Trendovi

Verovatno se takođe često pitate šta da grickate kada ste na poslu. Ono što jedete utiče ne samo na vaše zdravlje, već i na vašu produktivnost, tako da je daleko od toga šta unosite u svoje telo.

Užine su mali obroci koji se jedu između glavnih obroka, odnosno između doručka i ručka ili ručka i večere. Ako želite da izbegnete umor i višak kilograma, onda je važno da užina bude zdrava i da nas zasiti.

Međutim, pošto smo obično na poslu kada smo gladni, prečesto posežemo za slatkišima, kofeinom i drugim nezdravim porocima. Da biste to izbegli, pripremili smo nekoliko predloga koji će vam pomoći da odolite takvim iskušenjima.

Priprema užine za posao

Zamislite miris luka, ribe ili drugih neprijatnih mirisa koji dolaze iz susedne kancelarije. Verovatno ne želite ni da vaše grickalice mirišu po celoj kancelariji. Stoga, grickalice za rad treba pažljivo odabrati, a pored toga, prilikom njihove pripreme treba uzeti u obzir neke savete:

  • pripremite takve grickalice koje možete jesti bez pribora,
  • izbegavajte grickalice koje emituju jake mirise,
  • uverite se da vam nije potreban frižider za čuvanje grickalica,
  • izbegavajte grickalice koje se mogu zaprljati.

Pored navedenog, veoma je važno i da priprema grickalica bude jednostavna, jer neće oduzeti mnogo vremena.

5 zdravih i energičnih grickalica za kancelariju

Ako vam nedostaje ideja, pogledajte naših 5 predloga za zdrave i hranljive grickalice koje uvek možete da imate pri ruci kada vam ponestane energije. Pored toga, neće im trebati mnogo vremena za pripremu. Ako jednog dana nemate vremena da pripremite grickalice, dobra alternativa su i orasi i suvo voće.

Pečene leblebije

Pečene leblebije je odlična i zdrava užina koja je izuzetno hrskava i laka za pripremu. Ako koristite leblebije iz konzerve, prvo ih morate ocediti i dobro osušiti. Zatim ga sipajte u posudu, dodajte nekoliko kapi maslinovog ulja i po želji začinite solju, biberom, kurkumom, mlevenim biberom ili origanom.

Zatim samo dobro izmiksajte leblebije, rasporedite ga u jednom sloju na pleh koji ste prethodno obložili papirom za pečenje. Pecite na 200 °C oko 30 do 40 minuta, ili dok ne dobijete željenu hrskavost. Promešajte nekoliko puta između.

Hleb od celog zrna tost sa avokadom i sirom

Avokado je pravi saveznik zdravlja, a bogat je i dijetalnim vlaknima, proteinima, vitaminima i mineralima. Zato je svakako preporučljivo da ga uključite u svoje zdrave užine za posao.

Najlakši način je da napravite tost od celog zrna sa avokadom i sirom. Sve što treba da uradite je da tostirate hleb, a zatim stavite avokadom i sira. Po želji možete dodati i kolutove kuvanog jajeta. Ovako pripremljena užina će vas nahraniti i dati dodatnu energiju.

Domaće energetske pločice

Energetske pločice su uvek dobar izbor za odličnu užinu na poslu, ali ako su pripremljene kod kuće, još je bolje, jer ne sadrže višak šećera. Zbog raznovrsnosti ukusa i sastojaka, svako može da pripremi energetske pločice po svom ukusu. U nastavku je opisana samo jedna od mogućnosti njihove pripreme.

U činiji dobro izgnječite banane i dodajte malo cimeta, a zatim umešajte ovsene pahuljice, urme i orahe. Smesu dobro izmešajte i ravnomerno i što čvršće utisnite u pleh koji ste prethodno obložili papirom za pečenje i premazali puterom ili kokosovim uljem. Pecite u rerni zagrejanoj na 180 °C oko 30 minuta.

Mini palačinke sa jabukama

Palačinke od jabuka nisu samo zdrava i hranljiva užina, već su i veoma ukusne. Osim toga, njihova priprema vam neće oduzeti mnogo vremena.

Za mini palačinke sa jabukama potrebne su vam ovsene pahuljice, grčki jogurt, nezaslađeni pire od jabuka, belance, prašak za pecivo i so. Jednostavno pomešajte sve sastojke u blenderu ili procesoru hrane dok ne dobijete glatku smesu. Pecite palačinke u tiganju 3-4 minuta sa svake strane.

Tortilje od celog zrna sa povrćem

Tortilje su uvek dobar izbor ako želite da ponesete zdravu i brzu užinu na posao, ali ako ih pripremite sa povrćem, onda će biti još hranljivije zahvaljujući visokom sadržaju vlakana. Kada ih pripremate, samo obratite pažnju da izbegavate razne prelive i namaze.

Za tortilje sa povrćem najbolje je izabrati sezonsko povrće. Njihova priprema je jednostavna – povrće isecite na tanke trake i stavite ih u tortilju. Imate mnogo opcija kao što su zelena salata, šargarepa, paprika, rotkvica, keleraba, kukuruz, pasulj i tikvice. Po želji, možete dodati i pileće meso ili tunjevinu.

Grickalice se često reklamiraju kao zdrave, ali to nije uvek tačno. Zbog toga je najbolje da ih sami pripremite. Tako ćete dobiti dovoljno energije bez griže savesti