Volite skijanje i tradicionalne specijalitete? Na ovom blogu možete pronaći tri ukusna recepta, savršena za dobijanje energije za još lepši osećaj tokom skijanja! Budite spremni za sledeći spust!

KAČAMAK

Kačamak je opšte poznato jelo na našim prostorima. Može se jesti i slan i sladak. U nastavku pročitajte najlepši recept, koji će sigurno namamiti sve ukućane u kuhinju.

SASTOJCI:

  • 3 veće kutlače belog projong brašna
  • 1,5 l vode
  • so po ukusu

U veći sud sipati vodu i dodati so. Pustiti vodu da provri i postepeno dodavati brašno. Mešati da ne ostanu grudvice. Kačamak treba da vri 20 – 30 min. I spreman je za jelo!

Kačamak možete poslužiti na više načina:

  • sa mlekom
  • sa mašću i sirom ili samo sa sirom.

SVADBARSKI KISELI KUPUS

Jelo koje je vredno svakog minuta pripreme! Iako se sprema dugo, posle ćete kako vi sami tako i svi ostali oko vas uživati. Možete ga pripremiti i dan ranije i onda samo podgrejati.

SASTOJCI:

  • 3 veće glavice kiselog kupusa
  • 4 kom suvih svinjskih kolenica
  • 500 g suve slanine
  • 1 kg svežeg junećeg mesa
  • 500 g suvih svinjskih rebaraca
  • 2 kom crnog luka
  • 6 – 7 kom čenova belog luka
  • 4 kom lovorovog lisca
  • 20tak zrna bibera
  • 2 supene kašike  masti
  • 1 supena kašika mlevena paprika

U jednoj šerpi na masti izdinstati predhodno oprani i iseckani kiseli kupus. Potom u drugoj većoj slagati izdinstani kiseli kupus i meso naizmenično. Dodavati začine i luk. Mast zagrejati sa mlevenom paprikom i politi preko kupusa i mesa. Na kraju dodati vodu, tek toliko da pokrije sastojke. Na sredinu staviti tanjir da drži sve na mestu. Poklopiti i kuvati bar 5 – 6 sati. U svakom slučaju, što se duže kuva, biće ukusniji.

PITA SA BOROVNICAMA

Na kraju se zasladite pitom sa domaćim planinskim borovnicama. Ima li šta lepše na kraju obroka od domaćeg slatkiša!

SASTOJCI:

  • 1 pakovanje kora
  • 4 kesice vanil šećera
  • 3 dl ulja
  • 200 g mlevenih oraha
  • 850 g borovnica
  • 3 kašike prezli
  • 1 dl kisele pavlake
  • 1/2 kašičice cimeta
  • 3 žumanca
  • 4 kašike prah šećera

Uzeti 3 kore, premazati svaku uljem, na treću koru ravnomerno rasporediti mlevene orahe i borovnice u koje ste predhodno stavili šećer. Zatim posuti prezle, vanil šećer i saviti u savijaču. Tako napraviti 3 štrudle i peći na 180 stepeni oko 40 minuta. Potom svaku štrudlu premazati mešavinom pavlake, žumanaca i cimeta. Zatim vratiti u rernu da se zapeče nekih 15 minuta. Pre služenja posuti prah šećerom.

PRIJATNO I UŽIVAJTE PORED STAZE KAO I NA NJOJ!