Sadržaj

Trendovi

Slatke poslastice su glavni razlog zašto mnogi od vas odustaju od zdravog načina ishrane i pribegavanju zdravih navika koje imaju dugoročni benefit po vaše zdravlje. Kako biste istrajali na zacrtanom putu, tu smo da vam pomognemo svojim smernicama koje će vam približiti zdravu ishranu i učiniti je jednostavnom i zabavnom. Prvi u nizu recepata koje ćemo vam predstaviti je zdrava, veganska verzija jednog od globalno najtraženijih slatkiša, Ferrero Rocher.

Kako biste napravili zdravu verziju popularnog slatkiša potrebno vam je malo vremena i nekoliko svima dostupnih namirnica.
Ove kuglice su hrskave spolja, napravljene od mrvljenog lešnika i čokoladne glazure, dok su iznutra punjene kremastom i glatkom masom.

Od čega je zdravi ferrero rocher napravljen?

Za razliku od tradicionalnog Ferrero Rocher-a koji sadrži šećer, mleko u prahu, surutku i veštačke arome, veganski recept je daleko zdravija opcija i ne sadrži šećer i veštačke zaslađivače, već isključivo namirnice koje koje ne prolaze prethodne industrijske obrade.

Zašto odabrati ovaj slatkiš?

Prilikom pravljenja ovog slatkiša koristi se 70% tamna čokolada sa niskim procentom zaslađivača i sa većim procentom kakaa. Ova čokolada sadrži veliku količinu antioksidanasa, rastvorljivih vlakana i minerala koji pozitivno utiču na srce i na snižavanje krvnog pritiska. Pored čokolade, lešnici koji su glavni sastojak su takođe poznati po svojoj nutritivnoj vrednosti i sadržaju antioksidanasa.

Mogu slobodno reći da je ovo jedan fenomenalan kolač koji je vrlo ukusan i ima mnogo zdravstvenih benefita. Bez obzira na to, potrebno je da obratite pažnju prilikom konzumacije, da ne preterate, jer se radi o kaloričnoj i slatkoj poslastici.

Potrebni sastojci:

– 300g – 70% tamna čokolada,
– 300g – lešnika,
– 1.5dl – kokosovo mleko (ili neko drugo biljno mleko),
– 4 supene kašike – agava sirup (Med),
– 1 kafena kašičica – vanilin ekstrakt,
– Prstohvat soli,
– Kokosovo ulje.

Kako napraviti veganski Ferrero Rocher?

1. Korak

Lešnik puter – U pleh za pečenje rasporedite lešnike i stavite ih u rernu prethodno zagrejanu na 200 stepeni. Lešnike peći dok ne zamirišu i porumene, nakon čega ih izvaditi i ostaviti ih da se ohlade. Kada se lešnici ohlade, očistiti ih i očišćene dodati u blender.

Dok se lešnici peku, na vodenoj pari otopiti 200g čokolade sa jednom supenom kašikom kokosovog ulja. Izblendati lešnike pa nakon toga dodati 2 kašike otopljene čokolade, biljno mleko, kašičicu vanilinog ekstrakta, prstohvat soli i 3 kašike agava sirupa, ili nekog drugog zaslađivača koji koristite, pa blendati masu dok se ne stvori kremasta struktura.

Prilikom blendiranja na svaka 2 minuta praviti pauzu kako biste masu koja se nataloži na zidovima blendera svukli sa zidova. Ovaj postupak ponoviti 2-3 puta. Masu ostaviti u zamrzivač na sat vremena da se stegne.

2. Korak

Fil od lešnik mrvica – Prilikom samog kraja hlađenja lešnik puter smese, na vodenoj pari otopiti preostalu čokoladu sa pola kašike kokosovog ulja. Razlog zašto je potrebno koristiti kokosovo ulje je ste njegovo svojstvo da jako lako menja agregatno stanje, pa se prilikom hladjenja čokolade sa kokosovim uljem, stvara glazura. U otopljenu masu dodati izmrvljene lešnike ili lešnik mrvice i promešati smesu.

3. Korak

Poslednji korak u ovom jednostavnom postupku jeste kreiranje samih kuglica. Ukoliko posedujete omanje kašičice za pravljenje kugli sladoleda možete ih iskoristiti, ukoliko ne, običnom kašičicom pograbiti masu, zatim u smesu dodate ceo lešnik (opcione, ne mora), kreirate kuglicu i potopite je u fil od lešnik mrvica.

Prilikom ovog postupka obratite pažnu da fil od lešnik mrvica nije previše topao, kako se kuglice ne bi raspadale, a ni previše ohlađen jer u tom slučaju nećete moći da nanesete fil.

Rasporedite kuglice na poslužavnik i ostavite ih u frižideru ili zamrzivaču kako bi se spoljni sloj ohladio.

Možete ih jesti nakon 30 minuta hladjenja.

Autor teksta i fotografije: fat.burn.belgrade