Trendovi

U susret prazniku za sva čula World baking day

Kolačići, torte, hrskave poslastice, pečenje raznovrsnog peciva, predstavlja neverovatan užitak za sva čula. Podjednako se uživa u izgledu, ukusu i mirisu. Ove poslatice mogu biti prava umetnička dela, bez kojih ovaj svet jednostavno više ne bi bio isti. Za predstojeći World baking day pripremite se da napravite nešto ukusno i zdravo! Postoji hiljade i hiljade recepata koje možete odabrati, tako da će svako sigurno pronaći nešto po svom ukusu. Evo nekih preporuka za zdravu ishranu sportista i malo podrške kada su zdrave poslastice u pitanju.

Kako izgleda sportski tanjir

Ukoliko ste fizički aktivni, potrošnja energije je veća i proteini su neophodni, ali ne samo oni već i razne druge namirnice. Zdrava ishrana za sportiste se bazira na namirnicama koje imaju niži glikemijski indeks, a to su ovas, integralni hleb, pšenične mekinje, voće. Što češće koristite namirnice biljnog porekla jer one sadrže neophodne minerale, vitamine i dovoljno proteina. Kada jedete proteine, nemojte ih jesti same. Sa mesom unosite i ugljene hidrate. Za povećanje apsorpcije proteina potreban je šećer. Ugljeni hidrati ne samo da pomažu vašem telu da izgradi mišiće, već vam daju i energiju potrebnu za trening. Ako želite čiste mišiće, treba da unosite proteine i ugljene hidrate sa niskim nivoom masti, kao i puno voća i povrća.

Ako ste sportista, vaš tanjir bi trebao da izgleda ovako: 1/3 nemasnih proteina (jaja, piletina, ćuretina, crveno meso), 1/3 voća i povrća i 1/3 zdravih ugljenih hidrata (celo-zrno pirinča, integralna testenina ili hleb).

Kada pripremate svoje obroke koristite integralno brašno, kokosovo, zobeno ili bademovo, jer su bogati vlaknima i proteinima. Znajte da je kvasac, koji se koristio još u drevnom Egiptu, izuzetno zdrav i hranljiv, bogat je izvor vitamina B i predstavlja pravu proteinsku bombu. Ako biste konzumirali ovu namirnicu svaki dan posle jela, samu, vaše zdravlje bi bilo besprekorno. Međutim, većina ga unosi kao pomoćni sastojak peciva i hleba. U ovoj formi kvasac gubi sve svoje dobrobiti.

U pripremi obroka idealno je zameniti suncokretovo ulje za maslinovo, ulje od semenke grožđa ili za ulje od susama, a odlična zamena za jaja kao vezivno sredstvo može da posluži pire od banana, jabuka, avokada ili tofu sira.

Ukusne i zdrave poslastice

Ukoliko ste fizički aktivni i vodite računa o zdravoj ishrani, postoji mnogo poslastica koje su definitivno odlične za vas, kao što su mafini od jabuke i cimeta, kiflice od urme i ovsene kaše i još mnogo toga.

Ukoliko nemate već pripremljene omiljene recepte da obradujete sebe i svoje voljene povodom predstojećeg kulinarskog praznika, pogledajte naše predloge!

Medeni kolač od 5 sastojaka

Ovaj ukusan kolač je bez brašna i šećera. Od sastojaka vam treba:

  • 1 šolja pečenog neslanog badema
  • 3 belanca
  • oko 3 kašika meda
  • Rendana kora od 1 pomorandže
  • Prstohvat soli

Rernu uključite na 170ºC, a bademe sameljite. U mlevene bademe dodajte med i rendanu koru od 1 pomorandže i dobro izmešajte dok ne dobijete gustu smesu. Belanca i so mikserom umutite u čvrst sneg. Vlažnim rukama uzimajte po malo smese od badema i meda i razbacujte komadiće po snegu od belanaca. Povremeno promešajte laganim pokretima, pa dodajte još i tako dok ne ubacite celu smesu. Bitno je da se lepo sjedini, ali da belanca zadrže volumen. U pleh stavite pek papir i sipajte smesu. Kolač se peče 20 min. Kada se ohladi, pospite ga listićima badema i prošarajte sa još malo meda. Sigurni smo da ćete uživati!

Slani mafini

Ovi slani mafini su idealni za početak dana! Lagani i niskokalorični, pa mogu poslužiti i za užinu. Potrebni sastojci:

  • 1/2 šolje prosa
  • 1/2 šolje kukuruz
  • 2 kašike seckanog peršuna
  • 1/2 šolje rendanog kozijeg sira
  • 1/2 šolje seckanog paradajza
  • 2 jaja
  • 1/3 kašičice morske ili himalajske soli

Prvo skuvajte proso, zatim kukuruz. Uključite rernu na 175°C i za to vreme iseckate peršun i paradajz, na sitne komade. Izrendate koziji sir. Umutite 2 jaja i sve sastojke pomešajte u jednoj činiji, pa dodate so. Delovaće vam kao da se sastojci previše odvajaju ali ne brinite, jaja to sve lepo povežu tokom pečenja. Dobijenu smesu rasporedite u silikonske kalupe za mafine, a ukoliko koristite obične, obavezno ih podmažite kako se mafini ne bi zalepili. Pečete 30 minuta u zagrejanoj rerni. Kada ih izvadite, ostavite da se malo ohlade i uživajte u obroku dok su topli! Možete ih jesti uz svežu salatu.

Vafli sa brašnom od prosa

Vafli su jednostavni za pripremu i idealni su za kombinovanje po želji. Potrebni sastojci:

  • 1 šolja brašna od prosa
  • 2/3 šolje kiselog mleka
  • 2 jaja
  • 1 kašika kokosovog ulja
  • 5 g praška za pecivo
  • 1 kašika smeđeg šećera

Umutite jaja u posudi sa kiselim mlekom (prethodno stavite prašak za pecivo u kiselo mleko). Dodajte u smesu od jaja smeđi šećer i kokosovo ulje. Na kraju dodajte brašno od prosa uz neprestano mešanje. Treba da se dobije testo kao za kolač. Ispecite vafle, a pre svakog stavljanja, namažite pekač za vafle. Na vafle možete dodati sveže sezonsko voće, puter od kikirikija ili badema.

Budite zdravi i sportski aktivni i srećan World baking day!