Sadržaj

Kada pomislimo na jesen, pored prelepe palete boja lišća, koje krasi drveće i staze, jesenje voće i sezonska jela su divne stvari koje nam često padnu na pamet.

Od pristupačnog voća kao što su jabuke, šljive ili bundeve možemo napraviti širok asortiman jela, koja su i vizuelno privlačna, ukusna i jednostavna za pripremu. U pripremi Vam vaši mališani mogu pomoći.

Ukusne karamelizirane jabuke

Karamelizirane jabuke jedno su od najvećih jesenjih uživanja. Ne samo da ih je lako napraviti, već ih je i zabavno prilagoditi našim ukusima i željama.

Pratite ova jednostavna uputstva korak po korak i za tren pripremite pravu jesenju poslasticu! Pored jabuka i karamele, biće Vam potreban i mali tanjir za sos, kašika ili špatula, drveni štapići i veliki plitki tanjir za prelive.

Operite jabuke i prvo pripremite karamel. To možete učiniti na nekoliko načina, od kojih je jedan topljenje karamel bombona. Mešajte ih toliko dugo da karamel ostane bez grudvica, pri tom pazite da karamel ne zagori.

Vaši mališani mogu Vam pomoći u sledećem koraku. U sredinu jabuke stavite drveni štapić i uvaljajte jabuku u karamel ravnomerno.

Zatim uvaljajte jabuku sa karamelom u bilo koji preliv, kao što je npr. usitnjeni lešnik ili badem, čokoladne mrvice, pahuljice itd. Pripremljeni desert stavite na neko vreme u frižider da se karamel stvrdne i izvadite ga na sobnu temperaturu 10 do 15 minuta pre jela.

Salata od šljiva sa parmezanom

Da li i Vi obožavate zvuk koji čujete kad zagrizete tamnoljubičastu svežu i sočnu šljivu? Šljive su vrlo ukusno voće i kad su u sezoni, ne možemo da ih se zasitimo. Mogu se koristiti za pravljenje kako slatkih, tako i slanih poslastica.

Predlažemo recept koji kombinuje šljivu sa parmezanom. U toplim letnjim danima salata od šljiva biće ukusna i hranljiva, a priprema će Vam oduzeti samo nekoliko minuta.

Šljivu isecite na kriške i očistite od koštice. U srednjoj posudi pomešajte sirće, med i malo bibera, mešajući dok se med ne rastvori. Dodajte šljive u preliv i promešajte. Dodajte još pola šolje parmezana i ponovo lagano promešajte da se masa ravnomerno rasporedi.

Salatu poslužite u plitku posudu, dodajte malo ulja, so i biber i odozgo stavite paramezan, zbog boljeg ukusa i estetike. Salatu možete staviti na nekoliko minuta u frižider, za još svežiji ukus.

Italijanski pesto crostini sa bundevom

Za ovu laku pripremu ukusnog predjela sa notom Italije, zagrejte rernu na 200 ° C.

Trebaće Vam zrela bundeva srednje veličine, malo iseckane crvene paprike, maslinovo ulje, so i biber, listovi svežeg bosiljka, mladi spanać, beli luk (može i u prahu), rendani parmezan, limunova kora i limunov sok, 8 do 10 kriški ražanog hleba (ili nekog drugog), bilo koji mekši sir isečen na sitne komade i po želji seckani orasi.

Prvo pomešajte u posudi bundevu, crvenu papriku i malo ulja. Zatim začinite solju i crnim biberom i sipajte smešu u posudu za pečenje. Pecite u zagrejanoj rerni, na obloženom plehu, i promešajte jednom u toku pečenja.

Pecite dok bundeva ne omekša i lagano porumeni, oko 25 do 30 minuta. Za to vreme u blenderu dobro izmiksajte bosiljak, spanać, beli luk i malo ulja.

Zatim dodajte parmezan, koricu limuna i limunov sok, so i biber. Sledi priprema podloge. Svaku krišku hleba isecite na 4 mala i lepo oblikovana dela. Stavite ih u umereno zagrejanu rernu ili toster i zagrevajte ih na umerenoj temperaturi oko 8 do 10 minuta, dok hleb lagano ne preprži i dobije lepu boju.

Prvo namažite tostirani hleb, a zatim stavite pečenu bundevu odozgo. Ukrasite i začinite po ukusu, koristeći so, biber, pesto sos, orahe i listove bosiljka. Crostini su najbolji kad su topli, pa ih odmah poslužite kao predjelo.