Sadržaj

Planinarenje, alpinizam i kampovanje

Kampovanje je vrlo ugodno, zabavano, zdravo, društveno, i svestrano provođenje godišnjeg odmora. Predstavlja prvorazredni kontakt s prirodom, i ako ga iskombinujemo sa druženjem s porodicom i prijateljima, ne možemo zamisliti bolji odmor. Tada nije bitno gde će stajati naš šator . Možemo ga smestiti ispod planinskih vrhova, usred šume, uz more ili jezero i na mnogim drugim mestima. Kampovanje možemo učiniti još ugodnijim uz pomoć savremene opreme.

Kampovanje_Oprema

Neophodna oprema

Za početak, napravite spisak osnovnih i neophodnih stvari, naučite kako da postavite šator i dobro se informišite o mestima za kampovanje.

Pored kvalitetnog i pouzdanog šatora, vreća za spavanje treba da bude udobna i topla. Za duži boravak u prirodi preporučljiva je kupovina kvalitetnog dušeka na naduvavanje. Za kraći boravak i tanji dušek može odgovarati.

Na spisku obavezne opreme i pribora neizostavna je dobra lampa. Možete odabrati praktičnu lampu, koja se nosi na glavi, pri čemu će ruke biti slobodne. Osim lampe, potrebno je imati prvu pomoć, razne alate i džepni nož za kampovanje.

Kampovanje u toku leta može biti otežano zbog velikih vrućina. Obzirom da šatori nemaju klima uređaj, ponesite sa sobom ventilator na baterije.

Da bi odmor provden u prirodi bio prijatan, udoban i zabavan, potrebno je izabrati adekvatan nameštaj. Sto i stolice su najvažniji i dobro je da budu sklopive konstrukcije, koja se brzo i lako postavlja i lako održava. Za veće uživanje i udobnost, dobro će doći i udobna ležaljka, koja se sklapa.

Odmor u kampu je naravno izvrsna prilika za razne sportske i društvene aktivnosti. Zato je sjajno opremiti se ribarskim štapovima, loptom za odbojku na pesku, podvodnom maskom i perajima i društvenim igrama, kako bi vaš letnji odmor bio što zabavniji.

Atraktivne destinacije za kampovanje ovog leta

Naša zemlja nudi ponešto za svakog, kada je kampovanje u pitanju. Ukoliko biste se osećali sigurnije u blizini gradova, kamp Dunav nadomak Zemun polja ili De tour nadomak Subotice odličan su izbor. Među popularnijim kampovima su oni pored Vlasine, Tise i Đerdapa i u njima je atmosfera uvek inspirativna.

Kamping odmorište Drina u Bajinoj Bašti i brojni rafting kampovi na Tari učiniće da se svi zaljubljenici u adrenalinske skokove osećaju dobrodošlo.

Ipak, najbolja mesta za kampovanje u Srbiji mogu se naći upravo na planinama. Kamp naselja, ali i prostor za odgovorno divlje kampovanje, možete pronaći na gotovo svakoj planini.

Tara_Kampovanje

Banje u Srbiji se nalaze u očaravajućim predelima prirode, okružene su rekama i planinama sa upečatljivim vidikovcima. Odlazak do lokalnih turističkih atrakcija, spomenika i verskih objekata obogatiće vaše kampovanje, te su kampovi u blizini popularnih banja idealni za ljubitelje aktivnog odmora.

Kampovanje_Region_Grčka_Hrvatksa

Kampovanje u regionu

Kada je u pitanju region, preporuka za ovo leto je svakako, nama susedna, Hrvatska. Hrvatska, a naročito hrvatska obala, ispunjena je manjim kampovima i većim organizovanim kampovima koji će vam omogućiti da osetite punu lepotu prirode i doživite nezaboravan letni odmor. Važno je znati da je kampovanje u Hrvatskoj zakonski regulisano, tako da ne možete samo postaviti šator gde god želite, već mora biti na mestu koje je označeno kao mesto za kampovanje.

U blizini Podgore nalaze se fantastični kampovi u kojima se možete potpuno opustiti i uživati u svom odmoru. Ovde možete postaviti šator ili parkirati kamper među maslinama ili u hladu miomirisnih borova. Možete birati između niza aktivnosti, poput ronjenja ili planinarenja na Biokovo.

Najljepše plaže Makarske rivijere udaljene su samo nekoliko koraka od ovog kampa. Trekking, rafting na predivnoj reci Cetini, zip-lining, planinarenje i bungee jumping samo su neke od aktivnosti koje su dostupne u blizini Podgore, a možete posetiti i adrenalinski park ili odabrati neku drugu aktivnost koja bi vam više odgovarala.

Grčka je takođe veoma plodna kamperskim ponudama. Poslednjih godina mnogi kampovi u Grčkoj dostigli su visoku kategoriju i nude sve one sadržaje kao i hoteli ili apartmani, a neki čak i više od toga.

Camping Armenistis se nalazi u prelepom ambijentu na Armenistis plaži u zelenom području površine 120 hektara na Sitoniji na Halkidikiiju. Zlatni pesak i svetlo plavo more su u potpunoj harmoniji sa prirodnim okruženjem, dok gusta senka borova i platana seže do morske obale.

Za kampovanje bez brige

Kada odaberete lokaciju za kampovanje i obezbedite kampersku opremu, postoji još nekoliko stvari na koje treba misliti. Pored putne apoteke – obavezno ponesite jod, gazu, selotejp za kožu, pincetu, sprej za komarce, kremu za ujede. Ne treba vam šminka, a ni ogledalo.  Gde god da izaberete mesto za kampovanje, dobro se raspitajte šta sve nudi to mesto, kada je najbolje ići.