Sadržaj

Dok su se pre nekoliko decenija bundeve smatrale hranom za siromašne, danas su postale toliko popularne da se njihovi specijaliteti mogu pronaći i u mnogim gurmanskim restoranima. To ne čudi, jer su bundeve izuzetno korisne i sa njima lako možemo pripremiti hranjiv i zdrav obrok.

Međutim, pošto ima više vrsti bundeva, najvažnije je izabrati pravu i odgovarajuću, jer je to jedini način da pripremljeno jelo bude odlično.

Najčešća je muškatna bundeva, čiji je zaštitni znak rebrasta tekstura i narandžasta boja. Unutrašnjost je mekana, a tekstura je slična mangu, što je čini odličnom za supe, soseve, pire, pa čak i dezerte. Bundeva može imati oblik kruške i obično je mnogo manja i svetlija od muškatne bundeve.

Ukus joj je veoma sladak, pa se odlično slaže sa pecivom, pitama i drugim dezertima od bundeve. Pošto ima prilično jak ukus, obično ne pravimo supe od nje, već je koristimo za pravljenje džemova i marmelada.

Hokaido bundeve su verovatno najpoznatija vrsta jesenje bundeve. Imaju narandžasto-crvenu ljusku, a unutrašnjost je narandžaste boje i manje je sočna. Zbog toga se ova vrsta bundeve obično prvo peče u rerni, a zatim kuva u supama ili sosevima.

Jedan od glavnih razloga velike popularnosti bundeve je i to što se može pripremati na sto i jedan način. Lako se kombinuje sa voćem ili povrćem, pa od nje možemo napraviti ukusna jela. To su supe, razna jela na kašiku, pire od povrća, rižoti, sosevi, pa čak i dezerti. Odlične su i za pravljenje kompota.

Mogućnosti su beskrajne, pa smo za vas pripremili dve odlične ideje za jesenju trpezu, u kojoj bundeve definitivno ne bi trebalo da nedostaju.

Kremasta supa od bundeve

Sastojci:

  • 1 srednje velika hokaido bundeva
  •  2 srednje glavice luka
  •  2 kašike putera
  • 1,5–2 l vode
  •  1 kašičica belog luka u prahu
  • 0,5 kašike slatke paprike
  • 0,5 kašike kurkume
  • prstohvat muskatnog oraščića
  • 1 kašika soli

Priprema:

1. Bundevu ogulite i isecite na pola. Isecite polovine na šest podjednakih delova. Razporedite ih po pekaču, koji je obložen papirom za pečenje i pecite približno 40 minut na 180 °C.
2. Kad je bundeva mekana i blago karamelizovana po ivicama, izvadite pleh iz rerne.
3. Luk isecite na male komade i ispržite ga u tiganju na maslacu do zlatno smeđe boje.
4. Dodajte komade bundeve koje ste prethodno isekli na manje komade i lagano ih izgnječite.
5. Dodajte začine: beli luk u prahu, slatku papriku, kurkumu, muškatni oraščić i so.
6. Pecite oko 15 minuta, mešajući nekoliko puta.
7. Zatim dodajte ključalu vodu, prilagođavajući količinu prema gustini supe.
8. Supu dobro izmešajte, poklopite i kuvajte na tihoj vatri 20 minuta, da se ukusi dobro sjedine.
9. Zatim ispasirajte sa štapnim mikserom do savršeno glatke teksture, isprobajte i po potrebi začinite. Ako je supa previše gusta, dodajte joj još malo vrele vode.
10. Pustite da se supa od bundeve kuva još 5 minuta i spremna je za serviranje.

KOLAČ OD BUNDEVE

Sastojci:

  •  0,5 kašičice đumbira u prahu
  • 170 g pirea od bundeve
  •  2 jaja
  •  2 kašičice praška za pecivo
  • 1 kašičica sode bikarbone
  • 200 g smeđeg šećera
  • 250 g moke
  •  1 kašičica cimeta
  • 0,5 kašičice muškatnog oraščića
  •  0,5 kašičice mlevenog karanfilića
  • 0,5 kašičice soli
  •  115 g putera
  • 200 g ananasa

Glazura:

  • 115 g krem sira
  • 0,5 kašičice ekstrakta vanile
  • 200 g šećera u prahu
  • 1 kašika mleka

Priprema:

1. Zagrejte rernu na 190 ° C i postavite kalup za tortu.

2. U jednoj činiji pomešajte brašno, prašak za pecivo, sodu bikarbonu, đumbir, cimet, muškatni oraščić i karanfilić.

3. U drugoj činiji pomešajte puter i smeđi šećer. Mešajte oko 2 do 3 minuta, pa dodajte jaja i ponovo mešajte da dobijete glatku smeđu smesu.

4. Usporite mikser, pa naizmenično dodajte mešavinu brašna i smeše, dok se ne formira glatka smeša.

5. Dodajte pire od bundeve, dobro promešajte i sipajte masu u posudu za pečenje.

6. Pecite 55 minuta, a zatim ostavite 30 minuta da se kolač ohladi.

7. Kada se kolač ohladi, pripremite glazuru. U činiji umutite krem sir, vanilu i šećer u prahu, pa dodajte još mleka kako bi tekstura izgledala kao jogurt. Prelijte kolač i poslužite.

Bundeve su pune vitamina i veoma hranljive, pa dobro dođu u jesen i zimu. Mogu se spremati na različite načine, mogu se kuvati, peći, pržiti, puniti ili dinstati. Sada kada znate koju bundevu da koristite za određena jela, sve što treba da uradite je da radosno krenete u akciju. Sigurni smo da ćete uspeti sa gore navedenim receptima!