Sadržaj

Planinarenje, alpinizam i kampovanje

Mnogi misle da je kampovanje sa malom decom iscrpljujuće. Međutim, kada to jednom doživite zajedno, videćete da je to najbolji način da provedete odmor i slobodno vreme.

Svako ko je ikada bio na kampovanju zna da je to odličan način da okupite celu porodicu, upoznate prirodu, podstaknete samostalnost deteta i sklopite nova prijateljstva.

Ipak, da bi kampovanje bilo što bezbrižnije, zabavnije i nezaboravnije, potrebno je da se za njega dobro pripremite. Bez obzira da li idete na jezera, reke, more ili planine, organizacija je ključna. Zato u nastavku donosimo nekoliko saveta koji će kampovanje učiniti još privlačnijim za vašu decu.

Od izbora lokacije za bezbrižno i nezaboravno kampovanje važniji je izbor odgovarajuće opreme. Ako dozvolite svom mališanu da prenoći u vašoj bašti sa svojim prijateljima, to će za njega sigurno biti veće iskustvo od najboljeg luksuznog kampa gde vam je sve na raspolaganju.

Deca-kampovanje-1

Prilagodite izbor opreme deci

Da bi se deca i u šatoru osećala dobro, pobrinite se da imaju odgovarajuću opremu.

Udoban san možete da obezbedite dušecima na naduvavanje, manjim jastucima i dečjim vrećama za spavanje, koje dobro dođu i po toplom vremenu.

Takođe ćete olakšati kampovanje sebi i svojoj deci odabirom prilagođenih stolica i stolova, a ne zaboravite i odgovarajuću dodatnu opremu.

Zabavne aktivnosti za nezaboravno kampovanje

Kampovanje postaje jedinstveno iskustvo za decu tek kada dobiju priliku za razne aktivnosti: upoznavanje životinja, razne kreativne aktivnosti, otkrivanje prirode.

Međutim, ako želite da kampovanje ne postane dosadno, morate se malo pripremiti i sa ove tačke gledišta. Potpuna sloboda prirode vam omogućava da uradite mnoge stvari sa svojom decom, samo morate da je iskoristite. A šta možete da radite dok kampujete?

Deca-kampovanje-2
Kampovanje Deca

Fizička ativnost

Igre loptom i reketom su uvek popularne. Zato ponesite sa sobom fudbalske i odbojkaške lopte i ne zaboravite set reketa za badminton. Nešto mlađoj deci može biti zanimljiv set kugla za kuglanje, pikado sa lopticama i frizbi.

Stvaranje

Priroda je sama po sebi veoma inspirativna, tako da vam ne treba mnogo da biste podstakli kreativni nagon kod vašeg deteta. Ništa vam neće nedostajati ako sa sobom ponesete razne bojanke, bojice na bazi vode i klasične, flomastere i druge alate za potpuno bezbrižno kreiranje. Takođe možete prikupiti mnogo materijala (šišarke, štapiće, kamenje) u prirodi i kreirati razne figurice i druge proizvode.

Kampovanje deca

Kampovanje Deca

Otkrivanje prirode

Kampovanje je najbolji način da se podstakne učenje i istraživanje prirode. Ako deci date samo malo ohrabrenja, ona će u najvećoj meri otkriti najskrivenije kutke prirode. Obavezni dodaci uključuju dvogled, razne komplete za istraživanje na  otvorenom, lupu i još mnogo toga.

Zabava uz logorsku vatru

Najveća čar kampovanja je svakako to što je slobodno vreme na otvorenom sve samo ne dosadno. Tako možete napraviti pravo sklonište od oborenog granja i oborenog drveća ili napraviti pravu zabavu oko logorske vatre. Paljenje vatre zahteva stalan nadzor, ali je svakako životna veština koju svako treba da nauči. Naravno, potrebno je i voditi računa o svim zvaničnim preporukama i uslovima u prirodi i izbegavati ovakve radnje u sušnim periodima. Činjenica je da uz malo pripreme možete svojoj deci pružiti nezaboravno kampovanje. Mnoge aktivnosti na otvorenom su više nego zabavne same po sebi, ali ako dodate malo ohrabrenja, vaša deca će sigurno stvoriti neke nove i nezaboravne uspomene.

Deca kampovanje