Sadržaj

Trendovi

Svaki travar naglašava izreku da za svaku bolest raste biljka. I Pehta i Kosobrin iz filma o Kekecu su to dobro znali, jer su poznavali sve lekovite biljke i njihovo dejstvo. Obimno znanje o lekovitom dejstvu domaćih čajeva uspešno se prenosi generacijama. Danas, u izobilju hrane i pića iz celog sveta, sve smo svesniji značaja lokalnih dobara.

Bez sumnje, u hladnijim danima čaj je omiljeni napitak. Posebno se preporučuje kada se razbolimo. Čajevi su najstariji oblik medicinske upotrebe lekovitog bilja. Topli čajevi deluju opuštajuće, blagotvorno i lekovito na naše zdravlje. Možete ih poneti sa sobom u termosu, kada krenete u zimsku šetnju, u školu ili se možete počastiti rashlađenim čajem u toplijem delu godine.

U junu, biljke su u punom cvatu

U rano leto šarene livade obiluju svom svojom lepotom. I lekovito bilje je u punom cvatu. Ako imate sreće da intenzivna poljoprivreda još uvek nije osiromašila prirodnu raznovrsnost predela u vašem kraju, obogatite svoju kućnu apoteku prirodnim biljem koje možete sakupljati u toku celog leta.

Srbija je neprikosnoveni evropski šampion u raznovrsnosti biljnih i životinjskih vrsta. Naše bake su znale da je zemlja bogata, a da domaći čajevi blagotvorno utiču na zdravlje, pa su ostave uvek bile pune suvog bilja, a bašte pune kamilice, nane, matičnjaka, žalfije, majčine dušice, koprive, kima, anisa, komorača.

Čaj je odličan lekoviti napitak, ali nije najbolji za hidrataciju organizma

Ako ste u proleće i leto bili vredni i sakupili dovoljno bilja, moći ćete da zadovoljite svoje potrebe, želje i birane ukuse. Svaka biljka ima svoje lekovito dejstvo, ako ih pomešate, lepo se dopunjuju. Možete napraviti voćni čaj, biljni čaj, pravi čaj ili čak čaj bez teina. Neki vole čaj sa mlekom, drugi čaj sa limunom, medom ili šećerom.

Obično se čajne mešavine pripremaju od jednakih razmera suvog bilja, koje se čuvaju u staklenim posudama sa poklopcima, na tamnom i hladnom mestu. Ponekad, međutim, ukus određene biljke potpuno dominira, pa je važno pronaći pravi balans između ukusa i lekovitog dejstva. Nikako ne treba zaboraviti da je čaj lekoviti napitak, a ne zamena za piće. Kada pijete čaj, uvek pijte dovoljno tople i mlake vode.

Preporuke za domaće mešavine čaja

1. Domaći čaj za jačanje imuniteta

U smešu za jačanje imuniteta u jednakim delovima dodajte američki slamnik, pepermint i suve šipke. Dve takve kašike mešavine prelijte sa pola litra ključale vode i ostavite da odstoji 10 minuta. Zatim ocediti i piti dve šolje čaja u toku dana, najbolje pre jela.

2. Domaći čaj protiv prehlade

Pomešati u jednakim količinama cvetove lipe i zove, lučnik i dobru nameru. Dve supene kašike takve mešavine prelijte sa pola litra hladne vode i prokuvajte. Mešavina čaja se kuva 2 minuta i posle toga ostavite da odstoji nekoliko minuta, a zatim ocedite. Lep čaj pijte polako u toku dana.

3. Domaći čaj protiv crevnih tegoba

U jednakim količinama stavite karanfilić, kim, anis, mentu, matičnjak i timijan. Pripremite pola litra hladne vode i prokuvajte. Dve kašike čajne mešavine preliti ključalom vodom i ostaviti da odstoji 5 minuta, pa procediti. Preporučuju se dve šolje čaja dnevno.

4. Domaći čaj za smirenje i bolji san

Čajna mešavina za bolji san obično se priprema pre spavanja i prilikom osećaja stresa. Pripremite mešavinu valerijane, kantariona i matičnjaka u jednakim količinama. Kašiku mešavine prelijte šoljom ključale vode i ostavite da odstoji dobra 2 minuta. Zatim procedite i popijte pre spavanja.

Domaći čajevi mogu da nas prate na svakom putovanju

Ako ste strastveni planinar, dobro znate koliko je koristan čaj koji pijete na vrhu osvojenog brda. Termos je najpraktičniji način za nošenje domaćeg čaja. Napitak u njemu dugo ostaje topao, a poklopac odozgo služi i kao šolja za čaj. Možete pronaći kvalitetne boce brendova kao što su Camelback i Nalgene.

U zimskim uslovima termo boca je veoma dobrodošla u svim sportskim avanturama. Ako uz obaveznu užinu za decu u ranac dodate jednu ili dve termo boce čaja, porodična užina će biti savršena. Bilo sankanje, skijanje ili samo pešačenje sa porodicom predstavlja još veće zadovoljstvo uz šoljicu toplog domaćeg čaja.