vašim najmlađim članovima porodice treba da bude dobro isplaniran i prilagođen dečijim mogućnostima i željama. Šetnja po uređenim stazicama kroz brda ili šume je veoma primamljiva, puna iznenađenja, avantura, tajnih prolaza i izazova koje će vaši mališani obožavati. Bilo da izaberete šetnju po ravnici ili blagi planinski uspon, uradili ste pravu stvar jer će vaša deca provesti dan za pamćenje ispunjen fizičkom aktivnošću i nezamenjivim planinskim vazduhom.

Uz neprekidnu zabavu u društvu mladih planinara, vi ćete uspeti da uživate u čarima prirode i odmorite od svakodnevne gužve i obaveza.

Za vas smo izabrali par destinacija koje možete da posetite sa svojom porodicom, na kojima ćete steći mnoštvo lepih uspomena i kroz druženje razviti ljubav prema prirodi i avanturi kod vaših mališana.

Pored toga što su lokacije prilagođene deci, morate se pobrinuti da svi članovi planinarske družine imaju kvalitetnu obuću, rezervnu odeću, ranac za njihove potrepštine i potrebnu zaštitu kako od sunca tako i od vremenskih neprilika, kako bi vaš izlet bio pravi užitak.

Palić

Palić se nalazi na severu Srbije, osam kilometara istočno od Subotice i 20 kilometara od graničnog prelaza Horgoš. Nadmorska visina jezera Palić je 102 metra, a pored zelenila i lekovite vode, tu je i Zoološki vrt koji će impresionirati vaše najmlađe. Posebno je atraktivna jedna od najstarijih građevina – ”Kuća labudova”, koja ima oblik srednjevekovnog zamka.

Autor fotografije: Ivana Bojić

Fruška Gora

Fruška Gora je idealno mesto za odmor i rekreaciju. U ovom Nacionalnom parku nalaze se mnoge retke i zaštićene biljne i životinjske vrste. Pašnjaci, vinogradi i voćnjaci ukrašavaju padine Fruške gore, dok su površine koje se nalaze iznad 300 metara nadmorske visine pokrivene gustim, listopadnim šumama. Pauza od šetnje kroz šumu može biti u manastiru Krušedol, a atraktivna izletišta u blizini su Čortanovačka šuma, Stražilovo, Zmajevac, Hajdučki breg…

Nacionalni park Tara

Među najlepša mesta u Srbiji za izlet sa porodicom svakako se mora svrstati i Nacionalni park Tara. Ova planina poznata je kao najšumovitija planina Srbije, pa ne čudi što se u njoj nalazi preko 1000 biljnih vrsta. Najatraktivniji delovi Tare su poznati vidikovci – Crnjevsko, Banjska stena, Oluša, Bilješka stena i Sjenič, na kojma možete napraviti fantastične fotografije. Ljubiteljima rekreacije su na raspolaganju razne planinarske, biciklističke i edukativne staze, kao i lokacije za ribolov. Na prostoru Tare nalaze se i značajni spomenici kulture, kao što su manastir Rača ili etno domaćinstvo na Kaluđerskim Barama. Ukoliko planirate produženi vikend sa porodicom, odlična ideja je i izlet do Drvengrada.

Autor fotografije: Irena Ivanović

Autor fotografije: country_srb

Gamzigrad

Gamzigrad je arheološko nalazište koje morate obići ako želite da upoznate sve znamenitosti naše zemlje. Nalazi se u neposrednoj blizini Zaječara. Reč je o arheološkom nalazištu antičke rimske carske palate Felix Romuliana, i predstavlja rezidenciju rimskog cara Gaja Valerija Maksimijana Galerija. Nakon istraživanja nekadašnje carske rezidencije, možete produžiti ka Gamzigradskoj banji.

Đavolja varoš

Ukoliko tražite nešto uzbudljivije vikend izlete, Srbija nudi lokacije na kojima ćete se upoznati sa nesvakidašnjim prirodnim fenomenima. Najbolji izbor je Đavolja varoš – veličanstveni spomenik prirode, koji se nalazi na Radan planini. Ovu atrakciju odlikuju 2 prirodna fenomena – izvori kisele vode sa visokom mineralizacijom i neverovatne 202 zemljane figure, različitih oblika i dimenzija, visine od 2 do 15 metara.