Sadržaj

Trendovi

Uprkos činjenici da su srpska leta divna, u najtoplijim danima imamo potrebu da se rashladimo, a prirodni hlad je uvek bio najbolji i najzdraviji izbor.

Imamo sreće da u našoj zemlji možemo biti izuzetno ponosni na brojne planinarske staze, koje vode kroz najnetaknutije delove prirode, mi smo izabrali 6 najlepših srpskih destinacija za aktivan beg od letnjih vrućina.

1. Ovčarsko Kablarska klisura

U centralnom delu Srbije, tamo gde je Zapadna Morava presekla stene Ovčara i Kablara, nalazi se jedna od naših najlepših klisura. Predstavlja zaštićeno prirodno područje i odlikuje se strmim, krečnjačkim stenama sa nekoliko pećina.

Ovčarsko-kablarska klisura nudi veliki broj staza za pešačenje različitog stepena težine i dužine, koje sve pružaju izuzetan užitak u pogledu na predeo Zapadne Morave. Takođe, osim pešačenja, možete ići i na feratu ili uživati u vožnji kajaka. Pored prirodnih lepota, ovde je skriveno mnoštvo manastira i crkava, poznatih kao ‚‚Mala srpska Sveta Gora‚‚.

Ova destinacija biće idealan izbor, ukoliko želite da imate dan pun različitih aktivnosti, daleko od gradske vrućine.

2. Deliblatska peščara

Deliblatska peščara je najveća kontinentalna peščara u Evropi. Nalazi se u južnom Banatu, a njen severoistočni obod čine Zagajska brda. Odlikuju je prelepe peščane dine, koje ovu destinaciju čine neobičnom i jedinstvenom.

Naša preporuka je planinarska tura do Zagajskih brda, koja nudi najnetaknutije i najlepše prirodne pejzaže i vrlo lak i prijatan teren za pešačenje. Ova destinacija biće idealna za sve porodice, kao i one koji žele laganije pešačke ture bez mnogo uspona.

Sigurni smo da će Vas Delibladska peščara očarati svojim posebnim reljefom, predivnom prirodom kao i najlepšim pogledima i pejzažima.

3. Đavolja varoš

Đavolja varoš je veličanstveni spomenik prirode, smešten na planini Radan. Ovu destinaciju odlikuju 2 prirodna fenomena: izvori jako kisele vode sa visokom mineralizacijom i zemljane figure kao unikatni oblici reljefa. Ovakav geomorfološki obik jedinstven je u našoj zemlji, a vrlo je redak i u svetu.

Ako volite da istražujete, sigurni smo da će Vam Đavolja varoš ponuditi puno različitih fenomena, pogleda i pejzaža, koji ostavljaju bez teksta.

Ovaj veličanstveni spomenik prirode je skup zemljanih kula, na čijim vrhovima se nalaze kamene kape. Do zemljanih kula se stiže pešačkom stazom, koja je lagana i prilagođena svim planinarima, pa smo sigurni da ćete u društvu porodice i prijatelja uživati u dugim šetnjama uz nestvarne, očaravajuće predele.

4. Nacionalni park Tara

Još jedno od mesta sa najlepšom prirodom i najčistijim vazduhom, svakako je Nacionalni park Tara. Ova destinacija poznata je kao najšumovitija planina Srbije. Nudi izobilje zelenila, šuma, kao i neke od najlepših vidikovaca naše zemlje. Takođe, ljubiteljima rekreacije su na raspolaganju razne planinarske, biciklističke i edukativne staze, kao i lokacije za lov i ribolov.

Planina Tara će biti idealan izbor za svaku porodicu, jer pruža priliku i najmladjima da planinare, oprobaju se u brdskom biciklizmu i jos mnogim aktivnostima, a sve to uz najnetaknutiju prirodu i najčistiji vazduh. Ova destinacija je kao stvorena za dan posvećen voljenim osobama i beg od užurbanog, toplog, letnjeg dana u gradu.

5. Nacionalni park Đerdap

Nacionalni park Đerdap leži u Istočnoj Srbiji na granici sa Rumunijom. Veličanstvena Đerdapska klisura poznata je i kao Gvozdena vrata. Najveća je rečna probojnica u Evropi, na mestu gde je moćni Dunav probio Karpatske planine. Ovu destinaciju odlikuju najlepši pejzaži, četiri klisure i dve kotline. Nacionalni park Đerdap je pravi raj za avanturiste, ljubitelje prirode, lovce i ribolovce.

Ako se odlučite za pešačenje u Đerdapu, budite spremni na fenomenalne poglede na klisuru i predivni Dunav. Đerdap nudi pregršt pešačkih staza za iskusne planinare kao i za sve one koji će se prvi put oprobati u ovoj aktivnosti.

Naša preporuka lake pešačke staze bi bila tura do vidikovca Kovilovo. Sigurni smo da će vam duga i lagana šetnja do vidikovca prijati, a da će Vam cilj predstavljati pravo oduševljenje i zadovoljstvo.

6. Nacionalni park Fruška Gora

Fruška gora nekada je bila usamljeno ostrvo u Panonskom moru, a sada je prelepa planina sa stogodišnjim šumama hrasta, breze, lipe, vinogradima i brojnim manastirima. Ova destinacija će Vam pružiti idealan, zanimljiv i aktivan letnji dan u prirodi, daleko od svih obaveza, gužve i gradske buke.

Mi Vam predlažemo da tokom odmora na Fruškoj Gori spojite Vaš planinarski duh i ljubav prema turizmu, pa je naš savet da se oprobate u laganoj pešačkoj turi, koja će Vas provesti pored mnogih manastira i dovesti do nekih od najlepših salaša. A za sve ekstremne avanturiste, tu su i teže planinarske i biciklističke ture, koje izuskuju puno upornosti uz vedar duh i pozitivnu energiju.

Kako god isplanirate Vaš dan, uvek ga možete upotpuniti obilaskom neke vinarije ili etno sela u blizini, kao i posetom Sremskih Karlovaca ili Novog Sada i tako dodatno uživati u danu i najlepšim delovima prirode.